Jelenlegi hely

Növekvő népszerűségű a Babakötvény és az Életkezdési Támogatás

Rendkívül népszerűvé vált a Babakötvény és a Start-értékpapírszámla az utóbbi évben. De vajon mi lehet ennek az oka? dr. Borbély László Andrást, a Magyar Államkincstár pénzforgalmi elnökhelyettese válaszol.

SZPONZORÁLT TARTALOM

Egyre népszerűbb a Babakötvény a családok körében. Ezt bizonyítja, hogy az elmúlt egy év alatt közel 50 százalékkal növekedett a Babakötvények állománya. A másik fontos tény, hogy a Babakötvényhez szorosan kapcsolódó Kincstári Start-értékpapírszámlák száma is dinamikusan, 22 százalékkal megemelkedett ugyanezen időszakban.

- Mi lehet a rendkívüli népszerűség oka?

Erről és néhány kapcsolódó témáról kérdeztük dr. Borbély László Andrást, a Magyar Államkincstár pénzforgalmi elnökhelyettesét.

Közel 6 éve lehet Babakötvényt vásárolni. A konstrukció mindig is nagyon kedvező volt a befektetők számára, mivel egyrészt a megelőző naptári év inflációja (hivatalosan: átlagos éves fogyasztói árindexe) plusz 3 százalékkal kamatozik. Másrészt

a szülők, családtagok által a gyermek Start- értékpapírszámlájára befizetett pénzösszegeket az állam 10 százalékkal, maximum 6.000 Ft
összegig kiegészíti.

Igazán népszerűvé mégis akkor vált ez az állampapír, amikor az infláció megugrása következtében – a legelső kibocsátású kötvény kivételével, – a Babakötvények aktuális éves kamata 5,8 százalékra emelkedett.

- Ha ez ilyen sokba kerül az államnak, akkor miért hozta létre a Babakötvényt?
A Start-értékpapírszámla és a Babakötvény szorosan összekapcsolódik egy további állami juttatással, az Életkezdési Támogatással, amelyet a gyermek születésekor ír jóvá a gyermek részére az állam. E három juttatás együttes célja a gyermek felnőtté válásának támogatása és önálló életkezdésének segítése fiatal felnőttként.

- Ki jogosult az úgynevezett Életkezdési Támogatás igénybevételére?
Minden 2005. december 31-ét követően született belföldi és 2017. június 30-át követően született külföldön élő magyar gyermek részére az állam 42.500 Ft összegű Életkezdési Támogatást nyújt,
amelyet a Magyar Államkincstárban helyezett el.

- Hol lehet további tájékoztatást kapni a Kincstári Start-értékpapírszámla megnyitásáról és vezetéséről?
A szükséges dokumentumokról, ügyfélszolgálataink elérhetőségéről és az általános információkról telefonon, a Központi Ügyfélszolgálatunkon (+36-1-452-2900), valamint a Kincstár honlapján
(www.allamkincstar.gov.hu) tájékozódhat.

Debrecenben intéznéd az ügyeidet? A Magyar Államkincstár debreceni Állampénztári Irodája a Debrecen, Hatvan utca 15. szám alatt található, telefonszáma +36-52-516-284.
Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!