VIGYÁZAT! A medvehagyma levelei könnyen összetéveszthetőek a gyöngyvirágéval vagy az őszi kikericsével. Az utóbbi két növény súlyosan mérgező tud lenni már kis adagban is!
Így különböztesd meg őket: Dörzsöld meg a medvehagyma levelét! Ha fokhagyma illata van, akkor valóban az ízletes és különleges csemegére sikerült rátalálnod. A gyöngyvirág ellenben szagtalan, fiatal, halványabb zöld levelei jellegzetesen össze vannak pöndörödve.
Szedése
Medvehagymát állami erdőben saját felhasználásra bárki szabadon gyűjthet. Maximum 2 kg szedhető naponta. A saját célra gyűjtött növényt azonban tilos értékesíteni!
Aki mégis bizonytalan, az válasszon a nagyobb kertészetekben cserepes medvehagymát, így akár a konyhaablakból szedheti a rántottához valót vasárnap reggel a hosszas gyaloglás helyett.
Bájos apróság, hogy a medvehagyma nevét tényleg a medvékről kapta, akik ezt a zsenge növénykét eszik először téli álmukból ébredve. A hosszú alvás után ösztönösen méregtelenítéssel kezdik a tavaszt. A medvehagyma nemcsak Magyarországon, de egész Európában terem és nagyon népszerű is. Főként frissen érdemes felhasználni, de olívaolajjal és sóval rétegezve a hűtőben hosszú ideig elállhat, sőt, le is fagyasztható.
Amiért szeretjük
- kedvezően hat a bélrendszerre, segít tehermentesíteni a gyomrot,
- segíthet a magas vérnyomás csökkentésében, vértisztító hatású
- jótékony hatással van a vesére és a húgyhólyagra, valamint a májra is,
- nyugtatólag hathat az idegrendszerre,
- magas a C-vitamin tartalma,
- segíthet a változó kori tünetek enyhítésében és egyéb női problémák leküzdésében.
FIGYELEM! Véralvadásgátló szerekkel együtt nem javasolt a fogyasztása, mivel fokozhatja a vérzés kockázatát trombocita-összecsapódást gátló hatása miatt.
Felhasználása
Gyakorlatilag mindenféle ételhez felhasználhatod: szendvicshez, salátához, omletthez, körözötthöz vagy más kencékhez, pogácsához, kefirhez vagy joghurthoz, öntetekhez, leveshez, főzelékhez, húsokhoz és köretekhez is ajánlott.
Nálunk a család kedvence a pogácsa és a pesto. Az utóbbi előnye, hogy hosszabb ideig eláll és nagyszerűen lehet vele ízesíteni. Akár ezt a pogácsát is, ha nincs kéznél friss medvehagyma:
Túrós medvehagymás pogácsa recept
- 25 dkg túró
- 25 dkg margarin (vagy vaj)
- 25 dkg liszt (+ még amennyit felvesz a gyúrásánál)
- 5 dkg kukoricaliszt
- 2 csokor medvehagyma (kb 20 levél)
- 2 db tojássárgája
- 3 ek tejföl
- 1 tk sütőpor
- 1 ek só (csapott)
- a 2 tojás megmaradt fehérjéje felverve a kenéshez
A medvehagymás pogácsa elkészítése:
A túrót, a vajat vagy margarint, a tojások sárgáját, a tejfölt és a sót összedolgozzuk. A megmosott, megszárított medvehagyma-leveleket 1 cm-es csíkokra vágjuk, és a túrós masszához keverjük. A liszteket a sütőporral elkeverjük, és a medvehagymás, túrós masszával összegyúrjuk. A tésztát fóliába csomagoljuk, és 2 órára hűtőbe tesszük. A hideg tésztát lisztezett felületen 2 cm vastagságúra kinyújtjuk, 4 cm-es pogácsákat szaggatunk belőle, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A pogácsák tetejét megkenjük felvert tojással, és előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.
Pesto medvehagymából
- 4 maréknyi medvehagyma apróra vágva
- 2 maréknyi dióbél vagy fenyőmag
- 10 dkg grana padano (vagy más érett, száraz sajt) reszelve
- 1 csapott evőkanál só
- 1/2 olívaolaj
- Bors
Finomra daráljuk a diót a sóval, borssal. Majd hozzáadjuk a medvehagymát, és tovább daráljuk, végül a reszelt sajttal fejezzük be a műveletet. Tiszta befőttes üvegbe töltjük, olívaolajjal leöntjük, hogy ellepje.
Mihez használhatod a pestót? Pirítósra, grill és sült húsokhoz, tésztákhoz finom szószt lehet belőle készíteni. Belecsempészheted a gnocchiba, szendvicsbe, mártogathatsz bele tacost…
Jó étvágyat! Brumm-brumm! ;)
Képek: pixabay.com; szeretlekmagyarorszag.hu
- Debrecenimami -
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges