Jelenlegi hely

A fantázia birodalma és a versenyszellem

Mindannyian éreztük már azt, hogy iskolás gyerekünk nem akar kilépni játékbirodalmából és felvenni a napi ritmust, kényszerítettnek érzi a különórákat és az iskolai fegyelmet. Nem kis belső és családi konfliktust okozva ezzel. Pedig lehet, hogy neki van igaza?

A Csokonai Színház új, elsősorban alsós általános iskolásoknak szóló darabja, a Nemtudomka ősbemutatója november utolsó napjaiban volt. Az eredeti népmese fő mondanivalóját megtartva Mikó Csaba író és Madák Zsuzsanna író-rendező igazi aktuális, a 21. század iskolás kistinijeinek szóló művé írta-rendezte át.

"Az eredeti népmesében van egy fiú, aki egy trauma következtében, csak annyit bír mondani, hogy „nem tudom”, és zárkózott viselkedése miatt alulmarad a többiekkel szemben. Ezeket szálakat megtartottuk, ugyanakkor tovább gondoltuk: a mi főszereplőnk a társadalom által értékesnek, hasznosnak tartott dolgokban, cselekvésekben sem kiemelkedő. Azonban van egy különleges képessége: kivételes a fantáziavilága. Nincs könnyű dolga ennek a fiúnak abban a királyságban, ahol csak a hasznos dolgokat tartják értékesnek, és csak azok kapnak figyelmet, akik valamilyen hasznos tevékenységből a legjobbak. A képzelőerő nem tartozik az értékesíthető, forintosítható hasznot hozó képességek közé. (Madák Zsuzsanna)

A darab szerint Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy fiú, akinek határtalan volt a fantáziája. Világokon, földrészeken át repítette a képzelete, nem volt hely az univerzumban, amit ne ismert volna. Azonban a mostohaanyja nem szívlelte, hogy a fiú ilyen haszontalan dolgokkal tölti az idejét, míg más srácok sokkal fontosabb ügyekkel foglalatoskodnak: keményen edzenek, tanulnak.
Mindig azt mondogatta: „Ők érdemes férfiakká válnak, te pedig nem tudsz semmit, semmit sem tudsz.”

A fiúnak el kellett hagynia a szülői házat. Magával vitte furulyáit, de már nem játszott rajtuk, nem paripán vagy léghajón indult útnak, ahogy korábban képzeletében tette, hanem gyalog.
Elhitte mostohaanyja szavait, elhitte, hogy ő semmit nem tud. Bele akart olvadni a világba. A királyi palotához ért, ahol megkérdezték: „Ki vagy, fiam?” Erre ő: „Nem tudom”.

A folytonos versengésre kényszerített mai gyerekeknek alig marad idejükaz önkiteljesítő játékra. Ha valaki nem akar beállni a versenypályára, kilóg, mert nem felel meg az érthetetlenül felállításra került szabályoknak. Nemcsak a gyerekek, de szülők, pedagógusok éppúgy küzdenek ezzel a problémával. Az alkotók célja, hogy azok a gyerekek is, akik valamilyen oknál fogva perifériára szorulnak ebben a nagy és oktalan versenyben, kapnak egy kis megerősítést, egy kis önbizalmat, érezhetik, hogy másnak is lehet hasonló nehézsége, hogy nincsenek egyedül. 

Pálóczi Bence, Horváth Julianna, Hajdú Péter, Gelányi Bence, Janka Barnabás, Vékony Anna, Hajdu Imelda és Edelényi Vivien a történet szereplői. Kozett, a legfiatalabb királylány szerepét Horváth Julianna játssza. Zenéjét, mely igazi mai zene a mai gyerekfüleknek Szirtes Edina Mókus szerezte.

A látványvilágot Ondraschek Péter díszlet- és jelmeztervező álmodta színpadra: lenyűgöző mesei királyságot teremtett; a jelmezeket nézve nehéz nem vágyakozni arra, hogy valaki ne akarjon a
„legjobbak” közé tartozni. Ezt a világot a haszonelvűség és a szabálykövetés mellett alapvetően meghatározza a katonai fegyelem. A látvány mellett erre nagy hangsúlyt
fektettek a mozgásban és a zenében is.

 

ADL - Debrecenimami

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Mire jó az önismeret?

Mire jó az önismeret?

Vannak olyan időszakaszaink, hónapok, évek, évtizedek, kinél hogy, amikor egyértelmű számunkra, hogy kik vagyunk a világban, milyen szerepet töltünk be, és többé-kevésbé eredményesen állunk helyt az életünk fontos területein.
„Meglepetés a lányomnak” - 20 ajándék nyomtatható üzenetkártya

„Meglepetés a lányomnak” - 20 ajándék nyomtatható üzenetkártya

Ha anya vagy, akkor tudod, nem egyszerű mindig elmondanod a lányodnak, mit érzel. Minden szeretetünk az övék, de néha nehéz szavakba öntenünk, amit érzünk. Nem csak mi formáljuk őket, hanem ők is minket, jobbá, szebbé, nőiesebbé, elfogadóbbá, gyengédebbé változtatnak minket.
Mit tegyek, ha szorong a gyermekem?

Mit tegyek, ha szorong a gyermekem?

Mi is a szorongás? Milyen jelekre kell odafigyelnünk? Mit tehetünk ellene, és milyen megoldások léteznek, ha mi magunk, felnőttként is küzdünk vele? Teveliné Horváth Melinda, pszichológus ebben az írásában, ezekre a kérdésekre adja meg a válaszokat.
A népmese napja és apró történetek a meséről

A népmese napja és apró történetek a meséről

Idén 15 éve, hogy szeptember 30., Benedek Elek születésnapja a népmese napja. Hoztunk Nektek sok apró érdekességet a népmesékről.
Ugrás az oldal tetejére