Jelenlegi hely

Dalidózás Debrecenben, farsangvárás civis módra

A Dalidó hagyománya lassan megkerülhetetlenné válik Debrecenben, mint farsangkor a fánk. Klassz családi programok várják a hétvégi farsangolókat a Vojtinában és a Kölcsey Központban.

Vízkereszt múltával a Vojtina Bábszínház Dalidóval kezdi a farsangi szezont. Ezzel a nappal indul a hamvazószerdáig, idén február 26-ig tartó vígság ideje. Megelevenedik az egykori céhes hagyomány: együtt ünnepelnek mesterek és inasok.

Vízkeresztet január 6-án ünnepli a Katolikus Egyház. Az epifánia („epiphania Domini”), azaz az „Úr megjelenése” Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe. A magyar vízkereszt elnevezés a hagyományosan ilyenkor végzett vízszentelésből ered.

2013-ban született újjá a cívisvárosnak az a régi hagyománya, amikor a vízkereszt utáni első hétvégén „Dalidót” rendezett. Ilyenkor a céhek mesterei, legényei, inasai együtt ünnepeltek a város polgáraival, jelmezes felvonulást és táncmulatságot tartottak. A Debreceni Dalidó hétvégéje idén is több helyszínen jó lehetőség a farsangi családi mulatozásra.

Programok:

Január 11-én szombaton a Kölcsey Központ termeiben illetve a Baltazár Dezső téren 10 órától 16 óráig:

 • 10.00–17.00 körfolyosó: „Új Idők Inasai” – vándorlás vándorlevéllel, pecsétgyűjtés

A farsangnyitó vigadozás mellett ez a nap a kézművesség és a szakmák dicséretének napja is. A Debreceni Szakképzési Centrum iskoláinak mesterei-inasai ismét közöttünk: Baross–Beregszászi–Bethlen–Brassai–Építech–Kereskedelmi–Irinyi–Könnyűipari–Mechwart–Péchy–Vegyipari. A művészeti iskolák közül a Kós és a Medgyessy mutatkozik be, a mestereket a Tímárház kézművesei képviselik.

 • 10.00 körfolyosó: a Langaléta Garabonciások gólyalábas ceremóniája Gulyás László vándormuzsikus vezetésével

 

 • 11.00 Nagyterem:ANN-DROID – egy robotlány csodálatos kalandjai a Bandart Productions VasTaps díjas előadása

A különleges előadás a színházat a legújabb digitális technikákkal ötvözi: rajzolt-vetített látványvilág, okos LED-kosztüm, robotlabda, drón is gazdagítja a színes mesevilágot!
A szemünk láttára elevenedik meg egy rajzfilm, amiben hús-vér szereplők mozognak együtt a háttér animációjával, így keltve 3D filmérzetet. A 21. századi Pinokkió-átiratban Ann, a kis robotlány célja az emberré válás, ehhez pedig földön-vízen-levegőben rengeteg kaland és megpróbáltatás árán vezet az út…

 • 12.00 Bálterem: Jelmezmustra – Állatok Farsangja

Öltözz kedvenc állatodnak! A legszebbeknek jutalom jár. A jelmezesek 10 órától regisztrálhatnak az információs pultnál.
Ruhamustra – a DSZC Könnyűipari diákjai mutatják be ruhakölteményeiket.

 • 13.00 körfolyosó: a Langaléta Garabonciások vásári komédiái
 • 14.00 Bálterem: Állatok Farsangja – Váradi Zoltán (Természettár) interaktív előadása
 • 15.00 Nagyterem: A Kifli Zenekar koncertje

 

Január 12-én (vasárnap) a Vojtina Bábszínházban folytatódik a Dalidó10.00 órától 12.30 óráig:

Megvív egymással Konc király és Cibere vajda, s a küzdelem eldönti, hogy ki uralkodik majd felettünk az elkövetkező időkben, a bőség ura Konc király, vagy a böjt hirdetője, Cibere vajda.
Farsangi alakoskodókat is várunk a mulatságba: lesz itt tudós kecske, táncoló medve, harcedzett huszár a lovával, a környékbeli betyárok is itt találkoznak. Ebben a Dalidóban még az egerek is parádéznak!

Közreműködnek: Gulyás László vándormuzsikus és a Langaléta Garabonciások, a Szeredás Népzenei Együttes, Májer Tamás, a Hajdú és a Forgórózsa Táncegyüttes táncosai, valamint a Vojtina Bábszínház maskarásai.

A Dalidó programok ingyenesek!

A Vojtina Bábszínház Dalidó programjain való részvétel regisztrációhoz kötött! Várjuk a jelentkezéseket az 52/418-160-as telefonszámon, illetve honlapunkon (www.vojtinababszinhaz.hu) a műsornaptárban a jegyfoglalás gombra kattintva.

A Dalidót követően egészen február 23-ig folytatódik a vígságok sora Debrecenben a Vojtinával:

 • Február 10-től 13-ig „Illik a tánc…” címmel a Vojtina Bábszínház Játszószínházában táncos lábú figurások várják a gyermekeket télűző játékokra!
 • Február 18-án, 19-én, 20-án és 21-én 10.00 és 14.00 órától a városhírű komédiások – az ORT-IKI, a Szeredás, a Kuckó Művésztanya, a Hajdú és a Forgórózsa Táncegyüttes táncosai és a Vojtina Társulat bűvös-bábos csepűrágói - csapnak nagy csinnadrattát a Vojtina falai között.
 • A Főnix Rendezvényszervező Kht. és a Vojtina szervezésében február 22-én (szombaton) 16.00 órától, a Városházától induló télkergető népek a Kossuth téren tanúi lehetnek Tél urasága tűzre vetésének.
 • Február 23-án (vasárnap) 10.00 órától a Vojtina Bábszínházban kicsik és nagyok, nagymamák és nagypapák fognak össze a maskarásokkal és űzik ki a tél maradékát Debrecen városából!

 

ADL - Debrecenimami

Forrás: Vojtina Babszínház; DSZC, Bandart Productions Facebook oldala

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Megmentő ölelés

Megmentő ölelés

Az ölelés megnyugtat, oldja a stresszt, lelki állóképességet ad és növeli az összetartozás érzését. Ez a rendkívüli történet is azt bizonyítja, hogy az ölelés gyógyító erőket tud mozgósítani, sőt életet is menthet.
Hogyan NE motiváld a vizsgára készülő gyerekedet? 10 mondat, amit azonnal felejts el!

Hogyan NE motiváld a vizsgára készülő gyerekedet? 10 mondat, amit azonnal felejts el!

Érettségi, felvételi vagy nyelvvizsga? Szülőként természetes, hogy szeretnénk ilyenkor is a gyerek mellett állni, motiválni, segíteni őt. Mit mondjunk a nagy megmérettetés előtt álló kamaszunknak? Egyelőre azt tudom, hogy mit NE mondjunk! :) Íme 10 demotiváló mondat, amit azonnal törölj ki a szótáradból, ha jót akarsz neki. És magadnak.
Húsvéti sonka, tojás újabb élete

Húsvéti sonka, tojás újabb élete

Gyakran szembesülünk azzal, hogy a hagyományos húsvéti ételek megmaradnak, 3-4. napon már nem szívesen eszi a család. Új köntöst adva nekik azonban elfogy!
Emlékek a Kecskeméti Kórház Covid osztályáról és intenzívéről – ők az én, és a családom hősei!

Emlékek a Kecskeméti Kórház Covid osztályáról és intenzívéről – ők az én, és a családom hősei!

Nem féltem a koronavírustól, nem rettegtem a betegségtől, a szövődményeitől, valahogy úgy éreztem, hogy én azok közé fogok tartozni, akik át sem fognak esni rajta, hiszen nem törvényszerű, hogy minden ember elkapja. 
Ugrás az oldal tetejére