Jelenlegi hely

Nyári tábor ovisoknak?

Bizony, már ovisoknak is vannak táborok, nem is kevés, a gyerekmegőrzéstől kezdve egészen a tematikus tartalomig. De hogyan érdemes egy ovis gyereknek tábort választani? Egyáltalán, rossz anya lennél, ha az 5 évesed táborba megy?

Egyre több család kerül abba a helyzetbe, hogy a nagyszülők már nem tudják bevállalni a kis ovisunkat. Túl idősek az izgága kicsihez, nagyon messze vannak, vagy még maguk is aktívan dolgozó emberek. Bizony egyre több családnál támad igény az ovis korosztályú gyerekeknek is tábort találni 1-2 hétre a nyáron.

Rossz anya vagyok, ha táborba megy az ovisom?

Nyugodj meg, nem vagy az! Miért lennél? Hiszen évközben oviba jár, ott is sok a gyerek, a program, napirend van, közös játék, alvás. Persze az anyai szív aggódik, mennyire fogja egy új közösségben jól érezni magát a kicsi. Nem lehet, hogy túlaggódod, ezt látja rajtad és reagálja le?

Az biztos, hogy nem mindegyik kisgyerek alkalmas arra, hogy 4-5 évesen táborba menjen. Ha úgy látod, rossz hatással van rá, ne erőltesd, életre szóló rossz élményeket szedhet össze.

A hozzászoktatásban Te is segíthetsz!

Akár az ovinál, itt is jó, ha megismeri a kicsi a leendő helyszínt. Sétáljatok el arra, nézzetek körbe, hogy ne legyen neki minden idegen. Ha van a környéken fagyizó, játszótér, használjátok ki! Egy váratlanul érkezett fagyi hatalmas pozitív kötödést tud a kicsiben kialakítani!

Mi alapján válasszunk?

Egy, a saját érzeteit és igényeit megfogalmazni is nehezen tudó dacos ovisnak bizony nem könnyű körültekintően tábort választani.

Könnyebb helyzetben van a szülő, ha a kicsi már űz valami mozgást, sportot, hobbit. Egy mozgásra, táncra, focira alapozott tábor nagyon vonzó tud lenni.

Szükség lehet a fejlesztésre, hiszen egyszer be kell majd ülni az iskolapadba. Egyre több az 5-6 éveseknek szánt fejlesztő, vagy éppen iskolaelőkészítő tábor.

Tematikusan is lehet: legomániásoknak, állatszeretőknek számos tábor található már.

Ha úgy érzed, ez még sok a kicsinek, vagy éppen csak a rohangászás köti le, egy szabadidős napközis tábor is elegendő, talán ezek ára kedvezőbb is.

A debreceni és környéki, ovisoknak való nyári táborokat itt találod!

Milyen körülményekre figyeljünk?

Az óvodás korosztálynak tervezett tábor esetében is nagyon fontos, hogy megmaradjon az ovis napirend.

Tízóra, ebéd, alvás, uzsi...

Azaz a napirend. Kérdezzünk rá, mennyire tudják biztosítani a napirend következetességét, van-e lehetőség a délután pihenésre, alvásra, visszavonulásra?

Túl nagy életkori különbségű gyerekek is kerülhetnek egy táborba. Nagy kérdés, hogy el tudják-e választani a nagyobbaktól a kicsiket alkalmanként, hogy nekik is meglegyen a játszóidejük és korosztályuk?

Mi kerül a tányérra?

Az étkezés ideje is hosszabb a kicsiknél, több felügyeletet, segítséget kíván. Ráadásul a kicsik ízlése is percről percre változik. Lehet repetázni vagy épp szósz, és feltét nélkül kérni a főtt tésztát, kenyeret? Egyre több a táplálkozási intoleranciában szenvedő gyerek, glutén-, laktózérzékeny... nekik is tudják majd a megfelelő mentes menüt garantálni? Lesz aki oda is figyel, hogy csak a diétásból egyen a gyerek?

Mikor megyünk - meddig maradunk?

Az ovisoknál nagyon érzékeny kérdés a meddig kell ottmaradni. Általában 16 óra körül vége van a táboroknak, a legtöbb helyen még egy fél óráig vigyáznak a gyerekekre. Meg lehet velük beszélni, ha a szülő csak ötre ér oda?

Hozzáértés, gyerekcentrikusság

Nagymama is gyerekcentrikus, de nem szervez csoportos táborokat. Ő is tudja, hogy csinálja az, aki ért hozzá! Fontos a szervezők szakmai háttere, a gyakorlott táboroztatós múlt, a hozzáértés.

Mindenképpen nézzük meg foglalás előtt a tábor szervezőjét, szakmai múltjáról és korábbi tapasztalatairól is kérdezhetünk. Jó, ha van egy átlátható weboldala vagy legalább közösségi média oldala a táborairól. A korábbi táborok képei sokat elárulnak a programokról, körülményekről. Az oviajtóra cetlire kitett tábor hirdetés nem biztos, hogy a legmegbízhatóbb ajánlat.

Fontos, hogy foglaláskor elkérjék az elérhetőségeinket, írásban kérjék a gyermekről a tudnivalókat a betegségektől az étkezésig, legyen adatvédelmi tájékoztató. Az adminisztráció ugyan unalmas, de megkerülhetetlen a gyerek biztonsága érdekében.

ADL - Debrecenimami

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól.

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól

Kezdő anyukák első játszóterezéseik előtt gyakori kérdés: - Ti mit vesztek fel? Mit visztek magatokkal? Mi kérdeztünk, ti meséltetek. Néhány hasznos tipp gyakorlott játszóteres anyukáktól.
A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Gondolnád, hogy ezek a szavak szoros összefüggésben vannak egymással?
A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Hol az összefüggés? Nézzük meg, melyik játék miben fejleszt!
Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére