Jelenlegi hely

Csak kreatívan! Debreceni és megyei kézművesekkel beszélgettünk

Ha sejtjük is, hogy sok kreatív, alkotó ember van körülöttünk, mégis sokszor kevés az időnk felfedezni, megismerni őket. A Család Expo szervezése közben nagyon sok tehetséggel találkoztunk. Ott lesznek majd a vásárban is, és válogathatsz kincseik között. Egy kicsit beszélgettünk velük, hogy megismerjétek őket Ti is.

KÉZMŰVESEK UTCÁJA a Debrecenimami Család Expon november 16-án,szombaton 14 órától a Tóth Árpád Gimnáziumban.

Kézműveskedni, elszöszölni kisebb-nagyobb tárgyakkal, különféle anyagokkal mindannyian szeretünk. Az alkotás ősi folyamat, terápia, kreativitás, szükség, vizuális tuning a léleknek... mindannyiunknak más. Vannak, akiknek mára létformává vált, nem tudnak nélküle élni. Csodás darabok kerülnek ki a kezeik közül: ékszerek, játékok, díszek. Debreceni és Hajdú-Bihar megyei alkotókkal, kézművesekkel beszélgettünk. Közös bennük, túl a kreatív vénájukon kívül, hogy mindannyian ott lesznek november 16-án a Család Expón is. Így ha kíváncsiak vagytok műveikre, nézzetek be a rendezvényre.

A II. Debrecenimami Család Expo 2019 részletes programjait és résztvevőit itt találod.

Debreceni Angyal Műhely és Csekőné Tóth Viktória

Mivel leped meg a rendezvény látogatóit?
Sok szeretettel várom kézműveskedni a kihívást kedvelő gyerekeket, fatáblákra decoupage technikával készítünk majd térbeli képet a Debrecenimami Család Expon.

Több vonalon is kreatívkodsz, ezek egyike a bútorfestés? De miért épp ez?
A bútorfestés, a lakásdekorációk készítése nem csak hobby, egy különleges életérzés is: új külsőt, új lehetőséget kapnak a régi tárgyak; egyedivé varázsoljuk vele környezetünket és megújítjuk magunkat is. Ugyan a műhely átmeneti ideig nem működik, de tudásom szívesen adom át továbbra is bútorfestő tanfolyamokon vagy a különleges darabokat kedvelő megrendelőimnek.

Hogyan jut el egy matektanár a számoktól a bútorfestéshez?
Pedagógusként 25 év alatt rengeteg gyermekkel és szülővel találkoztam. Azt tapasztaltam, hogy az együtt töltött időnél és alkotás örömének megtapasztalásánál nincs különlegesebb ajándék. A kreatív tevékenységek mélységesen kikapcsolnak, megnyugtatnak és feltöltenek.

Melyik munkafolyamatot szereted a legjobban?
Az alapozás és rendbetétel után a legizgalmasabb egy színnel a régit feledve új arcot, lelket rajzolni a bútordarabokra, a fára. Sok tapasztalat, kreatíviás és bátorság kell ahhoz, hogy lélekkel teljen meg az új darab. A műhely ugyan zárva, de elérhető vagyok telefonon: 20 773 6375 és e-mailben deb.angyalmuhely@gmail.com

Fényhozó Műhely Vágó D. Anikóval

Milyen különlegességeket, meglepetéseket találnak Nálad az expon a látogatók?
Egyedi, kézzel faragott és figurális gyertyákat készítek.

Kézzel faragott gyertya? Hogyan készülnek a termékeid?
Ősi mesterség a gyertyaöntés és mártás. A faragott gyertya ezek továbbgondolása. A mártott gyertyát még melegen késsel megvágom, majd kézzel tekergetem, hajtogatom, amíg ki nem hűl. Készítettem róla egy videót, mely megtekinthető a https://www.facebook.com/fenyhozomuhely/ oldalamon.

Melyik munkafolyamatot szereted a legjobban csinálni?
A faragást élvezem a legjobban, az új fazonok kitalálását, de szeretem készíteni az egyszerű öntött gyertyákat is.

Miért ezt a technikát, anyagot választottad?
Az interneten láttam először videót a gyertyafaragásról, onnan lestem el az alapokat, majd sok gyakorlással, kísérletezéssel tökéletesítettem. Ma már tanítom is a faragást.

Hol találhatnak meg az érdeklődők a Család Expon kívül?
Facebook oldalamon sok-sok elkészült terméket találni. Üzletem nincs, de a debreceni Vásárcsarnokban havonta kétszer, vásárokban és a debreceni Református Kollégium Múzeumában is megtalálhatóak gyertyáim. 

Kreatív KIK és Kovács Ildikó Katalin

Mivel készülsz az expora?
A grincsfa az elmúlt évek nagy kedvence, valamint egyedi órából és hűtőmágnesekből is tudnak választani. Ezen kívül még sok más termékkel is készülök kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Milyen technikával készültek a termékeid?
Több technikát is használok, gyakran együtt is, elsősorban decoupage és különböző virágkötészeti alkalmazásokat.

Melyik terméked szereted a legjobban készíteni?
A grincsfát, valamint nagyon szeretem az egyedi megrendeléseket is, mert ott látom, ahogy megvalósul a vásárló álma.

Miért ezt a technikát választottad, hogy került az érdeklődésed központjába?
Egy régebbi karácsony hozta meg a lelkesedést, imádom az ünnep hangulatát és kellékeit. De egész évben alkotok, egyedi elképzelés alapján is.

Hol találhatnak meg az érdeklődők a Család Expon kívül?
Facebookon Kreatív KIK néven és most készül a honlapom, remélhetőleg az expora meglesz.

Mézes-Mázas Kuckó Szanyi Mártával

Milyen különlegességeket találnak Nálad az expon a látogatók?
Igazi saját készítésű kézműves termékekkel várok mindenkit: a népművészeti vonalon elindulva mézeskalács és kerámia dísztárgyakkal a megszokottnál modernebb, újragondolt kivitelezésben, díszítésben.

Hogyan lesznek ilyen gazdag szín és mintavilágúak a termékeid?
A mézeskalácsaimat egy régi recept alapján készítem, hagyományos módon szaggatom, sütöm. Igazán egyedivé a díszítés teszi: részben sütés után színezem, részben száradás, hűlés után terülő mázzal és többszörös minta rávitellel teszem színesebbé, gazdagabb mintázatúvá.
A kerámiánál egy nyers massza megformálása és díszítés után az első égetés 980°-1000°-os kemencében történik, majd modern metálmázak kombinálásával újabb színeket és égetést kapnak.

Melyik terméked szereted a legjobban készíteni?
A kedvenc termékem a kerámia rózsa, ez volt az első ajándéktárgy, amit először készítettem.

Miért ezt választottad, hogy került az érdeklődésed központjába?
Számomra a kerámia rózsával az újrakezdésre kaptunk lehetőséget. A reményt szimbolizálja gyermekem súlyos betegsége majd gyógyulása alatt máig. Az az érzés, ami a dísztárgyak készítése közben megtapasztalok, az nem hasonlítható össze semmi mással, főleg mikor látom a megajándékozott arcán az őszinte örömet és rácsodálkozást. Hasonló élményt nyújt számomra a mézeskalács készítés is, ami hasonlóképpen került az életünkbe.

Hol találhatnak meg az érdeklődők a Család Expon kívül?
Első sorban a "Mézes-Mázas Kuckó" Facebook oldalon. Aki nem bír várni, az az idén nyílt "Ti Zsu Arte" kézműves boltban a Piac utcán (Korzó üzletudvarban), Újfehértón a "Tündérkert" kézműves boltban is. Emaileket is szívesen fogadok egyedi kérésekkel szanyimarta1986@freemail.hu

Re-Dekor - Gondold Újra! Papp Renátával

Miért Re-Dekor?
Saját gyermekeink bájos első ruhadarabjainak és babakoruk emlékeinek megőrzéséhez készültek az első alkotásaink. Így nem porosodnak a szekrény alján, emlékként megmaradtak számunkra egy új formában: párnaként, plüssjátékként vagy akár szülinapi zászlókként. Így kezdődött a vállalkozásunk és egészült ki azóta a filces oldallal is.

Milyen meglepetéseket találnak Nálatok az expon a látogatók?
A Re-Dekor asztalán az expo-n filc játékokat, állatokat, zöldségeket, adventi fenyőfát fognak találni a vásárlók. Textilből kiskonyhába való fagyikat, teafiltereket, egyedi nyakkendőket és masnikat. A kicsik imádnak matatni ezekkel az apróságokkal miközben akaratlanul is fejlődnek a finommotorikus képességeik.

Milyen technikával készültek a termékek?
A filc játékokat elsősorban kézzel készítjük gombok és egyéb leeshető kiegészítők nélkül, hogy minél biztonságosabbak legyenek. A textil játékok kizárólag géppel vannak varrva így tartósabbak.

Melyik terméketeket szeretitek a legjobban készíteni?
Egyaránt szeretünk dolgozni textillel és filccel. Fontos számunkra a környezettudatosság, a környezetvédelem. A textil játékok régi gyermekruhákból készülnek így az újrahasznosítás jegyében munkálkodunk. A filc játékok pedig kiváltják a műanyag játékokat a gyerekszobából.

