Jelenlegi hely

Vaskád, nyelvvizsga vagy Fogyasztói tudatosság... fejlődő debreceni középiskolák

Péchy, Kós Károly vagy Csokonai. Vaskád, nyelvvizsga vagy Fogyasztói tudatosság. Mi lenne bennük a közös? Mindegyik szó egy-egy debreceni középiskola sikereiről mesél.

Jó érzés, mikor a középiskolák fejlődéséről hallani. Hiszen a ma ott tanulókat a jövőre kell felkészíteni, így egy-egy fejesztés kiemelt figyelmet érdemel.

Vaskád a sarokban, milliós számítógépek a teremben

November 25-én, a Debreceni SzC Péchy Mihály Építőipari Szakgimnáziumban felavatták az Épületgépészeti Múzeum szervezésében létrejött múzeumi sarkot, valamint átadták a Robert Bosch Kft., a Debreceni Szakképzési Centrum közös együttműködésében megvalósult Bosch szaktantermet.

Az idén 70 éves Péchy Mihály Építőipari Szakgimnázium bejárata előtt kialakított múzeumsarok az Épületgépészeti Múzeum része, a gyönyörű vaskád és kályhával kombinált zuhany rögtön megragadja a belépő tekintetét. Az épületgépészet gyökerei is a múlt tapasztalataiban rejlenek, isnpiráló lehet egy-egy ilyen régi tárggyal szembesülni a ma formálódó szakembereknek.

 

A Péchyben 1987 óta van épületgépész technikus képzés. Jelenleg mintegy 270-en tanulnak itt. Az összefogásban közreműködők mind fontosnak tartják, hogy egy olyan innovatív szakmának, mint  az épületgépészet, a műszaki élet és a humán élet minden területén is megkerülhetetlen. Fontos az innovációs lehetőségek oktatása, az új, modern eszközök a tanműhelyben, mely ez alkalommal céges támogatással valósul meg. A szaktanterem kialakítása, felújítása, illetve az itt látható berendezések, rendszerek és számítógépek telepítése mintegy 30 millió forintba került. A Robert Boschnak Magyarországon ez az első ilyen komplett tanműhely-fejlesztési projektje. Ennek keretében a szaktanteremben 18 korszerű munkaállomást alakítottak ki.

Fogyasztói tudatosságra nevelő díj a Kós Károlyban

Az internet világában folyamatosan a fogyasztásra, vásárlára ösztönző inputok érik a felhasználót. Nagyon fontos, hogy ezt tudatosan kezeljük, és lássuk választásaink következményét. Erre kiemelten tanítani kell a fiatalokat.

A Kós Károly Művészeti Szakgimnáziumban ezeket a gondolatokat követve a diákokat a felelősségteljes internet és közösségi-médiahasználatra nevelik. Az intézmény ennek a pedagógiai személetnek köszönhetően nyerte el a „Fogyasztói tudatosságra nevelő Iskola” címet. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium oklevelét 2019. november 26-án adták át az intézmény vezetőjének, Vargáné Szabadka Tündének.

"Úgy gondolom, hogy a tantárgyi oktatáson túl a diákok számára egyfajta szemléletet kell nyújtanunk, ez pedig a mai társadalomban, a fogyasztói tudatosságra nevelés egy nagyon fontos kihívás, nagyon sokrétű, sokoldalú programok keretében kapnak a diákok ehhez támogatást."- közölte az intézményvezetőt.

Ezzel együtt Debrecenben már négy intézmény viselheti ezt a címet.

Új nemzetközi nyelvvizsgaközpont lett a Csokonai

Magyarországon 42 iskolában érhető el a DSD német nyelvvizsga, ezek egyike lesz 2020-tól a debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium is.

A nyelvi képzésre országszerte egyre nagyobb hangsúly kerül, és ehhez csatlakozott az intézmény is, mikor az előző tanévben elindította a kéttannyelvű képzést melyen a diákok emelt szinten tanulhatnak németül.

A DSD egy világszerte elismert nyelvvizsga, amely egy német kormányzati szerv felügyelete alá tartozik. Ennek a vizsgának az akkreditált központja lesz a Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium is. A program 2020 szeptemberében indul, a diákok leghamarabb 2021-ben tehetnek vizsgát a gimnázium mostani 11. osztályos tanulói. A diákok számára ebben a programban való részvétel ingyenes.

Mit lehet tudni erről a nyelvvizsgáról?

A DSD II vizsgával jelentkezők nyelvtudásukkal előnyösebb helyzetben vannak mind itthoni, mind németországi felsőfokú tanulmányi intézeteknél, illetve mindkét országeli munkaerőpiacon egyaránt. 

A DSD II vizsga a négy alapvető nyelvi kompetenciára épül: olvasásértésből, hallás utáni szövegértésből, írásbeli készségek és szóbeli kommunikációs képességek felméréséből. Az akkreditált iskolákban megírt írásbeli részt központilag értékelik Németországban. A sikeres DSD II-es vizsgát itthon közép- vagy felsőfokú államilag elismert nyelvvizsgára lehet majd honosítani.

a Külföldi Német Iskolák magyarországi igazgatója, Andreas Neidhart kihangsúlyozta, hogy "a magyarországi iskolákat, ahol a DSD elérhető, több szinten is támogatjuk. Anyanyelvi tanárok segítik ezen intézmények munkáját, tananyagokat is biztosítunk, valamint a tanároknak továbbképzéseket is tartunk, a diákok különböző projektekben és vetélkedőkben vehetnek részt. A Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium egy olyan hálózat része lehet, amely ebből a nemzetközi szférából is sokat profitálhat."

 

ADL - Debrecenimami

Forrás: A cikkben szereplő intézmények Facebook oldala

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!