Jelenlegi hely

Kirándulás a debreceni Állatkertben: a tavasz újszülöttjei és új lakói

A debreceni Állatkertbe látogatók csak kapkodhatják fejüket a rengeteg változás közepette: rengeteg újszülött, újonnan érkezett állatok és felújított terek várják a látogatókat május eleje óta. Megnézitek velünk az újdonságokat?

Ha lehet azt mondani, idén kora tavasszal a Bennett-kenguruk kezdték a sort

Február végén a gondozók utódot pillantottak meg az egyik nőstény erszényében. A születésekor nagyjából babszem-méretű apróság ekkor mintegy 8 hetes lehetett, és azóta egyre kíváncsibban ismerkedik a külvilággal, főleg jó időben. Az újranyitást követően már jó eséllyel Ti is megpillanthatjátok, de még egészen 9 hónapos koráig vissza-visszajár majd a biztonságot nyújtó erszény rejtekébe.

A húsvéti időszakban lógófülű kosorrú törpenyúl érkezett a nyúlsimogatóba. Igazi kis szőrmók cukiság, ki ne hagyjátok!

A tavas kifutókba egy-egy tenyészpár vörösvállú, karolinai és mandarinréce érkezett. Csodálatos színvilágot kaptak a teremtőjüktől.

A himalájai fényfácánok most először láthatóak az Állatkertben. A hollandiai Amersfoort állatkertjéből érkezett színpompás kakasok már el is foglalták röpdéjüket a velük egy térségben őshonos vörös pandák szomszédságában, ahol a tervek szerint további himalájai szárnyasfajok társaságában csodálhatjátok majd meg őket az újranyitást követően.

A trópusok egzotikus élővilágát bemutató Pálmaház nemrég több igazi állatkerti kuriózummal gyarapodott.

Az ország legnagyobb állatkerti nyílméregbéka-gyűjteményét gyarapítja tovább immár öt kistermetű, 2-2,5 cm hosszú Anthony-nyílméregbéka (Epipedobates anthonyi) is, akik az Amszterdami Állatkertből érkeztek. Az európai állatkertek körében viszonylag ritkák, és mindeddig a hazai intézmények egyikében sem találkozhattatok velük.

Óriás vándorló levelek?

Avagy Phyllium giganteum, ha valaki nem hinné, hogy létezik ilyen állat. A Maláj-félszigeten és Észak-Borneón őshonos faj a vándorló levelek családjának legnagyobb termetű tagja, és rokonaihoz hasonlóan jellegzetessége, hogy falevélre megszólalásig hasonlító külsejével mesterien álcázza magát.

A pálmaházi új jövevények egyike egy nőstény Fülöp-szigeteki szalagos varánusz (Varanus cumingi), aki potenciális párként került a Kölni Állatkertből a 2019 óta már itt élő fajtársához.

Az amazóniai tejbékák alaposan megszaporodtak: nemrég összesen mintegy 200 petéből kelt ki utód, ez a szép szám kifejezetten jellemző a fajra. Az alig körömnyi méretű apróságok 1-1,5 hónap alatt alakultak át ebihalból békává, és jelenleg a Pálmaház kulisszái mögött cseperednek tovább. Termetüknél fogva egyelőre kizárólag muslicát fogyasztanak.

Nincs vidámabb látvány, mint két kelebóla kiskecske!

Az év eleji szaporulatot követően ikergidáink születtek a kecskecsapatban, miután április 15-én az egyik nőstény egészséges ikerpárt hozott a világra. A kis gida és gödölye jellegzetes intenzitással futkorászik egész nap.

 

A tapírok eddig a velük egy térségből származó kapibarákkal osztoztak tematikus kifutójukon, amelybe március 31-én két nagy mara érkezett. A leendő tenyészpárt alkotó fiatal hím és nőstény a debreceni Állatkertben találkozott először egymással, mivel az előbbi a Frankfurti, utóbbi pedig az Amszterdami Állatkertből származik. Az érkezésük utáni karanténidőszak és fokozatos összeszoktatás után már birtokba is vették a Dél-Amerika-soron található társaskifutót.


 

Sok-sok gyermek kedvence a szurikáta. Egy hím szurikáta ikerpár érkezett az Amszterdami Állatkertből. A 2018-as születésű jövevényeket a rutinszerű karanténidőszakot követően örömmel befogadták társaik.

Az ideiglenes zárvatartás alatt újabb, korábban soha nem látható fajjal bővült gyűjteményünk, miután az Európai Törzskönyvi Programhoz (EAZA ESB) csatlakozva összesen öt szenegáli fülesmakit fogadtunk két állatszállítás során. Előbb két hím érkezett hozzánk a Szegedi Vadasparkból február 22-én, majd három nőstény a csehországi Jihlava állatkertjéből március 31-én.

Ennek az éjjel aktív fajnak a tartásához és bemutatásához speciális létesítmény szükséges. Újdonsült főszponzorunk és a fülesmakik örökbefogadója, a Deutsche Telekom IT Solutions által nyújtott nagyvonalú támogatásból épült meg Trópusi házban az a tematikus afrikai éjszakai bemutató, amely egyiptomi gyümölcsevő denevéreknek, valamint a szintén nemrég érkezett és eddig sosem bemutatott berber csíkos fűegereknek is otthont ad.

Gyarapodott az ország legnagyobb jávorantilop-csordája. Az április 11-én született életerős kis nőstény borjú már kíváncsian ismerkedik társaival az Afrika-panoráma kifutóban. Hazánkban a jávorantilop igazi állatkerti ritkaságnak számít, hiszen csak Győrött és Debrecenben látható.

Megújuló állati környezet

A járvány alatt ugyan a angyközönségnek zárva voltak a kapuk, de annál többet dolgoztak, szépítették az Állatkertet az ott dolgozók.

Különleges házat kaptak a fülesmakik, de más állatházak is. Az állatkertben helyben termő bambusz is díszíti majd a Pálmaházat. Új növénybemutatót is kialakítottak, mint ezt a képen lévőt.

Ha nem csak az állatok érdekelnek

Jó tudni, hogy módosul Vidámpark nyitvatartása! Május hónapban csak hétvégente üzemelnek a játékok. A jó hír, hogy gyönyörűek, a tél folyamán folyamatos felújításokon estek át az eszközök.

ADL - Debrecenimami

Forrás: Állatkert Facebook oldala

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Néha kicsit átvernek

Zöldnek lenni trendi! Néha egy kicsit átvernek...

Vagy egy kicsit többször is. Igen, sajnos ez az igazság. Ma olyan szemléletes példákkal készültem Nektek, amelyek egyértelműen mutatják, hogy jó tisztában lennünk a fogalmak pontos jelentésével, a flakonok tartalmával és az egymásra nagyon hasonlító, de teljesen mást jelentő hívószavak mögöttes tartalmaival. Mert nagyon nem mindegy, hogy mi kerül a levesbe: ételecet vagy ecetsav-esszencia!
Hogyan köss barátságot magaddal?

Hogyan köss barátságot magaddal?

Hibáinkra vagy az erősségekre érdemes koncentrálnunk a változás érdekében? A legtöbbször két végpont között ingázunk: nekem van igazam, a leglegleg-nek hiszem magam, vagy a hibáim tükrében ostorozom magam. A leggyakoribb, hogy hol itt-hol ott vagyok.
46 kütyümentes elfoglaltság nyárra

46 kütyümentes elfoglaltság nyárra

Mivel kössük le a gyerekeket a hosszú nyári napokon? Tablet, telefon és TV helyett próbáljatok ki valamit a listáról!
Relax

Miben rejlik a természet vonzereje? Újabb vitalitástipp a lendületes nyárkezdéshez

Mindannyian szeretünk a természetben kikapcsolódni. Valaki a sport kedvéért, gyorsan átsuhanva a vidéken, akár extrém élményekre is vadászhat. Mások csapatban a közösségélményért kirándulnak.
Ugrás az oldal tetejére