Jelenlegi hely

Szeptember 11-ig kérhető az ingyenes HPV-oltást, nem csak a lányoknak

Szeptember 11-ig kérhetik a szülők gyermekeiknek az ingyenes HPV (humán papilloma vírus) elleni védőoltást, melyet az iskolaorvos ad majd be.

Szülői beleegyezés alapján azok a tanulók, akik betöltötték 12. életévüket és adott évben megkezdték az általános iskola 7. osztályát (7. évfolyamát), a HPV elleni védőoltást ingyenesen igénybe vehetik.

A HPV szinte minden embert érint, a nők és férfiak is átesnek rajta legalább egyszer életük során. Ez a vírus felelős a daganatos betegségek kialakulásának 5-6 százalékáért. Magyarországon évente 400-500 nő és ugyanennyi férfi hal meg olyan daganatban, amelynek kialakulásáért a HPV vírus a felelős. Bár a szervezet általában képes segítség nélkül is legyőzni a vírust, nem alakul ki ellene védelem, ezért van szükség az oltásra.

A szülőknek írásban kell nyilatkozni arról, igénylik-e a védőoltást a gyermeküknek. A vakcinát az iskolaorvos adja be. A teljes védettséget kialakító oltási sorozat két HPV-oltásból áll. Ezt legalább fél, legfeljebb egy év különbséggel lehet beadni. Az első oltás idején 15. életévüket betöltött tanulók 3 oltást kapnak.

Tévhit, hogy csak a lányokra veszélyes

„Nemzetközi vizsgálatok bizonyítják, hogy a fiatalokban az immunválasz jóval erősebb, a szexuális élet megkezdése előtt beadott HPV-oltás pedig lényegesen hatékonyabb, ezért adják Magyarországon hetedikes korban” - nyilatkozta korábban a Hvg-nek Póta György, házi gyermekorvos.

A fiúk is többszörösen érintettek, ráadásul nagy szerepet játszanak a fertőzés terjedésében is.

Így a saját egészségük védelmén túl a fiúk oltása a lányoknál jelentkező daganatos megbetegedések miatt is fontos: bevonásuk az oltási programba nem kevesebb mint további 40 százalékkal csökkentheti a méhnyakrák, valamint a hüvely és a szeméremtest megbetegedéseinek kockázatát.

ADL - Debrecenimami

Forrás

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Őszi kreatívkodások

Őszi kreatívkodások

A következő hetekre még jó időt mondanak - használjátok ki a jó időt termések gyűjtésére, hogy a hűvösebb, esősebb őszi napokon aztán együtt alkothassatok!
Anyai bűntudat, meg amit akartok

Anyai bűntudat, meg amit akartok

Van az úgy, hogy a szakember is csetlik-botlik... ;-) Elrontja, elfelejti, elbizonytalanodik, megkérdőjelezi magát, sőt segítséget is kér. Kis-Kovácsné Vancsa Barbara írása.
A lelkét is tápláld! – 30 megerősítő szülői mondat

A lelkét is tápláld! – 30 megerősítő szülői mondat

A pozitív megerősítések, dicsérő szavak a felnőtteknek is fontosak, de a gyerekeknek szárnyakat adnak, növelik az önbizalmukat. Néhány egyszerű szó, mondat, amit érdemes kipróbálni. A szokásos kérések, fegyelmezések után íme a pozitív lista:
Színes Állatvilág Rajzpályázat

Színes Állatvilág Rajzpályázat

Pályázat típusa: alkotópályázatBeküldési határidő: 2023. október 1.Korcsoport: 4 - 12 éves gyerekeknek

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére