Jelenlegi hely

Komédiás, bábos, művész... különleges kiállítás Kemény Henrikről

Hogy kicsoda Kemény Henrik? Legtöbbünknek Vitéz László hangja, a vásári bábjáték, a komédia tiszta eszenciája. Élénken él bennünk egyedi stílusa. Pedig már 9 éve, hogy nincs köztünk, idén lenne 95 éves.

Láposi Terka, Kemény Henrik hagyatékának gondozója és a Vojtina Bábszínház egy kitalált fotóalbumot hozott létre a képzeletben idén 95 éves Kemény Henrik előtt tisztelegve, emlékezve. A nemzetközi és a hazai színházművészet a 20. század vásári bábjátékosainak családjában a legismertebbek közé sorolja. Kemény Henrik sokszor, 87 évesen, életének utolsó évében is mondogatta, hogy „amíg a kezemet emelni tudom, játszani, játszani, játszani akarok!”

A Vojtina Bábszínházban szeptember 27-ig tartó tárlattal tisztelegnek előtte. A kiállítás a bábszínháztól szokatlanul nem a bábok és bábdíszleteken keresztül, hanem  a Kemény Bábszínház fotós hagyatékából merít.

"JÁTSZANI, JÁTSZANI, JÁTSZANI AKAROK!" - avagy Vitéz László vándorúton című kiállítás látogatható szeptember 27-ig hétfő-péntek: 8-17-ig, szombat – vasárnap: 9-12 óráig.
 
A világhírű bábművész, legtöbbünknek Vitéz László hangja, a zseniális művész, a magát sok rejtéllyel körbe épített ember, a MESTER a központi figurája a kiállításnak. Minden képen őt látjuk, ő néz ránk, ő tesz-vesz valamit.
 
 
Szerette nézegetni hatalmas mennyiségű fotógyűjteményét, amelyet maga hozott létre. Azt nézegetve újra és újra élni akaró lendülettel kezdett a történetmeséléshez. S tudott is mesélni! Képszerűen, ízesen, hevesen, el- elkalandozva a megkezdett alaptól, szinte belezuhanva a képekbe.
 
Első főszerepét kilencévesen alakította A koldusfiú álma című kesztyűs játékban, és bár ő volt Süsü meg Hakapeszi Maki, nevét Vitéz Lászlóval azonosítjuk. A Kemény Bábszínház 1927-ben nyílt meg a Mutatványos téren. Ő a munkaszolgálatból nem tért haza. Fiai, Henrik és Mátyás 1945. augusztus 20-án bábozott újra a közönségnek. A Bódé gyújtogatás következtében 2011. október 2-án égett le.
 
A kiállítást személyes tárgyai is színesítik, életének ikonikus darabjai: a világot beutazó barna bábos bőrönd, kék köpeny, amelyben „bütykölt”, első bábja, melyet az édesapjától kapott … mesélnek, élővé teszik a képeket, mintha épp csak átment volna a mester a másik terembe egy pillanatra.
 
 
ADL - Debrecenimami
 
Forrás: mma.hu; babszinhaz.blog.hu
Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

A népmese napja és apró történetek a meséről

A népmese napja és apró történetek a meséről

Idén 15 éve, hogy szeptember 30-a, Benedek Elek születésnapja a népmese napja. Hoztunk Nektek sok apró érdekességet a népmesékről. A Magyar Olvasástársaság kezdeményezte jeles nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.
Ha egyedül érzed magad, ülj le a barátság-padra!

Ha egyedül érzed magad, ülj le a barátság-padra!

Egyszerű ötlet: egy különleges pad segít barátokat találni azoknak a gyerekeknek, akiknek nincs kivel játszaniuk, beszélgetniük. Te kipróbálnád?
Dr. Illés Nóra: Természetes házi gyógymódok megfázás ellen - mit tehetünk orrfolyás, köhögés, torokfájás esetén?

Dr. Illés Nóra: Természetes házi gyógymódok megfázás ellen - mit tehetünk orrfolyás, köhögés, torokfájás esetén?

Épp hogy elindult az iskola máris betegek lettünk…5-10 nap hiányzás, nem csak a munkahelyen nagyon rizikós, de bepótolni sem túl egyszerű az iskolás gyerekeknek a kimaradt hatalmas óraszámokat. Ha megbetegszünk vagy a gyerekek betegednek le, fontos tudnunk, hogy nem csak gyógyszerekkel tudjuk a betegségeket kezelni, hanem nagyon sok gyógyhatású otthoni praktikákkal is segíthetjük a gyógyulást. 
A reggeli indulás, kész káosz? - 20 egyszerűen megvalósítható ötlet, hogy jól induljon a nap

A reggeli indulás, kész káosz? - 20 egyszerűen megvalósítható ötlet, hogy jól induljon a nap

„Ha a reggel jól indul, jó lesz az egész napod” tartja ugyebár a mondás, de reggel annyiszor nem indul jól a napunk.  Mi szülők általában rohanunk, már a reggelünk is néha egy kész cirkuszi mutatvány, egyensúlyozunk a kötélen a reggeli rituálék között, kapkodunk, feszültek vagyunk, sürgetünk, néha veszekszünk, és néha elkésünk… De, hogy tudjuk mindezt elkerülni, és boldogabbá tenni a reggeli indulást? Fogadjátok szeretettel Jamrik Márta tanácsait.
Ugrás az oldal tetejére