Jelenlegi hely

Új szabályok, óvatos nyitás Debrecenben

Újabb változások a vásárlási időtől a nyugdíjasoknak szánt ingyen maszkokig. Jó hír, hogy kinyitnak a parkok, játszóterek, boltok, és éttermek. A távolságtartás és a maszk marad!

Általánosságban érvényes, hogy

 • az egy háztartásban élők kivételével a más emberekkel való érintkezést kerülni kell, de ha erre nincs lehetőség, akkor az 1,5 méteres védőtávolságot tartani kell.
 • a 65 év felettiek esetében az a korlátozás életben marad, hogy az üzleteket, drogériákat, patikákat kizárólag 9 és 12 óra között látogathatják.
 • az üzletekben vásárlás alkalmával, valamint a közösségi közlekedési eszközökön (buszok, villamosok, trolibuszok) kötelező az orrot és a szájat eltakarni. Erre nem csak orvosi maszk, de sál, kendő is használható.
 • Annak érdekében, hogy ez a szabály betartható legyen, Debrecen beszerez több tízezer maszkot. Ezeket a 65. életévüket betöltött debreceni lakosok (45 ezer fő) ingyenesen kapják meg. A jövő hétfőtől, május 11-től kezdődik a maszkok szétosztása az egyéni önkormányzati képviselőkön keresztül. A Debreceni Karitatív Testület önkéntesei is folyamatosan visznek maszkokat a rászorulóknak. 

És ami egyszerűbb lett...

 

 • Valamennyi debreceni üzlet nyitva tarthat, látogatható, az időbeli korlátozás megszűnt. Ez a könnyítés a szolgáltatásokat nyújtó üzletekre (fodrászat, kozmetika, stb.) is vonatkozik.
 • Kinyit a Debreceni Állatkert és Vidámpark.
A közterületek és a parkok szabadon látogathatók, újra megnyitják a parkerdőt (Békás-tó és környéke) és az Ötholdas Pagony játszóteret is.
 • Az éttermek, kávézók, cukrászdák, büfék, presszók kerthelyiségei és teraszai működhetnek, ott étel és ital fogyasztása megengedett –, de be kell tartani asztaltársaságonként az 1,5 méteres védőtávolságot.
 • A strandok, szabadtéri fürdők nyitva tarthatnak, látogatót fogadhatnak. A Kerekestelepi Strand május közepén megnyithat, az új Aquaticum Debrecen Strand pedig június közepétől fogad látogatókat. A hatályos szabályok alapján a fedett fürdők megnyitására még várni kell.
 • Sportrendezvények nézők nélkül, zárt körülmények között tarthatók, a sportcélú edzéseken való részvétel megengedett.
 • A városi uszodában az erre irányuló sportolói igények felmérése után lépcsőzetesen és csoportbontásban elkezdődhet a sportolók edzése, a lakosság előtt még zárva marad az uszoda.
 • Az egyéb beltéri létesítmények (Sportcsarnok, Jégcsarnok) esetében ugyanezen szabályok érvényesek, de a sportcélú edzések alkalmával a testi érintkezést kerülni kell, és a lakosság előtt még zárva maradnak.
 • A szabadtéri sportolás során az Oláh Gábor utcai komplexum szabadtéri pályáin elsősorban a sportolók végezhetnek edzésmunkát, és ehhez igazodóan van lehetőség a lakossági használatra.
Az Önkormányzat új szabályt alkot a piacok működésére: valamennyi Debrecenben működő piac a 65. életévüket betöltöttek számára kizárólag 10 és 12 óra között látogatható. Ebben az időben kizárólag ők vásárolhatnak a piacokon.
 • Újra kinyit csütörtöktől a használtcikk-piac, azaz a Zsibogó, ahol a 65 év felettiek szintén csak 10 és 12 óra között vásárolhatnak. A Zsibogón – az egészség védelme és az 1,5 méteres védőtávolság megtartása érdekében – egyszerre legfeljebb 500 fő tartózkodhat, ennek megtartását az üzemeltető Debreceni Közterület Felügyelet ellenőrzi.
 • A piacokon működő üzletek bérlői két hónapra – májusra és júniusra – 50 százalékos bérleti kedvezményt kapnak.
 • Elkezdődik a bölcsődei és az óvodai ügyelet felülvizsgálata. Ha a szülők nagy számban kérik, minden intézményünkben megszervezzük a felügyeletet, így a gyermekekre ott vigyáznak majd, ahova egyébként is járnak.

Forrás: debrecen.hu

 

ADL - Debrecenimami

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Meghallgatlak! telefonos segítség az autizmussal élő gyermekek szüleinek

Meghallgatlak! telefonos segítség az autizmussal élő gyermekek szüleinek

A Nem Adom Fel Alapítvány Léleköntő programjának keretein belül indult telefonos szolgáltatás március 23-a óta elérhető a segítségre szoruló autizmussal vagy ADHD-vel élő gyermekek és szüleik számára. Céljuk, hogy a koronavírus miatt kialakult különleges helyzetben is segítségre találjanak az érintett családok.
Otthon nyaralunk! - Tippek, ötletek, hogy az idei is feledhetetlen legyen

Otthon nyaralunk! - Tippek, ötletek, hogy az idei is feledhetetlen legyen

Bizony nem a drága játékok, a luxus nyaralások azok, amikre a gyerekeink vágynak, hanem a velünk töltött időre, a bolondozásra, a sok mókára.
15 nap alatt 15 lépésben a műanyagmentes élet felé. Tarts velünk!

15 nap alatt 15 lépésben a műanyagmentes élet felé. Tarts velünk!

Szelektív hulladék gyűjtés. Műanyagmentes élet. Zero Waste. Manapság oly divatos szavak ezek. Valami újabb divathullám? A csapból is ez folyik....mondhatnánk stílusosan, azonban ez az új divat, nem tekinthető divathóbortnak. Sőt. A csapból valóban műanyag folyik lassan. Rajtunk múlik, hogy így lesz-e vagy teszünk ellene. Tarts velünk!
Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Te is szeretnéd biztonságban tudni a nagyobb gyerekeidet? Jó lenne, ha nyáron nem a kütyüket nyomkodnák egész nap? Találtam egy hasznos alkalmazást, amivel nyomon követheted, hogy mikor, merre jár, szabályozhatod a képernyőidőt és a tartalmakat is. Érdekel?
Ugrás az oldal tetejére