Jelenlegi hely

Családbarát szülés? Elérhető, sőt kötelező!

A családközpontú szülészet témájáról január közepén tartottak tudományos ülést a Debreceni Egyetemen, ahol a téma egyik jeles képviselőjének, Szeverényi Péter kötetét is bemutatták.

Mit is jelent a családközpontú szülészet?

Célja, hogy a kismama, a baba és az apa is pozitív élményekkel, testi és pszichológiai szempontból is egészségesen hagyja el a kórházat- Ezt kellene minden szülőszobában elérni. 

- Hiszen egy gyermek születése a család minden tagjára hatással van: az anya, az apa és a gyermek életét is hosszú időre meghatározza. A várandósság és a szülés ideje alatti események messzemenően befolyásolják a pszichológiai fejlődést, a személyiségfejlődést és a párkapcsolat alakulását, így a család harmóniáját – fogalmazott Szeverényi Péter.

A szülész-nőgyógyász, klinikai szakpszichológus 44 évnyi úttörő munkásságának köszönhető, a családbarát szülészet megteremtése, hogy a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Európában elsőként kapott „Bababarát” címet 1992-ben.

Míg néhány évtizede még újszerű volt a férj jelenléte a szülőszobában, mára általános kérésnek számít a kismamák körében. Szeretnék minél családiasabbá tenni a szülés körülményeit. Szerencsére ebben a Debreceni Klinika is partner, több, mint 17 éve.

Szeverényi Péter szerint ezt a szülésre való jó felkészüléssel lehet megvalósítani: a folyamat során a legfőbb feladat a szüléssel kapcsolatos negatív pszichés tényezők, félelmek csökkentése, vagy pozitívvá alakítása.

„A családközpontú szülészeti gyakorlat első lépése az apa bevonása a várandós gondozásba, felkészítése a szülésre, azzal a céllal, hogy jelen legyen a szüléskor. Törekedni kell a vajúdó nő és a szülést levezető orvos közötti optimális kapcsolatára,  az ideális szülőszobai körülményekre, azok pszichológiai szempontból jótékony hatására. Fontos, hogy a nő beleszólhasson a szülésbe, döntési szabadsága legyen a gátmetszés, vagy beöntés, a méhösszehúzódást előidéző oxitocinok alkalmazásáról” – mondta egy korábbi interjúban a szakember. Fontos, hogya születés után már az első órán belül az anya és az újszülött együtt legyen, kettejük kapcsolata ugyanis ilyenkor alakul a legideálisabban. A legjobb, ha 4-6 hónapos koráig kizárólag szoptatással táplálják a csecsemőt.

- Minden nő képes a szülésre. A felkészítés célja ennek a képességnek a felszínre hozása. Segítség, hogy a nő bízzon önmagában, abban, hogy képes megszülni gyermekét, bízzon a saját szervezete működésében, a körülötte lévő segítők, a családtagok támogatásában – emelte ki a családközpontú szülészet úttörője.

Észrevétele szerint az apák jelenléte a szülések közben megközelíti a nyolcvan százalékot. a gyógyszerek iránti szükségletet több mint tíz százalékkal csökkenti az, ha az apa, vagy valamelyik közeli hozzátartozó jelen van a vajúdás, a szülés közben.

44 évnyi tapasztalat egy kötetben

Szeverényi Péter szülész-nőgyógyász 70. születésnapja alkalmából korlátozott példányszámban megjelent egy kötet. A kiadvány a szakember több évtizedes munkásságába nyújt betekintést, egyebek mellett a genetikai diagnosztika pszichés vetületéről, a várandósság alatti pszichés és szexuális változásokról, valamint az együttszülés pszichológiai hatásairól.

A szakember az együttszülések egyik első magyarországi kezdeményezője, s egyben a Magyar Pszichoszomatikus Szülészeti és Nőgyógyászati Társaság elnöke is.

A tervek szerint tankönyv lesz a kötetből, hogy a szülésznő és pszichológus hallgatók, a medikusok egy magyar nyelvű összefoglalót kapjanak a szülészeti-nőgyógyászati pszichoszomatika területéről – jegyezte meg a kiadvány szerkesztője Kovácsné Török Zsuzsanna szakpszichológus. A Kenézy Villában rendezett tudományos találkozón egykori kollégái, pályatársai, barátai és tisztelői köszöntötték az elismert szaktekintélyt.

Gratulálunk Szeverényi Péternek fantasztikus munkájáért!

 

ADL - Debrecenimami

Forrás: Unideb Sajtóiroda-MM; fotó: Pixabay

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!