Jelenlegi hely

Több időt töltünk a gyerekeinkkel, mint valaha

Ki ne érezte volna úgy, hogy nincs elég ideje a gyerekeire? Hogy az állandó rohanás, a megélhetés kényszere a családtól veszi el az időt? Hogy régen minden jobb volt? Nos, a helyzet az, hogy régen nem volt minden jobb.

A világ nyugati felén – és így Magyarországon – biztosan nem.

A University of California nemrégiben nyilvánosságra hozott kutatása ugyanis azt bizonyítja, hogy sok munka, kütyüuralom és minden egyéb ellenére 1965-től kezdve a szülők egyre több időt töltöttek és töltenek gyerekeikkel a nyugati világban. Az egyedüli kivétel Franciaország.

Azokban a „boldog hatvanas években” a szülők sokkal több időt voltak a gyerekeikkel, nem igaz? Nem igaz. Míg az évtized közepén egy anya átlagosan 54 percet töltött a gyermekeihez kapcsolódó tevékenységgel, addig ez 2012-ben már 104 perc volt, azaz majdnem a duplája.

Az apák esetében még drámaibb az emelkedés, hiszen míg 1965-ben egy (nyugati) apa átlagosan 16 percet szánt naponta gyermekére, addig 2012-ben ez már 59 perc volt, amihez nyilván hozzájárul az is, hogy átalakultak a családon belüli szerepek.

A felmérésben több mint 122 ezer, 18 és 65 év közötti ember vett részt Kanadából, az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból, Dániából, Norvégiából, Franciaországból, Németországból, Hollandiából, Olaszországból, Spanyolországból és Szlovéniából. Közös jellemzőjük, hogy mindegyiknek van legkevesebb egy, 13 év alatti gyermeke.

A 68 ezer anyát és 54 ezer apát arra kérték, hogy mérjék azt az időt, amit különböző, gyerekekhez kapcsolódó tevékenységekkel (uzsonnakészítés, közös étkezés, fürdés, altatás, házi feladat elkészítése, stb.) töltenek.

A szakemberek szerint a hatalmas ugrás egyik oka, hogy a gyermekek az ötven évvel ezelőttihez képest ma sokkal inkább a család központjában vannak, a szülőket sokkal jobban bátorítják a közös programok szervezésére, és a gyerekek folyamatos inspirálására, legyen az sporttevékenység, nyelvtanulás, vagy bármi egyéb.

„Az idő, amit a szülők a gyerekeikkel töltenek, kritikus fontosságú a pozitív viselkedési, tanulási és a világ megismerésére irányuló minták elsajátításában. A modern apák is sokkal jobban részt akarnak venni gyermekeik életében, mint a mi szüleink tették” – mondta Judith Treas, a felmérést végző egyetem szociológiaprofesszora.

A felmérésből az is kiderült, hogy a felsőfokú végzettségű szülők sokkal több időt töltenek a gyerekeikkel, mint akik nem végeztek egyetemet vagy főiskolát, ami a szakember szerint sokkoló. Hiszen az összes elmélet szerint a magasabb fizetéssel járó felelősségteljesebb munka elméletileg éppen hogy kevesebb időt hagyna a szülőknek a gyerekekkel való foglalkozásra, ám nem így áll a helyzet.

Ami az egyetlen kivétel Franciaországot illeti, tulajdonképpen senki sem tudja, ott miért nem töltenek több időt a gyerekeikkel a szülők. Egyes vélemények szerint azért nem, mert a franciák úgy vélik, az utódok ellesznek a nélkül is, hogy a szülőknek komolyabban változtatniuk kellene megszokott életmódjukon.

Forrás: csalad.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Régi idők karácsonya Budapesten

Régi idők karácsonya Budapesten

Milyen volt az ünnepi készülődés az elmúlt évszázadban a fővárosban? Régi képekkel mutatjuk be, hogy milyen is volt egykor a karácsonyi forgatag.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
Ugrás az oldal tetejére