Jelenlegi hely

Debreceni négyek a 100-ban!

A pályaválasztásban még van egy kis idő dönteni, de talán segíthet a HVG országos rangsora is. A debreceni középiskolák rangsorát a Fazekas Mihály Gimnázium vezeti, de több középiskola is szerepel a rangsorban.

Ugyan az írásbeli vizsgák majd "csak" jövőre lesznek a felvételikhez, de máris minden az oktatás körül forog. Nyílt napok, különóraválasztás, hatosztályosba jelentkezés... gyerek és szülő mérlege, információt gyűjt, órákat látogat.

A Százas Lista

Idén is megjelent a HVG tanulásról, oktatásról szóló kiadványa a 'Középiskola – 2020' mely péntektől az újságárusoknál, de mától már az interneten is megrendelhető. A rangsor készítői a nappali tagozatos tizedik évfolyamosok 2018-as kompetenciamérésének eredményeit matematikából és szövegértésből, a nappali tagozatosok érettségi eredményeit matematikából, magyar nyelvből és irodalomból, történelemből és idegen nyelvből, valamint a felsőoktatási felvételin egyetemre-főiskolára bejutott diákok átlagpontszámát vették figyelembe.

Az országos rangsor első helyezettje az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, ami ezzel letaszította a dobogóról a Fazekast. A második a Toldy Ferenc Gimnázium, a harmadik pedig az Eötvös József Gimnázium lett. A százas listán összességében a vidékiek vannak többen de inkább a második felében. Az első ötvenben 24 budapesti és 26 vidéki található, a második ötvenben azonban a 13 budapesti mellett 37 vidéki található. A korábban listavezető budapesti Fazekas Gyakorló Gimnázium idén a negyedik lett.

A listában bőven található egyházi fenntartású is. A tavalyi évhez hasonlóan az idén is a fővárosi Deák Téri Evangélikus Gimnázium vezeti az egyházi iskolák rangsorát, a Piarista Gimnázium a tavalyi ötödik helyről a dobogó második fokára ugrott. A Pannonhalmi Bencés Gimnázium, Egyházzenei Szakgimnázium és Szakkollégium eggyel hátrébb, a másodikról a harmadik helyre csúszott - írja a HVG oktatási szakportálja, az Eduline, az ország száz legjobb gimnáziumáról szóló HVG kiadvány alapján.

Debrecen is a listában

A debreceni középiskolákból idén 4 fért bele a legjobb 100-ba, évek óta ugyanannak a négy intézménynek sikerül felkerülnie:

  • A legjobb debreceni középiskola idén is a Fazekas Mihály Gimnázium lett, a 16-ként a rangsorban. Ezzel a negyedik legjobb vidéki gimnáziumként szerepelt.
  • A második legjobb debreceni gimnázium a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája ebben az évben is, az országos listán a 28. helyet elérve. 
  • Az Ady Endre Gimnázium sokat javítva az 59. lett, tavaly még a 71. helyen szerepeltek a listán.
  • A Tóth Árpád Gimnázium négy helyet lépett előre, a 64. helyet szerezte meg az országos listán.

ADL - Debrecenimami

Forrás: HVG.hu

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!