Jelenlegi hely

Csak kreatívan! Debreceni és megyei kézművesekkel beszélgettünk

Ha sejtjük is, hogy sok kreatív, alkotó ember van körülöttünk, mégis sokszor kevés az időnk felfedezni, megismerni őket. A Család Expo szervezése közben nagyon sok tehetséggel találkoztunk. Ott lesznek majd a vásárban is, és válogathatsz kincseik között. Egy kicsit beszélgettünk velük, hogy megismerjétek őket Ti is.

KÉZMŰVESEK UTCÁJA a Debrecenimami Család Expon november 16-án,szombaton 14 órától a Tóth Árpád Gimnáziumban.

Kézműveskedni, elszöszölni kisebb-nagyobb tárgyakkal, különféle anyagokkal mindannyian szeretünk. Az alkotás ősi folyamat, terápia, kreativitás, szükség, vizuális tuning a léleknek... mindannyiunknak más. Vannak, akiknek mára létformává vált, nem tudnak nélküle élni. Csodás darabok kerülnek ki a kezeik közül: ékszerek, játékok, díszek. Debreceni és Hajdú-Bihar megyei alkotókkal, kézművesekkel beszélgettünk. Közös bennük, túl a kreatív vénájukon kívül, hogy mindannyian ott lesznek november 16-án a Család Expón is. Így ha kíváncsiak vagytok műveikre, nézzetek be a rendezvényre.

A II. Debrecenimami Család Expo 2019 részletes programjait és résztvevőit itt találod.

Debreceni Angyal Műhely és Csekőné Tóth Viktória

Mivel leped meg a rendezvény látogatóit?
Sok szeretettel várom kézműveskedni a kihívást kedvelő gyerekeket, fatáblákra decoupage technikával készítünk majd térbeli képet a Debrecenimami Család Expon.

Több vonalon is kreatívkodsz, ezek egyike a bútorfestés? De miért épp ez?
A bútorfestés, a lakásdekorációk készítése nem csak hobby, egy különleges életérzés is: új külsőt, új lehetőséget kapnak a régi tárgyak; egyedivé varázsoljuk vele környezetünket és megújítjuk magunkat is. Ugyan a műhely átmeneti ideig nem működik, de tudásom szívesen adom át továbbra is bútorfestő tanfolyamokon vagy a különleges darabokat kedvelő megrendelőimnek.

Hogyan jut el egy matektanár a számoktól a bútorfestéshez?
Pedagógusként 25 év alatt rengeteg gyermekkel és szülővel találkoztam. Azt tapasztaltam, hogy az együtt töltött időnél és alkotás örömének megtapasztalásánál nincs különlegesebb ajándék. A kreatív tevékenységek mélységesen kikapcsolnak, megnyugtatnak és feltöltenek.

Melyik munkafolyamatot szereted a legjobban?
Az alapozás és rendbetétel után a legizgalmasabb egy színnel a régit feledve új arcot, lelket rajzolni a bútordarabokra, a fára. Sok tapasztalat, kreatíviás és bátorság kell ahhoz, hogy lélekkel teljen meg az új darab. A műhely ugyan zárva, de elérhető vagyok telefonon: 20 773 6375 és e-mailben deb.angyalmuhely@gmail.com

Fényhozó Műhely Vágó D. Anikóval

Milyen különlegességeket, meglepetéseket találnak Nálad az expon a látogatók?
Egyedi, kézzel faragott és figurális gyertyákat készítek.

Kézzel faragott gyertya? Hogyan készülnek a termékeid?
Ősi mesterség a gyertyaöntés és mártás. A faragott gyertya ezek továbbgondolása. A mártott gyertyát még melegen késsel megvágom, majd kézzel tekergetem, hajtogatom, amíg ki nem hűl. Készítettem róla egy videót, mely megtekinthető a https://www.facebook.com/fenyhozomuhely/ oldalamon.

Melyik munkafolyamatot szereted a legjobban csinálni?
A faragást élvezem a legjobban, az új fazonok kitalálását, de szeretem készíteni az egyszerű öntött gyertyákat is.

Miért ezt a technikát, anyagot választottad?
Az interneten láttam először videót a gyertyafaragásról, onnan lestem el az alapokat, majd sok gyakorlással, kísérletezéssel tökéletesítettem. Ma már tanítom is a faragást.

Hol találhatnak meg az érdeklődők a Család Expon kívül?
Facebook oldalamon sok-sok elkészült terméket találni. Üzletem nincs, de a debreceni Vásárcsarnokban havonta kétszer, vásárokban és a debreceni Református Kollégium Múzeumában is megtalálhatóak gyertyáim. 

Kreatív KIK és Kovács Ildikó Katalin

Mivel készülsz az expora?
A grincsfa az elmúlt évek nagy kedvence, valamint egyedi órából és hűtőmágnesekből is tudnak választani. Ezen kívül még sok más termékkel is készülök kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Milyen technikával készültek a termékeid?
Több technikát is használok, gyakran együtt is, elsősorban decoupage és különböző virágkötészeti alkalmazásokat.

Melyik terméked szereted a legjobban készíteni?
A grincsfát, valamint nagyon szeretem az egyedi megrendeléseket is, mert ott látom, ahogy megvalósul a vásárló álma.

Miért ezt a technikát választottad, hogy került az érdeklődésed központjába?
Egy régebbi karácsony hozta meg a lelkesedést, imádom az ünnep hangulatát és kellékeit. De egész évben alkotok, egyedi elképzelés alapján is.

Hol találhatnak meg az érdeklődők a Család Expon kívül?
Facebookon Kreatív KIK néven és most készül a honlapom, remélhetőleg az expora meglesz.

Mézes-Mázas Kuckó Szanyi Mártával

Milyen különlegességeket találnak Nálad az expon a látogatók?
Igazi saját készítésű kézműves termékekkel várok mindenkit: a népművészeti vonalon elindulva mézeskalács és kerámia dísztárgyakkal a megszokottnál modernebb, újragondolt kivitelezésben, díszítésben.

Hogyan lesznek ilyen gazdag szín és mintavilágúak a termékeid?
A mézeskalácsaimat egy régi recept alapján készítem, hagyományos módon szaggatom, sütöm. Igazán egyedivé a díszítés teszi: részben sütés után színezem, részben száradás, hűlés után terülő mázzal és többszörös minta rávitellel teszem színesebbé, gazdagabb mintázatúvá.
A kerámiánál egy nyers massza megformálása és díszítés után az első égetés 980°-1000°-os kemencében történik, majd modern metálmázak kombinálásával újabb színeket és égetést kapnak.

Melyik terméked szereted a legjobban készíteni?
A kedvenc termékem a kerámia rózsa, ez volt az első ajándéktárgy, amit először készítettem.

Miért ezt választottad, hogy került az érdeklődésed központjába?
Számomra a kerámia rózsával az újrakezdésre kaptunk lehetőséget. A reményt szimbolizálja gyermekem súlyos betegsége majd gyógyulása alatt máig. Az az érzés, ami a dísztárgyak készítése közben megtapasztalok, az nem hasonlítható össze semmi mással, főleg mikor látom a megajándékozott arcán az őszinte örömet és rácsodálkozást. Hasonló élményt nyújt számomra a mézeskalács készítés is, ami hasonlóképpen került az életünkbe.

Hol találhatnak meg az érdeklődők a Család Expon kívül?
Első sorban a "Mézes-Mázas Kuckó" Facebook oldalon. Aki nem bír várni, az az idén nyílt "Ti Zsu Arte" kézműves boltban a Piac utcán (Korzó üzletudvarban), Újfehértón a "Tündérkert" kézműves boltban is. Emaileket is szívesen fogadok egyedi kérésekkel szanyimarta1986@freemail.hu

Re-Dekor - Gondold Újra! Papp Renátával

Miért Re-Dekor?
Saját gyermekeink bájos első ruhadarabjainak és babakoruk emlékeinek megőrzéséhez készültek az első alkotásaink. Így nem porosodnak a szekrény alján, emlékként megmaradtak számunkra egy új formában: párnaként, plüssjátékként vagy akár szülinapi zászlókként. Így kezdődött a vállalkozásunk és egészült ki azóta a filces oldallal is.

Milyen meglepetéseket találnak Nálatok az expon a látogatók?
A Re-Dekor asztalán az expo-n filc játékokat, állatokat, zöldségeket, adventi fenyőfát fognak találni a vásárlók. Textilből kiskonyhába való fagyikat, teafiltereket, egyedi nyakkendőket és masnikat. A kicsik imádnak matatni ezekkel az apróságokkal miközben akaratlanul is fejlődnek a finommotorikus képességeik.

Milyen technikával készültek a termékek?
A filc játékokat elsősorban kézzel készítjük gombok és egyéb leeshető kiegészítők nélkül, hogy minél biztonságosabbak legyenek. A textil játékok kizárólag géppel vannak varrva így tartósabbak.

Melyik terméketeket szeretitek a legjobban készíteni?
Egyaránt szeretünk dolgozni textillel és filccel. Fontos számunkra a környezettudatosság, a környezetvédelem. A textil játékok régi gyermekruhákból készülnek így az újrahasznosítás jegyében munkálkodunk. A filc játékok pedig kiváltják a műanyag játékokat a gyerekszobából.

Hol találhatnak meg az érdeklődők a Család Expon kívül?
A Re-Dekor Facebook oldalán sok-sok fotót és ötletet talál.

A Tűrőlpattant és Antal Regina

Milyen különlegességeket, meglepetéseket találnak Nálad az expon a látogatók?
Újdonságaim, kezdetleges varrótudományomat „megcsillogtatva” bevásárló tasakok és edényfülfogók is a figurák mellett. Amit meglepetésként szoktak fogadni az érdeklődők, hogy nálam minden játékot ki lehet próbálni a legkisebbeknek is. Hiszen, ha ezt a strapát nem bírják, akkor a mindennapokban sem bízhatnánk bennük.

Milyen technikával készültek a termékek?
Horgolok, horgolok, horgolok ... Nem a technika a nehéz, hanem a rászánt idő a sok. Egy-egy kisebb 15-20 cm-es figura akár 4-5 órás munka. De minden öltés szeretettel készül, így nem munkának érzem, ez még nálam szenvedély.

Melyik terméked szereted a legjobban készíteni?
Nincs kedvenc termékem, inkább kedvenc projektjeim. Az utóbbi időben munkáim alapján megtalált két gyermekpszichológiával, tanácsadással foglalkozó szakember is, aki a munkájukhoz kapcsolódóan kértek tőlem rengeteg figurát. Az egyik kedvenc egy holland tervező Stip&Haak mintái. Általa ihletett folyamatosan bővülő kollekcióm keressétek a #stipenhaakchallange hashtag alatt Fb-n és Instan is.

Hogy került az érdeklődésed központjába a horgolás?
Több mint 10 éve irodai munkát végzek, vágytam valamire, ami kézzel fogható alkotás. Egy volt tanárom, Burger Erika nyitott a városban egy fonalboltot (Gombolyda) és akkor figyeltem fel a fonalra, mint alapanyagra. Így bukkantam a horgolásra, és az amigurumik világára. Ahogy a TűrőlPattant márkanevem is mutatja, nem álltam meg a horgolásnál. Annyi technika van még, amihez tű kell, hogy még mindig folyamatosan tanulok. Pl. a gyöngyhorgolás, ékszerkészítés is nagyon érdekel.

Hol találhatnak meg az érdeklődők a Család Expon kívül?
A Facebookon és Instagramon TűrőlPattant néven találhatnak rám, folyamatosan töltöm fel figuráimat Meska boltomba is.
Szép időben hétvégenként a szemfülesek elcsíphetnek a Békás-tónál vagy a város különböző pontjain egy-egy napsütötte padon, vagy kávézó teraszán. Szívesen beszélgetek, gyertek oda nyugodtan kérdezzetek!. Ha rögtön nem válaszolok, az nem azért van, mert zavartok, hanem azért, mert számolok. 1-2 perc és a sor végére érek és máris indulhat a csevegés 

Üzifa - Üzenj a Fával, Andival és Vikivel

Milyen különlegességeket, meglepetéseket találnak Nálatok az expon a látogatók?
A látogatók személyesen is találkozhatnak velünk a Kézműves programon, és a kedves Üzifákkal. Kézbe foghatják őket, valamint akár meg is illatozhatják.
Mivel mi az Üzifákat pirográf technikával készítjük, így ezzel szeretnénk a gyermekeket megismertetni. A nagyobb gyerekek ki is próbálhatják a pirográfot.  Próbafára égethetnek különböző motívumokat, hogy így nyerjenek egy kis betekintést ebbe a világba. Az égetést inkább 8 év feletti gyermekeknek ajánljuk, nagy koncentrációt, odafigyelést igényel.
A kisebbeknek előre beégetett farönkökkel készülünk, amit a helyszínen kiszínezhetnek akvarell technikával. Mivel véges a készletünk, így aki szeretne Lurkófát színezni, érdemes minél hamarabb érkezni a programra. Ha valaki esetleg később érkezne, akkor is színezhet, csak nem fára, hanem papírra.

Mi az a pirográf technika?
A pirográf egy tollszerű eszköz, aminek fejrésze igen melegre, kb. 580 fokra is fel tud melegedni. A meleg segítségével különböző motívumokat, feliratokat tudunk a fába égetni.

Melyik terméketeket szeretitek a legjobban készíteni?
Két fő termékünk létezik, az Üzifa és a Lurkófa. Az Üzifára különböző szívhez szóló üzeneteket, motívumokat lehet rendelni, míg a Lurkófára mi magunk égetünk kedves, szerethető figurákat, amit már csak ki kell színezniük a kis lurkóknak. De nálunk leginkább a fák, illetve a motívumok különbözősége adja az egyediséget a termékek között. A legjobban nyírfára szeretünk égetni, illetve szeretjük az olyan Üzifa megrendeléseket, ahol a szöveg mellé egy szép színes motívum is kerül.

Miért ezt a technikát választottátok, hogy került az érdeklődésetek középpontjába?
Az, hogy fára dolgozunk, sosem volt kérdés. Azon sokat agyaltunk, hogy hogyan kerüljön a minta a fára. Ahogy megismertük a pirográf technikát, és elkezdtük használni, egyértelmű lett számunkra, hogy ennél maradunk. Tartós, nem kopik le a fáról évek múlva sem, és nagyon élvezzük ezzel a technikával az Üzifák készítését. A szeletelt farönkök égetése során nagyon kellemes, különleges illatok szabadulnak fel, ami mindig jó érzéssel tölt el minket.

Hol találhatnak meg az érdeklődők a Család Expon kívül?
A közösségi médiában Facebookon, illetve Instagramon találnak meg minket.

Violinkulcs Ékszer és Ch. Németh Orsolya

Milyen különlegességekkel várod az expon a látogatókat?
Akik már ismernek engem és az ékszereimet jól tudják, hogy nagyon szeretem a virágokat és a szép gyöngyöket, így itt, ezen a rendezvényen is a vidám, virágos és hangjegyes, zenés témájú ékszereimmel találkozhatnak, illetve készülök sok gyermek és felnőtt kalárissal és más népi gyöngyékszerrel is.

Milyen technikával készültek a termékek?
Többféle technikát és alapanyagot használok az ékszereim készítéséhez. A kis virágok és hangjegyek javarészt egy speciális ékszergyurmából készülnek, a gyöngyékszereimet pedig a legjobb minőségű cseh üveg- és kristály gyöngyökből fűzöm.

Melyik terméketeket szeretitek a legjobban készíteni?
Mindegyik ékszerem a saját gyermekem, mindegyiket ugyanolyan szeretettel és odafigyeléssel készítem. Nemigen tudnék közülük választani.

Miért ezt a technikát választottad, hogy került az érdeklődésed központjába?
A gyöngy egy különleges, csodaszép alapanyag, amit az afrikai legnomádabb életformájú törzsektől a legelőkelőbb európai királyi házakig mindenhol szívesen viselnek. Ha úgy szeretném, csillog, ragyog, de lehet egészen finom, szolid kiegészítője is akármelyik korosztály bármilyen alkalomra szánt öltözetének. A többi alapanyagom pedig olyan formai és színbeli szabadságot ad, hogy bármilyen bohókás, vidám vagy éppen finoman elegáns, romantikus mintát is lehet belőlük varázsolni.

Hol találhatnak meg az érdeklődők a Család Expon kívül?
Debrecenben élek és dolgozom. Az alkotásaim egy része megtekinthető Facebookon vagy a Meskán (Violinkulcs Ékszer); de aki egyedi darabot szeretne, írhat egy e-mailt is violinkulcsekszer@gmail.com

ADL - Debrecenimami

Képek forrása: a kézművesek Facebook oldalai

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!