Jelenlegi hely

Vizek, strandok, horgásztavak - Hova menjünk pihenni nyáron Debrecenben és környékén?

Ahogy nőnek a hőmérő által mutatott számadatok, úgy nő az ember kedve, hogy csobbanjon a hűs vízben. Sokan a természetes vizeket kedvelik, körbenéztünk hát, Debrecenben és környékén.

Itt a vakáció, magolás helyett a strand kötelező

A természetes vizekben strandolás rajongói szomorúan hallják, hogy idén, a 2020-as strandszezonra a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. által működtetett Látóképi Tófürdő vagy ismertebb nevén Macsi Balcsi nem nyit ki.
A koronavírus megjelenése miatt a fürdőhelyeket csak szigorú óvintézkedések mellett lehet működtetni. A folyamatos fertőtlenítést, valamint a vízparton és a vízben a vendégek közötti ajánlott távolság betartatatása az átlagosnál jóval nagyobb terheket ró az amúgy  elsősorban vízszolgáltatással foglalkozó társaságtól, így ezt idén nyáron nem tudja felvállalni.

A Macsi Balcsi kabinsora 2019-ben

Pedig a strand népszerűsége folyamatosan nő: A retró hangulatú Tófürdőben tavaly voltt olyan nap is, amikor 1200-an fürdőztek, ezzel a vendégszám nyolc éves rekordot döntött meg.

A cég munkatársai a jövőre gondolnak a kényszerű zárvatartás alatt is: karbantartási, korszerűsítési munkálatokat végeznek.Komoly fásítási programba is kezdtek, a fürdő parkolóját és annak környékét csaknem háromszáz fával ültetik be.

A környékbeliek egyik legkedveltebb szabadtéri fürdőhelye, a 2 hektáros tó vize a Keleti-főcsatornából érkezik, így minősítése „kiváló minőségű”.

Sokan szeretik a tóparti pihenést

Ha valaki nem ragaszkodik a fürdéshez, de kedveli a vízparti pihenést és horgászatot, több remek helyet is talál Debrecen közelében.

A Látóképi víztározó

Kismacs közelében található. A tóban tilos fürödni, de mozgalmas horgászélettel rendelkezik. Horgászattal kapcsolatos információk a tavat működtető Horgászegyesület honlapján találhatóak.

A Hármashegyi-tó

szintén ideális a horgászoknak, havonta telepítik a halállományt, emellett Hármashegyalja homokbuckasora az Alföldi Kéktúra útvonal része. Biciklivel, autóval is felkereshető, de a legizgalmasabb talán Zsuzsi vonattal (a Zsuzsi vonat 2020. július 18-tól újra közlekedik – a szerk. megjegyzése)

A Fancsikai tavak

évek óta ki vannak száradva, a benne található víz mennyisége csekély, saras-iszapos.

A tavak kiszáradása nem váratlan esemény, vízutánpótlásuk ugyanis nem megoldott, gyakorlatilag csak a csapadékvíz tölti őket.

Egy nagyobb kiránduláshoz, erdei túrára alkalmas lehet a környék.

A Vekeri-tó

A víz mélysége 1,2 - 2,1 méteres, ugyan fürdésre nem alkalmas, de remek helyszín egy kis horgászathoz, csónakázáshoz, tóparti főzéshez, sportoláshoz, családi délutánhoz. A kialakított főzőhelyek, fedett asztalok, a játszótér kellemes programot ígérnek. A parkoló közelében leharcolt, de takarított illemhely is található.

A megyében és Debrecenhez is közel egyre több magánkézben lévő horgásztó található komoly halállománnyal. Részletekről a horgasz.hu oldalon tájékozódhatnak a pecaőrültek.

A debreceni és Hajdú-Bihar megyei strandokról ITT találtok részletes összeállítást.

Szabadvízű strandok egy órányira Debrecentől

Ha már unod a helyi strandokat, de nem szeretne a család a kánikulában a Balatonig több száz kilométert zötyögni, egy órányi autózásra a Tisza-tó strandjait élvezhetik a kicsik és nagyok, csúzda és horgászőrültek.

A mesterségesen létrehozott Tisza-tó Kelet-Magyarország legnagyobb, Magyarország második legnagyobb tava. Egyedülálló ökoturisztikai paradicsom 127 négyzetkilométeres vízfelületével, páratlan természeti értékeivel és turisztikai kínálatával. 2019-ben befejezik a teljes túrakörhöz még hiányzó 9 kilométeres bicikliutat, így bezárul a bringás körgyűrű.

Sarudi Strand és Európa második legnagyobb vízijátszótere

Kezdjük rögtön a Tisza-tavi strandlistánkat egy újdonsággal! 2400 négyzetméteres vízi élménypark létesült a sarudi strandon, mely

Európa második legnagyobb vízijátszótere. Az Élményfalu – a Tisza-tó Kalandközpontjának attrakciója egy különleges vízijátszótér - az Aquaglide.

