Jelenlegi hely

Joulupukki, az igazi finn Mikulás Debrecenben - programok és műhelytitkok

Akárhány évesek is vagyunk, a Mikulás mindig igazi misztérium. Felnőttként is nehéz lemondani a csodavárásról, reménykedésről, hátha az én csizmámban is lapul majd valami…

Mindenkinek igazán óriási szenzáció, amikor decemberben az igazi finn Mikulás Magyarországra jön. Joulupukki idén is ellátogat Debrecenbe, 2019. december 5-én, 16.30 órától a Kossuth téren várja a gyerekeket és a szülőket!
A Mikulás, azaz Joulupukki, ahogy a finn gyerekek hívják, Rovaniemiből, a messzi lappföldi városból repül hozzánk, ez kb. 2148 km-re van Budapesttől, repülővel 2 óra 40 perc. Sajnos a rénszarvasszán versenyideje nem ismert, ez mikulástitok.

Műhelytitkok a Mikulásról

Először 1927-ben hangzott el egy gyerekeknek szóló rádióműsorban, hogy Joulupukki Lappföldön, Korvatunturin (Fülhegy) él, ami még a sarkkörön fekvő Rovaniemitől több mint 300 kilométerre, északra fekszik. A Mikuláshoz Lappföldre ma már nem kell olyan messze menni elég „csak” Rovaniemibe, Lappföld fővárosába, a sarkkörre ellátogatni. A finn Mikulás élő személy, nagydarab, vidám, szakállas apó. Felesége, Joulumuori (Karácsonyanyó) és a juolutonttuk, a karácsonymanók segítik az ajándékozásban. A manók abban is segítik, hogy figyelik, kik a jó gyerekek.

Hagyomány, hogy a gyerekek levélben írják meg a Mikulásnak, mit kérnek Karácsonyra. Joulupukki évente több százezer levelet kap a világ minden tájáról. Te is írnál? 

Joulupukki postacíme: 

Joulupukki
Joulupukin Pääposti
96930 Napapiiri 

(magyarul Mikulás, Mikulás Főposta, Sarkkör lenne)

De a következő címre érkező leveleket is megkapja a Mikulás:

Joulupukki
99999 Korvatunturi

Egész évben várja a látogatókat Pajakylä, Műhelyfalva, itt készülnek az ajándékok, és itt van a főposta. Műhelyfalvától 2 kilométerre található a Mikulás vidámparkja, a Santa Park. A Mikulásnak saját tévécsatornája is van, ráadásul magyarul is! ITT találod!


További programok december 5-én a Kossuth téren:

15.45 Mikulásváró gyermekkoncert a Csicseri és Borsó zenekarral
16.00 TALÁLKOZÁS A LAPPFÖLDI MIKULÁSSAL, JOULUPUKKIVAL
16.20 Csicseri és Borsó – Zimankós varázsdalok


A programok ingyenesek!

 

ADL - Debrecenimami

Ha érdekelnek a hasonló cikkek és témák, ha szimpatikus számodra a www.debrecen.imami.hu webldal, csatlakozz hozzánk Facebook oldalunk követőjeként! Facebook oldalunkat ITT találod.

Forrás: finnorszag-unkari.hu; Debreceni Advent Facebook oldala; santatelevision.com/mikulas

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!