Jelenlegi hely

Gázcsövet kerestek, ezüstérmét találtak

Különleges családi síregyüttest tártak fel Derecske határában, de az érmék és a sír titkai még váratnak magukra.

A kiemelkedő történeti és régészeti jelentőségű síregyüttes Derecske határában az OGD Kft. gázvezetékének nyomvonalán végzett régészetifeltáráson került elő. A debreceni Déri Múzeum régészei április 26-án első pillantásra egy olyan, ’szokványos’ bolygatott szarmata temetkezésre bukkantak, melyben az eltemetett egyén csontjai rendezetlenül, nem anatómiai rendben helyezkedtek el.

Ennek a sírrészletnek a dokumentálását követően az ásatáson dolgozó Balogh Réka Villő régésztechnikus folytatta a kérdéses terület feltárását, melynek köszönhetően kibontakozott a kutatók előtt egy nem mindennapi leletegyüttes.

Hamarosan napvilágra került egy második eltemetett felnőtt (egy férfi) koponyája, egy ezüstfibula és a római ezüstdénárokból álló éremegyüttes. Miután kiderült, hogy két gyermeket is eltemettek a felnőttek mellett, világossá vált, hogy feltehetően egy családi temetkezéssel állunk szemben.

A római császárkori szarmatáknál jellemző módon, háton fekvő, nyújtott pózban, dél-északi tájolással helyezték őket a sírba. Bal szélen egy 1,5-2 éves kisgyermek, mellette az elsőként előkerült bolygatott csontvázú felnőtt nő feküdt. A nő mellett egy másik felnőtt, a csontjai alapján egy férfi helyezkedett el, akinek koponyája mellett egy kis ezüst karikát, medencéje és alkarja között, a derekánál egy vaskést találtunk. Az elhunyt lábához egy vöröses színű korongolt kerámiatálat helyeztek. A jobb oldalon fekvő, 10- 14 éves gyermek mindkét karjánál egy-egy karperecet találtunk. Utóbbi két elhunyt közötti kis részen, valószínűleg nem eredeti helyzetében került elő az ezüstfibula és egy ezüstérme.
 
Ezt a síregyüttest nemcsak a szarmatáknál nem mindennapos többes (családi) temetkezés rítusa teszi rendkívül különlegessé, hanem a sírba helyezett, minimum 18 darabból álló ezüst pénzérme-együttes, melyet eredetileg egy kis, talán textil erszényben tehettek az elhunytak mellé.
 
 
Az antropológiai és egyéb természettudományos vizsgálatok, illetve az in situ felszedett pénzlelet pontos numizmatikai meghatározása segítheti a különös családi temetkezés titkainak felderítését, valamint az akkor lezajlott történeti események részletes megismerését.
 
Fotó, forrás: Déri Múzeum
Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
A humor és a nevetés nemcsak jól esik, de egészséges is!

A humor és a nevetés nemcsak jól esik, de egészséges is!

Május első vasárnapja Anyák napja mellett a nevetés világnapja is. Egy szívből jövő nevetés jót tesz az egész testnek és léleknek. Nem csupán a stresszt csökkenti vagy az immunrendszert erősíti, hanem segít megelőzni a depressziót és javítja az önértékelést is.
Munkások vagy a munka ünnepe? Mióta ünnepeljük május 1-ét Magyarországon?

Munkások vagy a munka ünnepe? Mióta ünnepeljük május 1-ét Magyarországon?

Itthon május elsejéről először 1890-ben emlékeztek meg, az első felvonulást a Városligetben tartották. De miért május 1-én ünneplünk?
Május első vasárnapja: a nevetés világnapja is

Május első vasárnapja: a nevetés világnapja is

Tudtad, hogy május első vasárnapja a nevetés világnapja is? És azt, hogy először 1998-ban Indiában egy úgynevezett nevető klubban tartották meg?

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére