Jelenlegi hely

Vojtina kiállítás: ahol mi festjük a képet, alkotjuk a szobrot

Igazi szerepcsere: a nézőkből alkotók lesznek a Vojtina Bábszínház „Benne lenni az alkotásban” kiállításán, míg a kiállítótér maga az alkotás.

Főszereplők a gyerekek, akik a szinte üresen hagyott teret felöltöztethetik a színekkel, formákkal, alkotásokkal. Fekvő és lógó papírhengerek, fehérre festett falécek, a falakon papírívek, a földön pedig tálcákon, dobozokban filcek, ragasztásra váró kivágott színes papírformák, ceruzák, ragasztók várják a kis kezeket.

Falra festeni vagy ragasztani? Színes pamutgombolyagokat tekergetni a tárgyakra? Amiért a nagymama kiabálna, itt kötelező!

Kipróbáltuk, gyereket, felnőttet egyformán elragad az alkotás vágya. Odaérkeztemkor ugyan egy nagy kávéra vágytam inkább, mintsem firkálgatni, de kis idő múlva már közösen vitattuk meg a gyerekeimmel, ki milyen színnel festi ki a hengert, hova ragasztjuk a felhőt, és milyen lesz a szivárványszívű ember pólója. Egyformán térdeltünk a földön és színeztünk, rajzoltunk.

A legkisebbeket a falra firkálás mellett a terem közepén található létra-szerű fa elemekből épített állvány köré tekerhető pamutfonal ihleti meg: tekerni, bogozni, átbújni közte, körbe-körbe karikába húzni… színes, egyre átláthatatlanabb és keszekuszább.

Az előtérben óriáskirakózni, hullámkartonból készített nagy építőkockákból lehet fantáziálgatni. Pakolgatni őket, hogy vár, ház, torony, autó alakuljon az elemekből.

A kiállításra ottjártunkkor benézett megálmodója, Láposi Terka színházpedagógus is. Kérdezgette a gyerekeket, dicsérgette, bíztatta őket az alkotásra.

A Vojtina Képíró csapata az aktuálisan változó térről, felületekről folyamatosan felvételt és fotókat készít, melyek másnap már visszanézhetőek a kiállítótérben elhelyezett monitoron, és a színház honlapján.

A kiállítás alkotói szakasza március 26-ig lesz nyitva, és ekkor avatják fel a megszületett Benne lenni című művet.

A közösen felöltöztetett tér április 4-ig látogatható majd a Bábszínház szokásos nyitvatartási ideje alatt.

 

A különleges kiállítás megtekinthető a Vojtina Bábszínházban (Debrecen, Kálvin tér 13., hétfő-péntek: 9-től 17 óráig, szombat-vasárnap: 9-12 óráig). A bábszínház március 15-16-án zárva tart.

 

Fotó, szöveg: Debrecenimami

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!