Jelenlegi hely

Új, különleges játszótér Debrecenben

Egy különleges játszótér szeretne hídat építeni a fogyatékossággal élő és egészséges gyerekek közé, hogy együtt játszva tanulják meg egymást elfogadni. A speciális, úgynevezett befogadó játszótér október 13-tól várja a debrecenieket a Család- és Gyermekjóléti Központja területén.

A Szerencsejáték Zrt. 40 millió forint értékű adományának köszönhetően gazdagodott Debrecen ezzel a befogadó játszótérrel, amely magyar fejlesztés, s a fogyatékkal élők és a fogyatékkal nem élők közötti kapcsolatépítésre, a szeretetre, a figyelmességre is felhívja mindannyiunk figyelmét.

Debrecen Megyei Jogú Város Család- és Gyermekjóléti Központja - mely közel kétezer gyermekkel áll kapcsolatban - kertjében kapott helyet ez a létesítmény, amely jól illeszthető az intézmény munkájához, hiszen annak nagyon fontos területe a fogyatékkal élők segítése, támogatása.

A játszótér látogatására Debrecen Megyei Jogú Város Család- és Gyermekjóléti Központja (Thomas Mann utca 2.) nyitva tartási idejében van lehetősége minden gyereknek: hétfőtől, szerda, csütörtök 8.00 és 16.00 óra; kedd 8.00 - 18.00 óra, péntek 8.00 és 12.00 óra között.

Egy információs és koordinációs pontot is működtetnek, melynek keretében fogyatékosügyi tanácsadókat foglalkoztatnak. Így közvetlen kapcsolatban állnak fogyatékos gyermekeket nevelő családokkal is.

Európai program a fogyatékossággal élő gyerekekért

„A játék összeköt!” vallja a Szerencsejáték Zrt., aki ezzel az elnevezésű programmal kiemelt hangsúlyt fektet a fogyatékossággal élő gyermekek integrációjának ügyére. A program egész Európára kiterjedő, az európai nemzeti lottótársaságokat tömörítő Európai Lottótársaságok Szövetsége és az Európai Fogyatékosügyi Fórum közös megállapodása, melyhez 2015-ben csatlakozott a magyar Szerencsejáték Zrt. Kiemelt céljuk a fogyatékossággal élők társadalomba való beilleszkedésének elősegítése.

A cég munkavállalóinak közel 10 százaléka megváltozott munkaképességű – közel 170 kolléga dolgozik az úgynevezett karitatív sorsjegyárus hálózatban. A befogadó játszótereket három éve kezdte építeni a társaság a Nagykarácsony sorsjegy bevételéből finanszírozva azt.

Veszprémtől Pécsig, Budapesttől Miskolcig eddig összesen 13 játszótér létesült az országban, egyre bővülő tartalommal, játékválasztékkal. Idén tematikát is rendeltek a kezdeményezés mellé: a debreceninek így lett a témája Lúdas Matyi története. 
 

Hogy mitől más, mint a többi játszótér?

A beruházás keretében összesen mintegy 40 millió forint értékben 11 akadálymentesített játszótéri eszközt és 9 berendezési tárgyat (pihenőpad, hulladékgyűjtő, ivókút, asztal) telepítettek. Az akadálymentesített játékelemek kerekesszékkel könnyen megközelíthetők és bejárhatók. A játszótéren olyan eszközök találhatók, mint a baba-mama hinta, mely a kisgyermek és szülő együttes hintázását támogatja, illetőleg olyan kombinált típusú játszótéri elem is van, mely kapaszkodóival, megfelelő és kényelmes feljáróival támogatja a mozgásfogyatékossággal élő gyermekek szórakozását. Felszereltek egy olyan speciális hintaülőkét is, amely a hintázás élményét a mozgáskorlátozott gyermekek számára is biztosítja.

A játszóteret a debreceni Fazekas Mihály Lúdas Matyi című műve ihlette. A játékelemeken a történethez köthető feladatok szerepelnek, amelyek segítségével a gyermekek megismerkedhetnek a szereplőkkel, valamint mű főbb motívumaival.

Nevéhez hűen a madártollakkal és a madarakkal díszített elemeken visszaköszön a magyar népmesék szín- és hangulatvilága, így a játszótérre belépve egy mesebeli udvaron érezhetik magukat a gyerekek. A már megszokott játékok mellett kisház, illetve logikai várépítős játék is helyet kapott a parkban.

ADL - Debrecenimami

Forrás: debrecen.hu; Szerencsejáték Zrt. Facebook oldala

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Adventi koszorú-pánik - tippek,ötletek last minute-ra

Adventi koszorú-pánik: tippek, ötletek last minute-ra

Adventi koszorú-pánik? Jogosnak tűnik az első adventi vasárnap előtt. Gyors megoldások, ihletadó fotók... gyere, szemezgess, még van időd vasárnapig!
Karácsonyi trendkörkép 2020

Karácsonyi trendkörkép 2020

Avagy szivárványos úszógumis unikornis vagy monokróm sötétkék-arany díszek lesznek a fádon? Te mit választanál? Gyere, nézd meg a világ legnagyobb karácsonyi trend vásárát és a hazai kínálatot!
Mesék adventre – Hét ünnepváró történet

Mesék adventre – Hét ünnepváró történet

Mesélni és mesét hallgatni nagy ajándék kicsiknek és nagyoknak is. Ezek az értékes történetek segítenek ráhangolódni az ünnepekre, kiemelnek a hétköznapokból. Jó olvasást!
A karácsony nem marad el!

A karácsony nem marad el!

Ha nem is lesz olyan, mint a megszokott, attól még lehet szép és meghitt a karácsonyunk. Az ünnep öröme feltölt, erőt és reményt ad, amire most nagy szükségünk van...
Ugrás az oldal tetejére