Jelenlegi hely

KórházSuli már Debrecenben is!

Budapest után Debrecen felé nyit a KórházSuli Alapítvány. Céljuk, hogy önkéntesek bevonásával segítsék a hosszú kórházi kezelésre szoruló gyerekek viszsakerülését, tanulmányi felzárkózását az iskolához.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikáján működő bázisintézménye fejlesztésére törekszik a KórházSuli Alapítvány. A klinikával közösen egy olyan jól működő rendszer kiépítése a célunk, amely által a tartósan beteg, gyakran halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek gyógyászati és oktatási rehabilitációja egyaránt megvalósul. Már felvették a kapcsolatot a kelet-magyarországi felsőoktatási intézményekkel is egy „KórházSuli-kurzus” beindítása, továbbá újabb önkéntes hallgatók bevonása érdekében.

Debrecenben erősít a KórházSuli

2020 ősze óta Budapest után a második városban, Debrecenben, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikán is tevékenykedik a KórházSuli. Berkes Andrea nefrológus elmondta: a gyerekklinika célja, hogy mind nagyobb hangsúlyt helyezzen a komplex rehabilitációra, amely által a tartósan beteg, gyakran halmozottan hátrányos helyzetű tanulók gyógyászati és oktatási rehabilitációja egyaránt megvalósul. Ebben kulcsfontosságú szerepet szánnak a KórházSulinak: oktatási modelljét és munkáját beépítik a klinika rehabilitációs rendszerébe.

A KórházSuli tovább kívánja erősíteni régiós munkáját. Egy specifikus, kifejezetten Kelet-Magyarország sajátosságait figyelembe vevő rendszer kiépítésére törekszünk. Már a Debreceni Egyetem Klinikai Központjával, valamint a nyíregyházi és a berettyóújfalui kórházakkal is elindult az együttműködésünk, onnan is vannak tanulóink. Megkezdtük a térség felsőoktatási intézményeivel való kapcsolatfelvételt is egy olyan KórházSuli-kurzus beindítása érdekében, mint amilyen az ELTE-n már évek óta működik. „Önkénteseink megismerkedhetnek a hátrányos helyzetű, tartósan beteg gyerekek oktatás módszertanával, így a helyi problémákra valós megoldásokat találunk. Célunk, hogy ezáltal csökkenjen az érintett tanulók teljes lemorzsolódása” – mondta Tóthné Almássy Monika, az alapítvány vezetője.

Önkénteseket keresnek

Terveink között szerepel az is, hogy a csatlakozó önkéntesekből felállítunk egy elkötelezett mentorcsapatot. Számukra a nyár elején csapatépítő és felkészítő tréninget szervezünk, ahol megszerezhetik azokat a kompetenciákat, amelyekkel a következő tanévben már önállóan is végezhetnek operatív feladatokat. A toborzás már elkezdődött. „Nagyon várjuk a kórházból már hazakerült, de még otthon lábadozó gyerekek jelentkezését is, hogy velük is elkezdődhessen az oktatási rehabilitáció” – tette hozzá Tóthné Almássy Monika.

Fontosnak tartjuk azt is, hogy közösségünk, programjaink és képzéseink által beinduljon egy olyan társadalmi felelősségvállalási folyamat a térségi fiatalok, egészségügyi intézmények, a támogató cégek, a civil szervezetek és a helyi média körében, amely által hosszú távon is megoldódhat a tartósan beteg gyermekek oktatási és egészségügyi rehabilitációja.

Forrás: korhazsuli.com

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Megmentő ölelés

Megmentő ölelés

Az ölelés megnyugtat, oldja a stresszt, lelki állóképességet ad és növeli az összetartozás érzését. Ez a rendkívüli történet is azt bizonyítja, hogy az ölelés gyógyító erőket tud mozgósítani, sőt életet is menthet.
Hogyan NE motiváld a vizsgára készülő gyerekedet? 10 mondat, amit azonnal felejts el!

Hogyan NE motiváld a vizsgára készülő gyerekedet? 10 mondat, amit azonnal felejts el!

Érettségi, felvételi vagy nyelvvizsga? Szülőként természetes, hogy szeretnénk ilyenkor is a gyerek mellett állni, motiválni, segíteni őt. Mit mondjunk a nagy megmérettetés előtt álló kamaszunknak? Egyelőre azt tudom, hogy mit NE mondjunk! :) Íme 10 demotiváló mondat, amit azonnal törölj ki a szótáradból, ha jót akarsz neki. És magadnak.
Húsvéti sonka, tojás újabb élete

Húsvéti sonka, tojás újabb élete

Gyakran szembesülünk azzal, hogy a hagyományos húsvéti ételek megmaradnak, 3-4. napon már nem szívesen eszi a család. Új köntöst adva nekik azonban elfogy!
Emlékek a Kecskeméti Kórház Covid osztályáról és intenzívéről – ők az én, és a családom hősei!

Emlékek a Kecskeméti Kórház Covid osztályáról és intenzívéről – ők az én, és a családom hősei!

Nem féltem a koronavírustól, nem rettegtem a betegségtől, a szövődményeitől, valahogy úgy éreztem, hogy én azok közé fogok tartozni, akik át sem fognak esni rajta, hiszen nem törvényszerű, hogy minden ember elkapja. 
Ugrás az oldal tetejére