Hogy miért jó, ha a gyerekekkel együtt főztök?
Na nem mondom, hogy az elején könnyű volt rávennem magam, hogy összepacsálják a pedánsul vezetett konyhám és pedánsul kivitelezett süteményeim. Bizony nagy levegő kellett hozzá a kezdetekkor meg egy képzeletbeli xanax is.
De az előnyök kézzelfoghatóak:
- a láthatatlan munka és a munka tisztelete: pipa
megtanulták, hogy a főzés nem az, amikor anya a tányérra szedi a kész finom kaját, hanem hámozás, keverés, hőközlés, mosogatás… - matekgyakorlás: pipa
kitűnően váltjuk a dekagrammot, grammot, decilitert és litert – minden sütemény egy 10 perces gyakorlás (eddig még nem vették észre hogy jóval több hozzávalót kell szorozni, mint amennyi valójában a receptben van) - olvasásgyakorlás: pipa
ezt azt hiszem, nem kell magyaráznom: elolvasnak egy idegen szöveget és értelmezik, végrehajtják a benne leírtakat - alapanyagok ismerete: pipa
felismerik és megtanulják a konyhai alapanyagok tulajdonságait, kezelni az eszközöket - tízórai, uzsonna: pipa
házisütés, friss, tartósítószermentes; ráadásul bármit megesznek, mert ők csinálták
Ha összeszoktok, feleannyi idő alatt kész egy süti; legalábbis az egyszerűbb fajták, mint ez az almavirág torta
Almavirág torta
A neten találtam egy olasz feliratozású arab receptet. Dél-Olaszországban minden területen erősen megmaradtak az arab-mór hatások, miért épp a konyhában nem? Úgy sejtem ez is egy ilyen recept lehet, de nem végeztem kutatásokat. Ráadásul az eredeti receptet is kicsit módosítottam, a fiaim nevezték el almavirág tortának.
Hozzávalók:
-
Alsó rész:
- 2 egész tojás
- 8 dkg cukor, 1/2 citrom leve, 1 kiskanálnyi frissen reszelt gyömbér
- robotgéppel fehér habosra keverni, majd beletenni:
- 1 dl tej
- 20 dkg liszt elkeverve 1 csomag sütőporral (szitálva teszem bele a lisztet, hogy könnyebb legyen)
- alma: 2 nagyobb almát alaposan megmosni, cikkelyekre vágni, a csumáját kivágni, majd a cikkelyeket vékonyabb szeletekre vágni, és mehet bele a sütőforma aljára.
2. Felső tészta
- 1 tojás
- 5 dkg cukor
- 18 gr kukorica keményítő
- 2,5 dl tej
Összekeverni, folyamatos keverés mellett pudinggá főzzük. Mi a titka, hogy gyorsan főjön, és ne égjen le? Lehetőleg vastag aljú és falú fém edény, melynek a hőelosztása jobb, mint egy vékony lábosé. A habverővel történő folyamatos keverés főzés közben.
Keverve hűtjük egy kicsit, majd habzsákba töltjük (ha nincs, jó egy papír tölcsér vagy kivágott csücskű nejlonzacskó) és körkörösen a süteményre nyomjuk.
Sütés:
180 C, 30 perc; a felénél, kb 15 perc után visszaveszem 170 C-ra
A teteje megpirul, ropogós lesz, de evéskor a ropogós kéreg alól kibukkan a pudingkrém. Fahéjas porcukorral szórjuk meg tálaláskor.
Ez az adag egy 28 cm-es átmérőjű kerek tortaformára elegendő, 8 szelet/adag lesz belőle.
Kókuszgolyó
Kezdő szakácsok és cukrászok kötelező első sütije. Üzembiztosan nem lehet elrontani, nem kell sütni, főzni, vágni, gépet kezelni. Elég csak gombócolni egyet a nagy adag gyurmából. A sikerélmény garantált, nem ismerek olyan embert, aki ne szeretné. A meggyes töltet miatt kicsit időigényesebb, de szaftosabb. A fiam kedvence a saját találmánya, az emeletes hóember forma.
Hozzávalók 22 – 26 darabhoz
- 300 g háztartási keksz (de lehet zabkeksz is, a Street Kitchen ötletére)
- 15 dkg puha vaj
- 12 dkg porcukor
- 2 púpos evőkanál holland kakaópor
- 4 evőkanál rum (a felét lecserélheted kókuszlikőrre vagy az egészet kávéra); kicsiknél meggylé vagy lekvár is jó megoldás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál kókuszreszelék a tésztába + a hempergetéshez
- 1,5 dl tej
- 20 dkg meggybefőtt a közepébe
Az anyagok kimérése után jól összekeverni aztán jöhet a gombócozás. A kész gombócokat forgassátok kókuszreszelékbe, tegyétek 1,5-2 órára a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.
Túrógolyó
A klasszikus kókuszgolyó jang-ja, azaz fehér színben. Ez is elronthatatlannak tűnik. Gyenge pontja a túró víztartalma. Segíthet 1-2 evőkanál kekszreszelék a kiegyensúlyozásában.
- 25 dkg krémes túró
- 20 dkg porcukor
- 15 dkg kókuszreszelék
- 1 csom vaníliás cukor
- 1 db biocitrom héja reszelve
Egy tálban áttörjük a túrót, hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot. A kókuszreszelékből félreteszünk egy keveset, a többit a keverékhez adjuk. Ezután megmossuk és szárazra töröljük a citromot, és a masszához adjuk a lereszelt a héját.
A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, majd kis gombócokat formálunk belőle, majd a golyókat meghempergetjük a maradék kókuszreszelékben.
ADL - Debrecenimami
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges