Jelenlegi hely

Ingyenes az angol, ha a Debreceni Egyetemre jelentkezel

Ingyenes nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamokat indít a Debreceni Egyetem angol nyelvből a leendő hallgatóinak. Az eredményesen nyelvvizsgázók ingyenesen fejleszthetik nyelvtudásukat, ha a kijelölt szakokon a DE-n tanulnak tovább.

A programot október 15-én egy konzultáción ismertették a tankerületek és szakképzési centrumok vezetőivel, valamint az egyházi iskolák fenntartóival.

A 423/2012. (XII. 29.) Kormányrendelet 2020-tól jelentős változásokat hoz a felsőoktatási felvételi eljárásokban, mivel a következő tanévtől  alap- és osztatlan képzésre csak az nyerhet felvételt, aki legalább B2 szintű, általános nyelvi, komplex nyelvvizsgával, vagy azzal egyenértékű okirattal rendelkezik.

Az ingyenes nyelvi kurzusokhoz a Debreceni Egyetem biztosítja a tananyagot, hogy az oktatási intézmények a középiskolások számára lakóhelyükön, vagy annak közelében  60 órás, kiscsoportos (12-16 fős) nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamokat szervezhessenek. A DExam Nyelvvizsgarendszer keretében lehetőség van arra, hogy a diákok ugyancsak a lakóhelyük közelben a vizsgát is letehessék.

A részvételi feltételek közé tartozik, hogy a résztvevők vállalják az órák legalább 90 %-ának teljesítését, 2020 nyárig leteszik a nyelvvizsgát, és a következő felvételi eljárás során a Debreceni Egyetemet jelölik meg első helyen továbbtanulásuk színhelyéül. Minderről tanulmányi szerződés is készül – tette hozzá a kancellár.

– A vidéki egyetemeket kedvezőtlenebbül érinti az új felvételi követelmény hatása, mint a fővárosi felsőoktatási intézményeket – mondta „Felvételi 2020” című előadásában Bartha Elek. A Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese hangsúlyozta: az egyetemen több szakon – általános orvos, fogorvos, repülőmérnök képzés, egyes bölcsészettudományi nyelvszakok, és még néhány más szakon – várhatóan nem fog gondot okozni a létszámkeret nyelvvizsgásokkal  való feltöltése, vannak azokban olyan képzések, amelyeknél  komoly beiskolázási gondok lesznek az új szabály miatt. Ezek között pedig nemzetgazdasági, stratégiai szempontból olyan fontos szakok is találhatók, mint pl. az ápolás, betegellátás, szociális munkás, vagy éppen mezőgazdasági, az informatikai és a műszaki mérnökképzés – sorolta a példákat a rektorhelyettes.

A tervezett nyelvtanfolyamokat, azok technikai részleteit Semseiné Szekeres Edit, az egyetem Idegennyelvi Központjának igazgatója ismertette: A Debreceni Egyetem komplex programjával viszonylag rövid idő alatt akár 1200-1600 fiatal szerezhet lakóhelyéhez közel nyelvvizsga-bizonyítványt. A feladatsorok összeállításánál a diákok érdeklődésére is gondoltak, így nyelvvizsgázóik választhatnak, hogy humán vagy reál feladatsorokon keresztül mérik a nyelvtudásukat. Tananyagaik pedig alapvetően a középiskolában megszerzett tudásra épülnek.

A DExam vizsgahelyek elsősorban a Debreceni Egyetem beiskolázási régiójában működnek és így nyelvvizsga lehetőséget biztosítanak a programhoz csatlakozó intézmények diákjai számára – tette hozzá az igazgató.

Az ingyenes 60-80 órás felkészítő tanfolyamokat követően az első vizsgák a tervek szerint 2020. január 25 - február 23. között lennének. Jelenleg a program jogi hátterének, a tanulmányi szerződések végleges változatának véglegesítése folyamatban van. A tervek szerint az egyetem a következő hetekben megkötheti az intézményi, majd az egyéni szerződéseket.

Forrás: Unideb Sajtóiroda – BZs

 

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!