Több mint harminc elemből álló vidámpark, melynek elemeit Amerikában tervezték. Különböző csúszdák, mászófal, felfújható akadályok, egyensúlyfejlesztő elemek, libikókák, ügyességi játékok. A vízi játszótér környezetében 160-260 centiméter a vízmélység, a játékokat pedig 110-210 centiméter magas vendégek használhatják csakis mentőmellény viselésével.  A sarudi strand vízi sportokra ideális, horgászoknak ajánlott, ha nem csak strandolni akar a család.

Abádszalók, Tisza-tó Strand

Az igazán mozgalmas üdülőhely: igazi strand hangulat, disco-k, koncertek, programok, a vízi sportok kavalkádja. A majdnem kilométeres strandon árnyas és napos részek váltják egymást, lassan mélyülő homokos öböllel. A strand és közeli parkolók is fizetősek.

Kisköre, Szabadvizű Strand és Kemping

Szintén mozgalmasabb strand: rengeteg parti és vízi sportolási lehetőségekkel, hétvégente programokkal, a Tisza tó vize itt van a legközelebb a folyóhoz, így szinte a Tiszában lehet hűsölni.  Itt van a 2. legnagyobb csúszda a Tisza-tónál, nagyon nagy és hosszú partszakasz, így nagyobb családok, baráti társaságok, esetleg sulik ideális helye, lassan mélyülő, sekély víz jellemzi.

Poroszlói Szabadstrand

Lassan mélyülő vízzel, vízi sportlehetőségekkel, csónakkikötővel, étteremmel, kempinggel, izgalmas csónaktúrákkal a közeli Tisza-tavi Madárrezervátumba. A 400 méter hosszú plázson való napozás mellett vízisí, vízi banán, jet-ski, vízi bob, vízibicikli, kajak, óriás csúszda egyaránt mozgalmassá teheti a strandolást. A belépés díjtalan.

Tiszafüredi Szabadstrand

Lassan mélyülő, gyorsan felmelegedő vizű, a parton éttermek, vízi sporteszköz kölcsönző, közeli csónakkikötők és kempingek. Az utóbbi évek folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően mára igazi modern fürdőhellyé nőtte ki magát: új, „U” alakban a vízbe nyúló 500 m2-es stégrendszer, mely lehetőséget adott egy vízilabdapálya, egy napozó- és egy játszósziget kialakítására is. Fürdőlétrák, napvitorlák, két vadonatúj úszómesteri, mentő motorcsónak a biztonságért, a parton felfújható vízijátszótéren az egész családnak, a parton bringóhintó és a vízben vízibicikli, csónak, kajak és kenubérlési lehetőség. A strand mellett vadonatúj, 1200 m2-es műanyag bevonatú, a sportági szabványoknak megfelelő sportpálya a  streetball, lábtenisz vagy a klasszikus tenisz szerelmeseinek, közelben kültéri kondipark.

Tiszanána-Dinnyéshát Szabadstrand

A Tisza-tó körüli strandok közül a legfiatalabb, közvetlenül az élő Tiszánál, természetesen vadregényes volt 2020 tavaszáig. Egy komolyabb beruházás következtében a szigeteket összekötő három hidat felújítják, új stégrendszert telepítenek; egy kisebb, 10 méteres madárlesszerű kilátó épül az egyik szigeten a környék élővilágaának megfigyeléséhez; a sorompó mellé egy recepciós épület kerül, a látogatók fogadása és információkkal ellátása mellett tárolóhelyiségek, fürdők, mosdók és ajándékbolt is lesz; e mellett több faépület és büfé is kerül még a területre.

ADL - Debrecenimami

 

Forrás: tisza-to.com; trvzrt.hu; welovetiszato.hu

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

A Fővárosi Állatkert oldalán ingyenesen letölthető és nyomtatható kreatív sorozatot találtunk, ami az alkotókedvű állatbarátoknak szól. Készítsd el saját állatkertedet! Az elefántoktól a majmokig, a szavannák lakóitól a kengurukig sok állattal megismerkedhettek, rejtvények, színezők és más kézműves foglalkoztatók várnak.
Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Balett, pörgős szoknya és színes hajcsatok, vagy foci, toronyépítés és mászókáról ugrálás?
Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Sokan mondják, hogy 6 hónapos kor előtt kizárólag anyatejet szabad adni a babának, mások meg azt, hogy már 3 hónaposan is elkezdhető a hozzátáplálás.
Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Alig várod, hogy elkezdődjön a vakáció, és végre együtt legyél a gyerekekkel. Tele vagy kreatív ötletekkel, ideákkal... aztán a nap végén már visszaszámolsz az első óvodai vagy tanítási napot várva. Ismerős?
Ugrás az oldal tetejére