Jelenlegi hely

Komédiás, bábos, művész... különleges kiállítás Kemény Henrikről

Hogy kicsoda Kemény Henrik? Legtöbbünknek Vitéz László hangja, a vásári bábjáték, a komédia tiszta eszenciája. Élénken él bennünk egyedi stílusa. Pedig már 9 éve, hogy nincs köztünk, idén lenne 95 éves.

Láposi Terka, Kemény Henrik hagyatékának gondozója és a Vojtina Bábszínház egy kitalált fotóalbumot hozott létre a képzeletben idén 95 éves Kemény Henrik előtt tisztelegve, emlékezve. A nemzetközi és a hazai színházművészet a 20. század vásári bábjátékosainak családjában a legismertebbek közé sorolja. Kemény Henrik sokszor, 87 évesen, életének utolsó évében is mondogatta, hogy „amíg a kezemet emelni tudom, játszani, játszani, játszani akarok!”

A Vojtina Bábszínházban március 15-ig tartó tárlattal tisztelegnek előtte. A kiállítás a bábszínháztól szokatlanul nem a bábok és bábdíszleteken keresztűl, hanem  a Kemény Bábszínház fotós hagyatékából merít.

"JÁTSZANI, JÁTSZANI, JÁTSZANI AKAROK!" - avagy Vitéz László vándorúton című kiállítás látogatható március 15-ig hétfő-péntek: 8-17-ig, szombat – vasárnap: 9-12 óráig.
.
A világhírű bábművész, legtöbbünknek Vitéz László hangja, a zseniális művész, a magát sok rejtéllyel körbe épített ember, a MESTER a központi figurája a kiállításnak. Minden képen őt látjuk, ő néz ránk, ő tesz-vesz valamit.
Szerette nézegetni hatalmas mennyiségű fotógyűjteményét, amelyet maga hozott létre. Azt nézegetve újra és újra élni akaró lendülettel kezdett a történetmeséléshez. S tudott is mesélni! Képszerűen, ízesen, hevesen, el- elkalandozva a megkezdett alaptól, szinte belezuhanva a képekbe.
 
 
Első főszerepét kilencévesen alakította A koldusfiú álma című kesztyűs játékban, és bár ő volt Süsü meg Hakapeszi Maki, nevét Vitéz Lászlóval azonosítjuk. A Kemény Bábszínház 1927-ben nyílt meg a Mutatványos téren. Ő a munkaszolgálatból nem tért haza. Fiai, Henrik és Mátyás 1945. augusztus 20-án bábozott újra a közönségnek. A Bódé gyújtogatás következtében 2011. október 2-án égett le.
 
A kiállítást személyes tárgyai is színesítik, életének ikonikus darabjai: a világot beutazó barna bábos bőrönd, kék köpeny, amelyben „bütykölt”, első bábja, melyet az édesapjától kapott … mesélnek, élővé teszik a képeket, mintha épp csak átment volna a mester a másik terembe egy pillanatra.
 
 
ADL - Debrecenimami
 
Forrás: mma.hu; babszinhaz.blog.hu
Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!