Jelenlegi hely

Debreceni diákok a Nemzetközi Csillagászati Diákolimpián

Két debreceni diák is indul magyar színekben a Nemzetközi Csillagászati Diákolimpián 2018 őszén Kínában.

Március 2-3-án a debreceni Agóra Tudományos Élményközpont adott otthont a a nemzeti középiskolai csillagászati verseny döntőjének. A tavaly ősz óta tartó verseny három selejtezőfordulóból állt, ezek eredményei alapján juthattak az országos döntőbe a csillagászat, űrfizika és űrkutatás iránt kiemelten érdeklődő, tehetséges diákok. A debreceni megmérettetésen legjobb teljesítményt nyújtó fiatalok alkotják a magyar olimpiai keretet, akik azután megkezdik felkészülésüket a 2018-as Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiára.

24 diák versenyző között két agórás debreceni fiatal is ringbe szállt. 

Mindkét agórás diák bejutott a csillagászati olimpiai keretbe. Csire Roland 4., Tófalusi Ádám pedig 8. helyezést ért el a 2018. évi Országos Középiskolai Csillagászati Verseny döntőjén.

A debreceni versenyzőket, a Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának két diákját, az Agóra csillagásza, Zajácz György készítette fel.

Szeretettel gratulálunk nekik és felkészítő tanáruknak is!

A nyertes csapat: középen Csire Roland és Tófalusi Ádám versenyzők, valamint balról Zajácz György, jobból Kovács Gergő, az Agóra csillagászai

Az előző, 2017-es verseny november 12-21 között Thaiföldön volt, Magyarország 11 fős küldöttséggel vett részt ezen. Ezt egy rövidebb horvátországi tréning előzte meg, mely több közép-európai ország csapatával együtt zajlott. 

A debreceni megmérettetésen legjobb teljesítményt nyújtó fiatalok alkotják majd a tízfős magyar olimpiai keretet. A 2018-as Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiára idén ősszel Kínában kerül sor. Izgalmassá teszi az idei versenyt, hogy a 13. diákolimpia házigazdája 2019-ben Magyarország lesz.

A programról részletesebb információk a verseny honlapján, itt találhatóak!

 

Fotó: Agóra Tudományos Élménypark

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!