Jelenlegi hely

Jót tesz a háziállat a személyiségfejlődésének

A gyermekek szívesen osztják meg életterüket kisállatokkal, és ebben csak a józan szülői akarat akadályozza meg őket. Az állatokról gondoskodni ugyanis nagy felelősség, de aki erre hajlandó, az a gyerekével is jót tesz, mivel számos pozitív hatása van az állattartásnak a gyermek személyiségére.

Vásárlás előtt latolgassunk

Sok szülő nem feltétlenül fogadja őszinte mosollyal, amikor kisgyereke komolyan közli vele, hogy állatot akar tartani otthon. Ráadásul ma már nem mindenki kutyát vagy macskát szeretne, nagyon népszerű a degu, a kaméleon, a kígyó, a patkány, a sün és az egér is az állatkereskedésekben. Az állattartás felelősség, ezért szülőként, ha beleegyezünk is valamelyik kisállat elhozatalába, gondoljuk végig, hogy magunknak mit választanánk; mivel egy óvodás, vagy kisiskolás úgysem tudja elvégezni maradéktalanul az állat körüli tennivalókat (már a sokszor az eltérő időbeosztás miatt sem) napi szinten.

A szülőknek azt is latolgatniuk kell, hogy mennyi pénzbe kerül az állattartás, a táplálék, az akvárium, terrárium, fémkalitka és a kiegészítők. Mennyi időt vesz igénybe a napi gondozási feladat, kell-e sétáltatni az állatot, vegyünk-e neki társat, nem zavarjuk-e vele a szomszédokat, lesz-e elég helye a lakásban, és mindezt a helyzetet hány hónapig/évig kell fenntartani.

Minden kisállatnak más a gondozási igénye

A gyermekek általában 3 éves koruktól képesek arra, hogy megértsék az állattartás alapjait. Ha a szülők partnerek ennek megtanításában és eltökéltek az állatvásárlásban, akkor igyekezzenek megbízható állattartót felkeresni. Kutyát, macskát hozhatnak menhelyről, ismerőstől vagy fajtiszta állatot törzskönyvvel tenyésztőtől. Érdemes tudni, hogy a keverék négylábúak kevésbé hajlamosak a megbetegedésre, szemben fajtiszta társaikkal. A kutyát naponta háromszor, de legalább kétszer ki kell vinni sétáltatni, ha nem kertben tölti a mindennapokat. Igényli a teret, az odafigyelést, a játékot, a mozgást, csakúgy, mint a macska.

Rengeteg törődést igényel a gyermekek körében egyre közkedveltebb törpenyúl is. Az egy négyzetméteres ketrecét hamar belakja, sőt, még szobatisztaságra is nevelhető. Remek társ a mindennapokban, de ha nagy szabadságot kap a lakásban, sok kárt tehet, mert minden kábelt, zsinórt, papucsot megrágcsál. A degu például 6-8 évig eléldegél, míg egy törpehörcsögöt másfél-két évig gondozhatunk, és mindegyikük remekül tűri az emberi simogatás nélküli hosszabb időszakokat, főleg ha van egy-két társuk, búvóhelyük és a mozgási energiájuk levezetésére szolgáló néhány játékuk.

Persze, választható valamilyen egzotikus hüllő, vagy ízeltlábú is, amelyek kinézetre nem túl bizalomgerjesztők, ellenben a gondozás területén kifejezetten igénytelenek. Egy gekkót vagy egy gőtét nem kell sétáltatni, elég egy nap csak egyszer etetni, míg a madárpók kibír egy hetet is táplálék nélkül. A gondoskodást meghálálják ők is, utóbbi akár húsz évig is a család büszkesége lehet. A szakemberek viszont szigorúan csak 12 év fölöttieknek ajánlják az ilyen állatok tartását.

Aki a legegyszerűbb utat keresi, annak az állatkereskedésekben a díszhalat ajánlják. Sokszor nem olcsó egy-egy faj, de legalább látványosak, csendesek, tartásuk pedig nem igényel nagy szakértelmet. Persze az akvárium, a növényzet és a kellékek tisztán tartására oda kell figyelni.

A gondoskodás előnyei

A háziállatok közelsége rengeteg előnnyel bír a gyermekek személyiségére nézve. Ha másért nem, ezért mindenképpen érdemes megpróbálkozni az állattartással. Ilyen pozitívum, hogy a gyerek megtanulhatja, mi a valódi felelősségvállalás, nagyobb tanulási motivációja lesz, fejlődik a gondolkodása, kiegyensúlyozottabbá válik a viselkedése, félelmei enyhülhetnek, miközben megtanulja a türelmet, az empátiát és a toleranciát, valamint megtapasztalhatja (a kutyatartás esetében) a hűséget, a ragaszkodást, az elfogadást és a feltétlen szeretetet. A kutyához, macskához beszélhet, felolvashat nekik, oldva ezzel a benne rejlő feszültséget.

Egy brit kutatás szerint a gazdákra a kis kedvenceik rendkívül jó hatással vannak érzelmileg, mentálisan és fizikailag, míg egy ausztrál kutatóintézet megállapította, hogy a kisállat-tulajdonosoknak alacsonyabb a vérnyomásuk, hamarabb épülnek fel a sebészeti műtétekből és kisebb kockázattal fordul elő náluk szív- és érrendszeri betegség, mint azoknál, akiknek nincs állatuk. Egy házi kedvenc segíti a családi kapcsolatok erősödését, sőt, az ismerkedést is, egy kutyát sétáltatva vagy kutyás programon ugyanis jóval könnyebb barátokat szerezni. Ezek az élmények aztán jó beszédtémául szolgálhatnak az iskolában, óvodában, könnyítve a kommunikációt és elősegítve a társas kapcsolatokat.

Forrás: csalad.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Képregény, táblakép, futás... a közös pont: a Himnusz

Képregény, táblakép, futás, ismeretlen szerelmes ... a Himnusz és Kölcsey titkai

Gondolnád, hogy január 22-én ünnepeljük a Himnusz születésnapját? És azt tudtad, hogy képregény is készült belőle? Vagy azt, hogy Kölcsey nem is tartotta jó versnek?
23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

Te is tudsz ilyen „jó szándékú”, de romboló mondatokat? Nekem a „kedvenceim” az „Engedd el!” a „Másoknak sokkal nehezebb” és a „Tudom, mit érzel”. Ilyenkor szívesen visszakérdeznék: Tényleg tudod?! Szerintem fogalmad sincs…
Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Ugrás az oldal tetejére