Jelenlegi hely

Korszerűsödik a Gázvezetékutca, három hónapig kerülgetjük majd a munkagépeket

Megérkezett a tavasz, nemcsak a lányok és ruhatáruk, de Debrecen is szépül, modernizálódik. Ne lepődjön meg senki, ha újra dugók lesznek a Gázvezeték utcán és környékén.

Március 12-én, hétfőn, az Új Főnix Terv részeként kezdődik a Gázvezeték utca korszerűsítése. Az utcában a hétvégén már végezték az előkészítő munkákat, mely várhatóan három hónapig tart, szakaszos forgalomkorlátozásokkal jár majd. 

Március 19-től előreláthatólag két hétig a Gázvezeték utcának a Mikepércsi utca és az Epreskert utca közötti szakaszát teljes egészében lezárják. A Gázvezeték utca a Mikepércsi út felől ez idő alatt az Epreskert utca felől lesz megközelíthető.

Örülhetnek az autósok: hét új buszöböl gyorsítja majd a forgalmat, nyolc csomópontot alakítanak át, egy szakaszon szélesítik és erősítik a burkolatot is.

A Gázvezetékutcán a következő átalakításokat végzi el a kivitelező a következő három hónapban:

1. Mikepércsi út – Gázvezeték utca: a kereszteződésben kiszélesítik a Mikepércsi útról a belváros felől jobbra a Gázvezeték utca felé és a Gázvezeték utcáról jobbra a városhatár felé a Mikepércsi útra kanyarodó sávot annak érdekében, hogy a nagyobb járművek is biztonságosabban tudjanak kanyarodni. Ezzel együtt a gyalogátkelőt beljebb, a Gázvezeték utca felé teszik át.

2. A Gázvezeték utcán egy új sávot alakítanak ki a Mikepércsi úttól az Epreskert utca és az Öreg János utca közötti szakaszig. Így három sávon haladhat a forgalom: kettőn a Mikepércsi út irányába, egy sávon pedig a másik irányba. A sávszélesítéseknek köszönhetően lehetőség nyílik arra, hogy a jelenleg forgalmi sávban kialakított Epreskert utcai autóbusz megálló autóbuszöbölbe kerüljön át.

3. Gázvezeték utca – Keve utca: a Keve utca torkolatában a kanyarodást segítő forgalomtól elzárt terület kerül felfestésre.

4. Gázvezeték utca – Epreskert utca: a meglévő, egy gyalogátkelőhely mellé létesül két új az Epreskert utcát keresztezve. Jelzőlámpa mindegyik ágon.

5. Gázvezeték utca – Öreg János utca: korszerűsítik a gyalogátkelőt és jelzőlámpát szerelnek fel.

6. Gázvezeték utca – Bádogos utca: buszöblöket alakítanak ki mindkét irányból, így a megálló autóbuszok nem tartják fel a forgalmat.

7. Gázvezeték utca – Egyletkert utca: új buszöblöket alakítanak ki mindkét irányból.

8. Gázvezetéké utca – Kanális utca: új buszöblöket alakítanak ki mindkét irányból arra tekintettel, hogy hamarosan elindul a Kanális utcával párhuzamos Mandolás utca építése. A Kanális utca felől új gyalogátkelő is létesül jelzőlámpával.

9. Gázvezeték utca – Balaton utca: új gyalogátkelő épül a Balaton utca irányából és jelzőlámpákat telepítenek a csomópontba.

10. Gázvezeték utca – vasúti átkelő: a városvezetés kérésére a MÁV a várakozási idő csökkentése érdekében a Nagyállomás biztosítóberendezését – a biztonsági előírásoknak és a forgalmi szabályoknak megfelelően – jelentős mértékben átalakította, amire a vasúttársaság több tízmillió forintot fordított. Az új biztosítóberendezés már lehetővé teszi, hogy az állomás irányából érkező vonat előtt is csak akkor záródjon a sorompó, amikor a vonat már közelít az átjáróhoz.

A sorompó lecsukódása és felnyitás automatikusan, a közlekedő vonatok haására történik, így a várakozási idő a korábbo 9-10 percről 2 percre csökkent.

 

A beruházás összege nettó 255 millió 642 ezer forint. A forrást az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban, az Innovációs iparterület elérhetőségének javítása című pályázatával nyerte el az önkormányzat.

Nem ennek a beruházásnak a része, de összefügg a fejlesztéssel az István út – Szoboszlói út csomópontjának átépítése: az István út felől a Szoboszlói út irányába a belső sávból nemcsak egyenesen, hanem balra, a vasúti felüljáró felé is lehet majd fordulni. A vasúti felüljáró irányából jobbra, az István út felé kanyarodó sávot pedig meghosszabbítják. Az István út ebben a csomópontban az AKSD telephelytől a túloldali üzemanyagtöltő állomás bejáratáig új aszfaltburkolatot is kap. Ehhez a beruházáshoz elkészültek a tervek és az engedélyek, hamarosan indul a közbeszerzési eljárás.

Fotó: uft.hu; Google Maps

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!