Jelenlegi hely

A budapesti trió sorrendcserés, az egyetlen vidéki a Debreceni Fazekas a top 10-ben!

A Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium az egyetlen vidéki gimnázium a HVG idei Középiskolai Rangsorában a legjobb tíz középiskola között. De mitől lesz egy érettséginek súlya? Mik a magyar diákok céljai?

Hagyományosan idén is elkészítette a HVG a magyarországi középiskolák rangsorát. A legfrissebb kiadvány október 18-tól, hétfőtől elérhető.

Az első három helyezett neve nem tartogat nagy meglepetést, csak a sorrendiség változott. Idén a budapesti Eötvös József Gimnázium és a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vezeti holtversenyben a HVG 2022-es gimnáziumi rangsorát. Harmadik helyen a szintén budapesti ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium áll a tavalyi első után.

A legjobb tíz középiskola közé egyetlen vidékiként került a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium.

Az intézmény reáltudományokban erős, falai között 1873 óta folyik oktatás. Az emelt szintű matematika oktatás, a hat évfolyamos képzés és a két tannyelvű oktatás magyar–spanyol illetve magyar–francia szakokon erőssége a gimnáziumnak.

A felmérés kritériumai között szerepelt két kompetenciafelmérés, az érettségi tárgyak eredményei és a felvételizők aránya.

Magyar gimnáziumok nemzetközi megítélése

A The Telegraph angol nyelvű napilap nyári rangsorába két magyar középiskola is felkerült, a budapesti Fazekas-gimnázium és a magyarországi Milestone Intézet.

A listán azok az iskolák szerepelnek, ahonnan a legtöbb diák jut be a két legnevesebb brit egyetem, az Oxford és a Cambridge képzéseire. A listát három szingapúri iskola vezeti, ám a két magyar intézmény számos kínai, görög, hongkongi, ciprusi, malajziai, gibraltári és litvániai iskolát megelőz.

A cikk részletes magyar nyelvű beszámolóját ITT találod.

A jó középiskola biztos út a külföldi egyetemekre?

Minden szülőben felmerül a kérdés, mennyire fontos a jó középiskola. A frontális oktatáshoz szokott, erős lexikai tudásra alapozott magyar oktatásban tanuló diákok szembe találják magukat a

szemináriumi csoportokban, vitatkozó módon, autonóm gondolkodást elváró külföldi oktatási rendszerekkel. Hogyan veszik ezeket a bukkanókat?

Szemmel láthatóan egyre jobban. A 2021-es tanévet az Eötvös-gimnáziumból minden ötödik, a Fazekasból és a Radnótiból minden harmadik érettségiző külföldi egyetemen kezdte meg.

A koronavírus-járvány miatt a külföldi továbbtanulási kedv lanyhult, a Brexit pedig hozzájárult, hogy a magyar diákok az angliai egyetemek helyett más nemzetközi – európai és amerikai helyszínekre fókuszáljanak.

A alapítványi iskolák HVG-rangsorát évek óta az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban (AKG) vezeti. Náluk is folyamatosan emelkedik a külföldön továbbtanulók aránya, idén már minden második végzősük döntött így.

Egyre több intézményben elérhető a nemzetköziérettségi-program, ahonnan kis túlzással egyenes az út a vezető egyetemekre, például a Harvardra, Yale-re, Cambridge-re.

Debreceni gimiben is érettségizhetnek a diákok nemzetközi szinten

A magyar mellett a külföldi felsőoktatás elvárásaira is egyre több gimnáziumban tudnak a magyar diákok felkészülni. Több középiskola csatlakozott például a nemzetköziérettségi-programhoz. Azaz a diákok kétéves, idegen nyelvű képzésen készülhetnek fel a vizsgára, amelyet a világ számos országában és a legjobb külföldi egyetemeken is elfogadnak. Magyar viszonylatban a Karinthy Gimnáziumban indult el elsőként 1992-ben a program, sikerét jelzi, hogy világviszonylatban is kiváló eredményeket érnek el.

A program – ahonnan eleve nem a magyar egyetem a cél - természetesen számos itthoni iskolában is elérhető. Az erős magyar mezőnyben a budapesti iskolák mellett a diákok a debreceni Tóth Árpád Gimnáziumban is jelentkezhetnek a különleges képzésre.

ADL - Debrecenimami

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

Ha felerősödik a vágy, hogy segíts másokon, akkor itt egy remek lehetőség, amivel bizony nagy mosolyt csalhatsz egy gyermek arcára! Nincs más dolgod, csak egyszerűen december 6-ára készíts egy mikulás csomagot, és rakd le egy padra, egy párkányra, bárhová, ahol egy kisgyermek megtalálhatja.
Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Élő adventi naptárrá változnak azok a települések, ahol a házak ablakait ünnepi fénybe és díszbe öltöztetik, számmal jelölve a napokat december elsejétől karácsonyig. A várakozás izgalma igazi közösségi élménnyé válik. Testi-lelki egészséget szolgáló program lehet ilyenkor az esti séta lakóhelyünk utcáin.
Sorozatfüggő, gasztromán, kirakós vagy kitalálós... adventi kalendárium ötletek

Sorozatfüggő, gasztromán, kirakós vagy kitalálós... adventi kalendárium ötletek

Avagy last minute adventi kalendáriumok. Míg határidők léteznek, a last minute kifejezés örök szóhasználatban marad. Percek alatt kell megoldanunk 24 egyformát és a belevalókat. Hidd el, nem olyan nagy ördöngősség, már ha van inspiráció.
Ugrás az oldal tetejére