Jelenlegi hely

Főzzünk gyerekkel! Azaz most inkább süssön ő!

Sokszor halljuk, és ha el is szántuk rá magunkat, volt hozzá elég türelmünk? Itt van három tuti recept: finomak, gyorsak, gyerekeknek is egyszerűen kivitelezhetőek.

Hogy miért jó, ha a gyerekekkel együtt főztök?

Na nem mondom, hogy az elején könnyű volt rávennem magam, hogy összepacsálják a pedánsul vezetett konyhám és pedánsul kivitelezett süteményeim. Bizony nagy levegő kellett hozzá a kezdetekkor meg egy képzeletbeli xanax is.

De az előnyök kézzelfoghatóak:

  1. a láthatatlan munka és a munka tisztelete: pipa
    megtanulták, hogy a főzés nem az, amikor anya a tányérra szedi a kész finom kaját, hanem hámozás, keverés, hőközlés, mosogatás…
  2. matekgyakorlás: pipa
    kitűnően váltjuk a dekagrammot, grammot, decilitert és litert – minden sütemény egy 10 perces gyakorlás (eddig még nem vették észre hogy jóval több hozzávalót kell szorozni, mint amennyi valójában a receptben van)
  3. olvasásgyakorlás: pipa
    ezt azt hiszem, nem kell magyaráznom: elolvasnak egy idegen szöveget és értelmezik, végrehajtják a benne leírtakat
  4. alapanyagok ismerete: pipa
    felismerik és megtanulják a konyhai alapanyagok tulajdonságait, kezelni az eszközöket
  5. tízórai, uzsonna: pipa
    házisütés, friss, tartósítószermentes; ráadásul bármit megesznek, mert ők csinálták

Ha összeszoktok, feleannyi idő alatt kész egy süti; legalábbis az egyszerűbb fajták, mint ez az almavirág torta

Almavirág torta

A neten találtam egy olasz feliratozású arab receptet. Dél-Olaszországban minden területen erősen megmaradtak az arab-mór hatások, miért épp a konyhában nem? Úgy sejtem ez is egy ilyen recept lehet, de nem végeztem kutatásokat. Ráadásul az eredeti receptet is kicsit módosítottam, a fiaim nevezték el almavirág tortának.

Hozzávalók:

  1. Alsó rész:

  • 2 egész tojás
  • 8 dkg cukor, 1/2 citrom leve, 1 kiskanálnyi frissen reszelt gyömbér
  • robotgéppel fehér habosra keverni, majd beletenni:
  • 1 dl tej
  • 20 dkg liszt elkeverve 1 csomag sütőporral (szitálva teszem bele a lisztet, hogy könnyebb legyen)
  • alma: 2 nagyobb almát alaposan megmosni, cikkelyekre vágni, a csumáját kivágni, majd a cikkelyeket vékonyabb szeletekre vágni, és mehet bele a sütőforma aljára.

2. Felső tészta

  • 1 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 18 gr kukorica keményítő
  • 2,5 dl tej

Összekeverni, folyamatos keverés mellett pudinggá főzzük. Mi a titka, hogy gyorsan főjön, és ne égjen le? Lehetőleg vastag aljú és falú fém edény, melynek a hőelosztása jobb, mint egy vékony lábosé. A habverővel történő folyamatos keverés főzés közben.
Keverve hűtjük egy kicsit, majd habzsákba töltjük (ha nincs, jó egy papír tölcsér vagy kivágott csücskű nejlonzacskó) és körkörösen a süteményre nyomjuk.

Sütés:

180 C, 30 perc; a felénél, kb 15 perc után visszaveszem 170 C-ra

A teteje megpirul, ropogós lesz, de evéskor a ropogós kéreg alól kibukkan a pudingkrém. Fahéjas porcukorral szórjuk meg tálaláskor.

Ez az adag egy 28 cm-es átmérőjű kerek tortaformára elegendő, 8 szelet/adag lesz belőle.

Kókuszgolyó

Kezdő szakácsok és cukrászok kötelező első sütije. Üzembiztosan nem lehet elrontani, nem kell sütni, főzni, vágni, gépet kezelni. Elég csak gombócolni egyet a nagy adag gyurmából. A sikerélmény garantált, nem ismerek olyan embert, aki ne szeretné. A meggyes töltet miatt kicsit időigényesebb, de szaftosabb. A fiam kedvence a saját találmánya, az emeletes hóember forma.

Hozzávalók 22 – 26 darabhoz

  • 300 g háztartási keksz (de lehet zabkeksz is, a Street Kitchen ötletére)
  • 15 dkg puha vaj
  • 12 dkg porcukor
  • 2 púpos evőkanál holland kakaópor
  • 4 evőkanál rum (a felét lecserélheted kókuszlikőrre vagy az egészet kávéra); kicsiknél meggylé vagy lekvár is jó megoldás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál kókuszreszelék a tésztába + a hempergetéshez
  • 1,5 dl tej
  • 20 dkg meggybefőtt a közepébe

Az anyagok kimérése után jól összekeverni aztán jöhet a gombócozás. A kész gombócokat forgassátok kókuszreszelékbe, tegyétek 1,5-2 órára a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.

Túrógolyó

A klasszikus kókuszgolyó jang-ja, azaz fehér színben. Ez is elronthatatlannak tűnik. Gyenge pontja a túró víztartalma. Segíthet 1-2 evőkanál kekszreszelék a kiegyensúlyozásában.

  • 25 dkg krémes túró
  • 20 dkg porcukor
  • 15 dkg kókuszreszelék
  • 1 csom vaníliás cukor
  • 1 db biocitrom héja reszelve

Egy tálban áttörjük a túrót, hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot. A kókuszreszelékből félreteszünk egy keveset, a többit a keverékhez adjuk. Ezután megmossuk és szárazra töröljük a citromot, és a masszához adjuk a lereszelt a héját. 

A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, majd kis gombócokat formálunk belőle,  majd a golyókat meghempergetjük a maradék kókuszreszelékben.

ADL - Debrecenimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az évrendező füzet segít rendet tenni az életedben

Évrendező munkafüzet 2024/2025: zárd le az előzőt és tervezd meg az újat!

Zárd le 2024-et. Tervezd meg 2025-öt. Az évrendező segít. Egy zseniális találmány, hogy 2025 végre a Te éved legyen!
Csendes szilveszter: Tippek otthoni kikapcsolódáshoz, ha nem szereted a nagy csapatós bulikat

Csendes szilveszter: Tippek otthoni kikapcsolódáshoz, ha nem szereted a nagy csapatós bulikat

Szilveszter éjszakája sokaknak a nagy bulikról, a hangos mulatságról és a pezsgőről szól, de nem mindenki vágyik ilyen nyüzsgésre. Ha inkább egy meghitt, pihentető estét szeretnél otthon tölteni a családdal, nagyszülőkkel vagy épp kettesben ez az írás pont neked szól. Összegyűjtöttünk néhány inspiráló ötletet, hogy az évbúcsúztató otthon is emlékezetes legyen.
Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére