Jelenlegi hely

Hortobágyi programok a Nemzeti Parkok Hete alkalmából

Vadlóles vagy daruvonulás? Kerékpártúra, rovarséta... megannyi program, gyakran a hétköznapok látogatói elöl elzárt helyeken. A Nemzeti Parkok Hete alkalmából most beleshetsz mindenhova!

Már javában tart a Nemzeti Parkok Hete, Te jártál már a Hortobágyon?

2020-ban tizennegyedik alkalommal rendezik meg a Magyar Nemzeti Parkok Hete programsorozatot. Szeptember 14. és 20. között valamennyi nemzeti parkunkban gazdag programkínálat, izgalmas kalandtúrák, családi programok várják a természetbarátokat földön és vízen, ingyenesen vagy kedvezményes áron.

2020. szeptember 18. (péntek) 17.00 órától Naplemente kerékpártúra a Horobágyi Vadasparkban

Találkozás és kerékpárok felvétele: 2020. szeptember 18. (péntek) 17.00 óra HNP Látogatóközpont parkolója (Hortobágy, Petőfi tér 9.)

A 10 km-es táv kb. 2,5 óra alatt tehető meg. A Hortobágy kistáj meghatározó vízfolyása a Hortobágy-folyó, melynek partján kialakított tanösvényen, a nemzeti park zárt területén keresztül jutunk el célunkhoz, a táj jelen- és régmúltkori vadvilágát bemutató állatkerthez, hogy naplementei hangulatban bejárva találkozhassunk többek között a vadmacskával, pelikánnal, sassal, farkassal stb.
 A vadaspark ajándékboltjában őstulok és szürkemarha szalámi is kapható.

Részvételi díj: 2500 Ft/fő; mely tartalmazza a Hortobágyi Vadaspark belépődíját illetve a kerékpárok kölcsönzési díját is. A fenti összeg(ek) kizárólag készpénzben fizetendők a program indulásakor!
Információ, előzetes bejelentkezés 52/589-000 info@hnp.hu

A programon való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges!

2020. szeptember 19. (szombat) 10.00 Egy bogaras nap az arborétumban (Tiszakürti Arborétum)

Rovartani és haltani bemutató, vezetett túra az arborétumban.

A várhatóan 1,5 km-es kb. 1,5 órás szakvezetés során bemutatják az arborétum alapjait megteremtő Bolza grófok által létrehozott gyűjteményt, a kivételes jelentőségű tiszai ártéri ligeterdőt és az újabb telepítések érdekességeit.

Játszóház az előadó teremben, megtekinthető a tiszavirágos és a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetet bemutató mobil kiállítási anyag, illetve társas játékok is.

Részvételi díj: 800 Ft/fő; Jelentkezés, információ: arboreta@hnp.hu; 30/732-3740

Találkozás: 9.45 Tiszakürti Arborétum főbejárat, jegypénztár

2020. szeptember 19. (szombat) 6.00 Hajnali és kora reggeli darules

Az ősz egyik nagyon látványos eseménye a természetben a madárvonuláshoz kötődik. A Hortobágyon szeptember elejétől egyre növekvő számban érkeznek hozzánk északi költőterületükről a nemzeti park címermadaraként is ismert darvak, melyek telelőterületükre tartva kisebb-rövidebb időt tartózkodnak a biztonságot és bőséges táplálékot jelentő Hortobágyi Nemzeti Parkban.

Az itt tartózkodó madarak megpihenni éjszakázó helyükre alkonyatkor szállnak be csapatosan, és hajnalban, napkeltekor röpülnek ki onnan a környező táplálkozó területekre. Ekkor remek lehetőség kínálkozik a csapatosan kiröpülő, kihúzó darvak megfigyelésére, melyet a nemzeti park szakembereinek vezetésével egy a darvak által használt éjszakázó hely megközelítésével, majd a táplálkozó helyeken való darucsapatok felkeresésével tapasztalhatunk meg. Az 1 km-es távot kb. 5-10 perces sétával meg lehet tenni, a program kb. 2 órás.

Részvételi díj: 1600 Ft/fő, előzetes bejelentkezés szükséges! Jelentkezés, információ: 52/589-000 (kedd-péntek: 8.00-15.45); info@hnp.hu

A program részben a nemzeti park olyan területén valósul meg, ahol a nemzeti parki munkatársa nélkül egyéni látogatás nem lehetséges.

Találkozás: 2020. szeptember 19. (szombat) 5.00 HNP Látogatóközpont parkolója

Vulkántúra és madárgyűrűzési bemutató a Kaszonyi-hegyen.

A szakvezetéses séta során a Kárpátok belső vulkáni övezetéhez tartozó Barabás melletti Kaszonyi-hegy fejlődéstörténetét, kőzeteit is megismerhetik a földtudomány iránt érdeklődők.

A 2-3 km-es ( szintemelkedés: kb. 70m) min. 3-4 órás körtúrán az egykori kőbányát és a terület jellegzetes élőhelyeit, valamint a hegy és környezetének gazdag élővilágát, természeti értékeit mutatjuk be. A területen zajló élőhely-kezelések és fajvédelmi tevékenységek folyamatába, valamint a madárgyűrűzés rejtelmeibe is betekintést nyerhetnek a program résztvevői.

Jelentkezés, információ: szatmarbereg@hnp.hu 70/198-9731

Találkozás: 9.45-től Barabáson, a körforgalomból az országhatár felé kivezető úton (GPS: 48.230666, 22.430802)

Részvételi díj: ingyenes, de előzetes bejelentkezés szükséges!

2020. szeptember 20. (vasárnap) 9.00 Mesél a múlt - gyalogtúra a Meggyes csárdához

Az 1770-re felépült és ma már a közúttól távolabb eső, igazi természeti környezetben található Meggyes csárda kiállítása a korabeli bútorokkal, tárgyakkal berendezett tisztaszobát, füstös konyhát, az ivót és a csárdás szobáját mutatja be. Jöjjön velünk, a kb. 8 km-es, 3 órás program alatt a sószállítók és pásztorok nyomában, s tekintsen velünk a múltba! A túra alkalmával a csárdát övező természeti környezetet is megismerhetjük.

Találkozás: 9:00 óra; Górés tanya (Megközelítés: gyalogosan vagy személygépkocsival 33-as főút 54. km Kócsújfalunál lekanyarodva a földúton 4 km)

A megközelítés időjárásfüggő. Az autós megközelítést csak saját felelősségre javasoljuk! A gyalogos megközelítés 4km és kb. 50 percet vesz igénybe.

Információ, előzetes bejelentkezés: HNP Látogatóközpont Tel.: 52/589-000 (hétfő kivételével 9.00-16.45); E-mail: turizmus@hnp.hu; Jelentkezési határidő: 2020. szeptember 19. (szombat) 14.00 óra; A program időjárásfüggő és előzetes bejelentkezés szükséges!

Részvételi díj: nemzeti parki belépőkártya (felnőtt: 1 200,- Ft/fő; gyerek/diák/nyugdíjas: 600,- Ft/fő; családi jegy (2 felnőtt, 2 gyerek) 2 400,- Ft/család) + 1000 Ft/fő (6 év alatt ingyenes) + 1000,- Ft/fő (6 év alatt ingyenes)

Időjárásnak megfelelő öltözet, ivóvíz, szúnyogriasztó használata ajánlott.

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

VI. MESTERECSET PÁLYÁZAT

VI. MESTERECSET PÁLYÁZAT

Pályázat típusa: gyerek-és diákpályázatKorosztály: 5-18 évesekBeküldési határidő: 2020. november 8.
Lázár Ervin: A csodapatika

Lázár Ervin: A csodapatika

Lázár Ervin meséje tükröt tart elénk, hiszen a történetben szereplő patikában nem "gyógyszereket" lehet kapni. Te bemennél ide?
Az utolsó út

Az utolsó út

Szívhez szóló történet egy taxisofőrről és az utolsó útjára induló utasáról.
5+1 tipp, amit megtehetsz a lelki egészségedért - Szakértői tanácsok a Lelki Egészség Világnapján

5+1 tipp, amit megtehetsz a lelki egészségedért - Szakértői tanácsok a Lelki Egészség Világnapján

Szinte a csapból is az folyik, hogy az egészségünk érdekében mozogjunk rendszeresen és figyeljünk oda a helyes táplálkozására, de arról jóval kevesebb szó esik, hogy miként őrizhető meg a mentális jóllétünk, pedig ez manapság, amikor a járványhelyzet miatt még bizonytalanabbá váltak a hétköznapok, a korábbiaknál is fontosabb. Október 10., vagyis a lelki egészség világnapja alkalmából dr. Koppány Szilveszter, az Unilever Orvos Tanácsadója összegyűjtött 5+1 tippet, melyek segítségével könnyebben őrizhetjük meg lelki egyensúlyunkat.
Ugrás az oldal tetejére