Jelenlegi hely

A maszkviseléstől a tömegközlekedésig: debreceni helyzet

A maszkviselés változásai

Debrecen város önkormányzata 2020. november 12-től – csütörtöktől – a játszótereken, valamint a piacokon, vásárokon (élelmiszerpiac, termelői piac, régiségvásár, zsibvásár) – függetlenül azok üzemeltetőjétől, fenntartójától –

kötelezővé teszi a maszk viselését. 

Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

2020. november 11-én életbe lépett újabb kormányrendeletek értelmében a maszkviseléssel kapcsolatban lehetőséget ad, hogy a 10 ezernél több lakosú településeken a polgármester kijelölhet olyan közterületeket is, ahol kötelező a maszkviselés. Ez lehet akár az egész város is, de lehet csak egy része.

Hajdú-Bihar megyében kilenc városban élnek tízezernél többen, Debrecen, Hajdúböszörmény, Hajdúszoboszló, Balmazújváros, Hajdúnánás, Berettyóújfalu, Püspökladány, Hajdúsámson és Hajdúhadház azok a települések, ahol előírhat köztéri maszkviselést a polgármester.

Lehetőség lett volna a kormányrendelet alapján a kutyafuttatók bezárására, de ezzel Debrecen önkormányzata nem kíván élni. A kutyafuttatók használatára, illetve a kutyasétáltatókra a városban is az országos érvényű szabályok vonatkoznak.

Ingyenes tömegközlekedés

Debrecenben a veszélyhelyzet újbóli kihirdetésével 

ingyen utazhatnak a DKV összes buszán, villamosán és troliján a város közigazgatási területén munkát végző egészségügyi, szociális, rendvédelmi és honvédelmi területen dolgozók, azaz a védekezésben aktívan részt vevők. 

Az egészségügyben dolgozók mellett a rendvédelmi szervek, a honvédség dolgozói, a polgári védelmi szolgálatot teljesítők, a közterület-felügyelők, valamint a szociális kerekasztal tagjaként működő szociális ellátó szervezetekben dolgozók tartoznak a körbe.

Az utazási kedvezmény addig tart, amíg meg nem szüntetik a veszélyhelyzetet.

A lakosság és a segítségre szorulók támogatásának érdekében Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala újra telefonos információs vonalat működtet.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban Debrecen polgárait érintően meghozott önkormányzati intézkedésekről megfelelő ismeretekkel rendelkező munkatársak adnak
információt munkanapokon – hétfőtől csütörtökig  8.00 és 16.00 óra között, pénteken 08.00 és 14.00 óra között.
A hívható telefonszámok a következők: 06-52-517-768; 06-52-517-614, melyek a lakosság körében már ismert telefonszámok voltak a tavaszi koronavírus-veszélyhelyzet idején is. 

ADL - Debrecenimami

Forrás: debrecen.hu

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

46 kütyümentes elfoglaltság nyárra

46 kütyümentes elfoglaltság nyárra

Mivel kössük le a gyerekeket a hosszú nyári napokon? Tablet, telefon és TV helyett próbáljatok ki valamit a listáról!
Relax

Miben rejlik a természet vonzereje? Újabb vitalitástipp a lendületes nyárkezdéshez

Mindannyian szeretünk a természetben kikapcsolódni. Valaki a sport kedvéért, gyorsan átsuhanva a vidéken, akár extrém élményekre is vadászhat. Mások csapatban a közösségélményért kirándulnak.
3 laktató leves akár 30 perc alatt?

3 laktató leves akár 30 perc alatt?

Több kardinális problémával szembesülhet napi szinten egy anyuka, ha a "mit együnk ma?" téma kerül szóba. Az első a „gyorsan valami meleget, laktatót” kérdése. A másik inkább a tálaláskor merül fel: a „már megint ez van? Tegnap is ezt ettük!” – felháborodott gyermekhangon szinkronizálva. Erre a két kérdéskörre alakult ki nálunk ez a „3az1ben” megoldás.
A legrövidebb éjszaka - Szent Iván-éj

A legrövidebb éjszaka – Szent Iván-éj

Idén június 21-én lesz az év leghosszabb napja, vagyis a legrövidebb éjszakája, melyet a hagyomány szerint Szent Iván-éjnek neveznek. A nyári napforduló ünnepe a kereszténységet megelőző korokból ered. A világ minden táján örömtüzeket gyújtanak, ami mutatja a fény és a világosság győzelmét a sötétség és a halál felett, ekkor kezdődik a csillagászati nyár is. A szerelem, szenvedély, a termékenység, örök megújulás és a megtisztulás varázslatos éjszakája is ez.
Ugrás az oldal tetejére