Jelenlegi hely

Öntözőközösség, öntözésfejlesztés Hajdúdorogon

Az öntözéses földművelés nem új keletű, már az ókor óta alkalmazott módszer. Ez még a töriórákról is rémlik, igaz? De a klímaválság új megvilágításba helyezte többek között a mezőgazdasági termelést és a vízgazdálkodás kérdését is.

Hallottál már az öntözőközösségről?

Az egykor európai színvonalú művelés visszaállításához nagyon sokat kell tenni, de ez nem is olyan egyszerű. A magyar földbirtokszerkezet aprózódottsága, a rengeteg kis földparcella miatt egy-egy gazdának túl drága lenne az öntözésfejlesztés. 

A 2020 januárjában életbe lépett új jogszabály lehetőséget biztosít a hazai öntözött területek növelésére, melyhez egyszerűsített öntözésfejlesztési tervek készülhetnek, a mezőgazdasági termelők pedig öntözési közösségeket hozhatnak létre.

A jogszabály legfőbb alapelvévé az öntözés közérdekű jellegét teszi.

Az ország három legöntözöttebb területei között a harmadik Hajdú-Bihar vármegye. Van egy több generációs családi vállalkozás. a Hidroláh Agro Kft. Hajdúdorog határában, mely környezettudatosan és hosszútávon fenntartható gazdálkodást folytat, részben szántó, részben pedig gyümölcsös művelésű területeken.

Öntözőközösség, öntözésfejlesztés Hajdúdorogon

A családi vállalkozás hivatásként foglalkozik mezőgazdasági termesztéssel, így érzékenyen érinti őket a csapadékhiány. A Hidroláh Agro Kft. az elmúlt évek során egyre több hangsúlyt helyezett a fenntartható gazdálkodásra, így Öntözőközösséget alapított.

A cég fontosnak tartja az öntözésfejlesztést, hogy az időjárási viszonyok, a számos csapadék hiány következtében kialakult nehézségek, például a terméshiány és a termény minőségének csökkenése elkerülhető legyen a jövőben.

Megfelelő vízellátás nélkül egyre nehezebb fenntartható gazdálkodást folytatni, ezért érdemes hosszú távú terveket is megalapozni, fejlesztésekben gondolkozni.

Az elmúlt évben 416,84 millió forint európai uniós támogatás segítségével számos technológiai fejlesztést sikerül megvalósítani. A projekt teljes, elszámolható költsége 595 479 990 Ft, amelyből 416 835 956 Ft összegű vissza nem térítendő támogatásra váltak jogosultá.

Az öntözőközösség feltett célja, hogy közös erővel, a meglévő támogatási források kihasználása mellett megteremtse az öntözés lehetőségét. Szeretnék hosszú távon fenntartani általa a minőségi gazdálkodást, ezáltal nem csak a saját, hanem a régió versenyképességét is növelni.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. A Hidroláh Agro Kft. fejlesztésre 416,84 Millió Forint támogatást nyert az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap VP2-4.1.4-16 ,,A mezőgazdaság vízgazdálkodási ágazat fejlesztése” pályázati felhívása keretei között. A Projekt azonosító száma: 3267145219 A projektről bővebb információt ezen az oldalon olvashatnak.

ADL - Debrecenimami

Fotó: Pexels / Mark Stebnicki

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Még bőven van idő felkészülni az ajándékok csomagolására. Miért ne lehetne ezt megtenni környezettudatosan? Ehhez hoztam otthon vagy a természetben is fellelhető alapanyagokat.
20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

Ha Te is szereted idézettel ellátni az ajánddékkártyákat, üdvözlőlapokat, és gondot okoz egy-egy érzés, gondolat megfogalmazása, használd ezeket!
Szabad-e büntetni a gyereket?

Szabad-e büntetni a gyereket?

Arra a kérdésre, hogy „Szabad-e büntetni a gyereket?”, a családok többségében a szülők egyenes választ adnak, de ezek három csoportba sorolhatók. Nem is maradunk meg a három jellemző válasznál, hanem inkább megnézzük, mit okoz a büntetés, és mennyire éri el a célját. - Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.
Miért hazudik a gyerek?

Miért hazudik a gyerek?

Bizonyára találkoztál már olyan szülővel, aki meglepődve tette fel a kérdést: Miért hazudik ez a gyerek? Amikor ezt kérdezik, akkor ezzel arra célozgatnak, hogy valami baj van a gyerekkel. Van különbség aközött, hogy néha füllent a gyerek vagy ha állandóan hazudozik, de ezek alapja hasonló. - Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére