Jelenlegi hely

Hétfőtől indul a belvárosi átépítés, óvatosan a reggeli kapkodásban!

Az Új Főnix Terv közlekedési koncepciójának egyik legfontosabb eleme a belvárosi forgalom átszervezése, hétfőtől indul az újabb ütem.

A belvárosi forgalom átszervezésvel az Új Főnix Terv közlekedési koncepciójának célja, hogy az új forgalmi rend kialakításával csökkentsék a közlekedési terhelés a városban. A változtatás után felgyorsulhat a forgalom, érzékelhetően nő majd az érintett szakaszok és csomópontok áteresztőképessége, csökkentve a környezeti terhelést.

A változást mindenhol tábla jelzi, emellett mobiltelefonokon és a debrecen.hu honlapon naprakészen követhető, hogy hol van felújítás a belvárosban. A Waze Connected Citizens ingyenes applikáció rendszeréhez idén februárban csatlakozott Debrecen, könnyítendő ezzel is a közlekedést a városban.

Az új forgalmi rend kialakítása érdekében idén júliusban és augusztusban több útszakaszon újult meg az aszfaltburkolat a Széchenyi, a Kossuth és a Szent Anna utcán. 

Építési munkák:

1. Szent Anna utca – Sumen utca és a Vígkedvű Mihály utca közötti szakasz
Az elhasználódott burkolat kap új aszfaltréteget, így biztonságosabban lehet majd közlekedni ezen a szakaszon.

2. Szent Anna utca – Attila tér és Vígkedvű Mihály utca közötti szakasz
Az Attila téri torkolatban lévő gyalogátkelőhelyet áthelyezik a Teleki utca torkolatához, amely jelzőlámpás irányítást kap. A Baross Gábor utcai kereszteződésnél új középszigetet építenek, hogy rendezettebben és biztonságosabban tudjanak az autók és a gyalogosok közlekedni. Fontos tudni, hogy az átalakítás után megfordul a Baross Gábor és a Nap utca forgalmi rendje, a Baross Gábor utcán a Szent Anna utca felé, míg a Nap utcán a Méliusz tér felé lehet majd közlekedni.

3. Kossuth utca – Méliusz tér – Faraktár utca
A Szent Efrém Általános Iskola előtt új buszmegállót alakítanak ki, a Verestemplomtól a Hajnal utcáig négy sávra bővítik az utat, a gyalogosátkelőt a Nap utca sarkáról áthelyezik a Kossuth utcai szervízút sarkához, amely jelzőlámpás irányítást kap. A teljes szakasz új aszfaltburkolatot kap.

4. Attila tér – Vágóhíd utca – Wesselényi utca kereszteződése
Új kanyarodó sáv és járdasziget épül, hogy a Wesselényi utcáról a Vágóhíd utca felé kanyarodók a csomópont előtt el tudjanak jobbra fordulni. A Vágóhíd utca elején új sávot is kialakítanak, hogy az Attila tér felől egyenesen vagy a Hajnal utca felől balra kanyarodók két sávba érkezzenek. 

5. Miklós utca – Külsővásártér – Erzsébet utca kereszteződés
A Szoboszlói útról az Erzsébet utcára jobbra kanyarodó sávot kibővítik, valamint átépítik a járdaszigeteket a csomópontban, ezzel lehetővé válik, hogy a Szoboszlói útról a Külsővásártér irányába két sávból lehessen fordulni.. A kereszteződés Erzsébet utcai oldalában lévő gyalogátkelőt megszüntetik.

6. Kossuth utca – a Sas és a Burgundia utca közötti szakasz
Megszüntetik az Újházi Ede utcai és a földhivatal előtti buszmegállókat és egy újat alakítanak ki a Sas utcához közel, a Technika Háza előtt. Elkezdődik a kerékpárút kialakítása is.

7. Széchenyi utca – Külsővásártér kereszteződés
A Külsővásártér és a Széchenyi utca csomópontjában elválasztó szigettel jobbra kanyarodó sávot alakítanak ki.A Szepességi utca Széchenyi utca felőli részét lezárják, a Nyugati utca felőli gyalogátkelőhelyet megszüntetik a gyorsabb közlekedés érdekében.

8. Szent Anna utca – Vármegyeháza utca és a Szent Annak Székesegyház közötti szakasz
Felújítják a gyalogátkelőt a Batthyány és a Varga utca között, valamint az egész szakasz új aszfaltburkolatot kap.

9. Faraktár – Hajnal utca kereszteződése
A csomópont új aszfaltburkolatot kap, emellett az új forgalmi rendnek megfelelően újrafestik az útburkolati jeleket.

Az egyes szakaszok átalakítása után ott már az új rend szerint lehet közlekedni, míg a beavatkozással nem érintett területeken még a régi forgalmi rend lesz érvényben. Az átmeneti időszakban fokozott figyelemmel kell az autósoknak közlekedni.

Forgalomtechnikai változások

A belvárosi utak, csomópontok felújítása és átalakítása után november 20. és november 30. között elvégzik a forgalomtechnikai átalakítást is: kicserélik és/vagy átprogramozzák a jelzőlámpákat, valamint átfestik az útburkolati jeleket is.

Egy-egy szakasz átalakítása egy, esetenként két napot vesz igénybe a következő ütemezés szerint:

1.    Miklós utca: Erzsébet utca – nyugati kiskörút között  november 20.
2.    Miklós utca: nyugati kiskörút – Piac utca között    november 21.
3.    Szent Anna utca: Piac utca – Sumen utca között    november 22.
4.    Szent Anna utca: Sumen utca – Attila tér között    november 23 – 24.
5.    Faraktár utca – Kossuth utca    Hajnal utca – Klaipeda utca között    november 25 – 26.
6.    Kossuth utca:  Burgundia utca – Piac utca között    november 27.
7.    Széchenyi utca: Piac utca – nyugati kiskörút között    november 28.
8.    Széchenyi utca: nyugati kiskörút – Nyugati utca között    november 29.

Az ideiglenes pontozásos felfestés idején a szokásosnál nehezebben lehet majd tájékozódni, ezért minden járművezetőtől fokozott figyelmet kér az önkormányzat.

A belvárosi forgalmi rend átalakítása decemberre fejeződik be, utána a teljes szakaszon az új rendnek megfelelően lehet közlekedni.

 

Forrás, Fotó: Dehír

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!