Jelenlegi hely

Kerek világa volt a honfoglaló magyaroknak?

Erre a kérdésre is megpróbál válaszolni honfoglaló és rokon nomád őseink életét bemutató kiállításán a Déri Múzeum. Jártál már jurtában? Tudod, hogy a férfiaknak melyik oldalon kell belépni? És hogy hol tartották a házi isteneket vagy a konyhai eszközöket?

Milyen az a kerek világ?

Kerek világ, avagy élet az avar jurtában címmel új időszaki kiállítás nyílt a Déri Múzeumban. A kiállítás célja, hogy egy valódi jurtába lépve a tárgyakon keresztül a sztyeppei lovasnomád népek és az avarok életébe nyerjenek bepillantást  a látogatók. 

A kiállításban hagyományőrzők segítségével felépített jurtában, a korabeli technikával készült tárgymásolatok segítségével ki lehet próbálni, miként teltek az avarok mindennapjai.

A jurta rácsos falú, kupolás tetejű, nemezzel borított, praktikus, sátorszerű, könnyű szerkezetű építmény volt. Farácsos alapszerkezetét nemezzel borították, falát díszes szőnyeggel fedték. Előnye, hogy szétszerelve könnyen tovább lehetett vele vándorolni.

Érdekes múzeumpedagógia foglalkozások és előadások is kapcsolódnak a témához. A tárlat előfutára annak a nagyszabású, ugyancsak az avar korral foglalkozó kiállításnak, amelyet októberben nyit a múzeum, s amely olyan látványosságot ígér, amilyennel nem találkozhattak még a látogatók.

Légy egy napra Te is avar harcos!

Május 19-én különleges családi nap keretén belül az avar nép életét ismerhetik meg jobban a látogatók. Délelőtt 10-től 14 óráig látványos előadások fedik fel a jurtaépítés lépéseit, s a résztvevők megismerkedhetnek egy avar lakhely szemet gyönyörködtető berendezési tárgyaival is. Kiderül hogyan teltek az egykor élők hétköznapjai, milyen fegyverekkel vívták csatáikat, de még az is, milyen ételek kerültek asztalukra. A látogatók maguk is csemegézhetnek a fogásokból, kóstolhatnak a lepénykenyérből, tépett húsból és kölesből is.

A családokat mozgalmas kihívások is várják, lesz fegyverpróba avar módra: célba dobás, íjászat és lándzsadöfés. Az ügyességi feladatok teljesítői oklevelet kapnak. A múzeumpedagógusok emellett kézműves foglalkozásokon ismertetik meg a résztvevőket a szövés és a nemezelés technikájával. A rendezvénynapra ellátogatók délelőtt „élő adásban”, közvetlen kapcsolatot teremtve tehetik fel kérdéseiket a  ma is élő utolsó avar harcosnak.

A Kerek világ, avagy élet az avar jurtában tárlat a múzeum Kupolájában április 4-től június 1-ig látogatható a Déri Múzeumban nyitavtartási időben ( naponta 10.00 - 18.00 óráig, hétfőn zárva).
Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!