Hol találhatnak meg az érdeklődők a Család Expon kívül?
A Re-Dekor Facebook oldalán sok-sok fotót és ötletet talál.

A Tűrőlpattant és Antal Regina

Milyen különlegességeket, meglepetéseket találnak Nálad az expon a látogatók?
Újdonságaim, kezdetleges varrótudományomat „megcsillogtatva” bevásárló tasakok és edényfülfogók is a figurák mellett. Amit meglepetésként szoktak fogadni az érdeklődők, hogy nálam minden játékot ki lehet próbálni a legkisebbeknek is. Hiszen, ha ezt a strapát nem bírják, akkor a mindennapokban sem bízhatnánk bennük.

Milyen technikával készültek a termékek?
Horgolok, horgolok, horgolok ... Nem a technika a nehéz, hanem a rászánt idő a sok. Egy-egy kisebb 15-20 cm-es figura akár 4-5 órás munka. De minden öltés szeretettel készül, így nem munkának érzem, ez még nálam szenvedély.

Melyik terméked szereted a legjobban készíteni?
Nincs kedvenc termékem, inkább kedvenc projektjeim. Az utóbbi időben munkáim alapján megtalált két gyermekpszichológiával, tanácsadással foglalkozó szakember is, aki a munkájukhoz kapcsolódóan kértek tőlem rengeteg figurát. Az egyik kedvenc egy holland tervező Stip&Haak mintái. Általa ihletett folyamatosan bővülő kollekcióm keressétek a #stipenhaakchallange hashtag alatt Fb-n és Instan is.

Hogy került az érdeklődésed központjába a horgolás?
Több mint 10 éve irodai munkát végzek, vágytam valamire, ami kézzel fogható alkotás. Egy volt tanárom, Burger Erika nyitott a városban egy fonalboltot (Gombolyda) és akkor figyeltem fel a fonalra, mint alapanyagra. Így bukkantam a horgolásra, és az amigurumik világára. Ahogy a TűrőlPattant márkanevem is mutatja, nem álltam meg a horgolásnál. Annyi technika van még, amihez tű kell, hogy még mindig folyamatosan tanulok. Pl. a gyöngyhorgolás, ékszerkészítés is nagyon érdekel.

Hol találhatnak meg az érdeklődők a Család Expon kívül?
A Facebookon és Instagramon TűrőlPattant néven találhatnak rám, folyamatosan töltöm fel figuráimat Meska boltomba is.
Szép időben hétvégenként a szemfülesek elcsíphetnek a Békás-tónál vagy a város különböző pontjain egy-egy napsütötte padon, vagy kávézó teraszán. Szívesen beszélgetek, gyertek oda nyugodtan kérdezzetek!. Ha rögtön nem válaszolok, az nem azért van, mert zavartok, hanem azért, mert számolok. 1-2 perc és a sor végére érek és máris indulhat a csevegés 

Üzifa - Üzenj a Fával, Andival és Vikivel

Milyen különlegességeket, meglepetéseket találnak Nálatok az expon a látogatók?
A látogatók személyesen is találkozhatnak velünk a Kézműves programon, és a kedves Üzifákkal. Kézbe foghatják őket, valamint akár meg is illatozhatják.
Mivel mi az Üzifákat pirográf technikával készítjük, így ezzel szeretnénk a gyermekeket megismertetni. A nagyobb gyerekek ki is próbálhatják a pirográfot.  Próbafára égethetnek különböző motívumokat, hogy így nyerjenek egy kis betekintést ebbe a világba. Az égetést inkább 8 év feletti gyermekeknek ajánljuk, nagy koncentrációt, odafigyelést igényel.
A kisebbeknek előre beégetett farönkökkel készülünk, amit a helyszínen kiszínezhetnek akvarell technikával. Mivel véges a készletünk, így aki szeretne Lurkófát színezni, érdemes minél hamarabb érkezni a programra. Ha valaki esetleg később érkezne, akkor is színezhet, csak nem fára, hanem papírra.

Mi az a pirográf technika?
A pirográf egy tollszerű eszköz, aminek fejrésze igen melegre, kb. 580 fokra is fel tud melegedni. A meleg segítségével különböző motívumokat, feliratokat tudunk a fába égetni.

Melyik terméketeket szeretitek a legjobban készíteni?
Két fő termékünk létezik, az Üzifa és a Lurkófa. Az Üzifára különböző szívhez szóló üzeneteket, motívumokat lehet rendelni, míg a Lurkófára mi magunk égetünk kedves, szerethető figurákat, amit már csak ki kell színezniük a kis lurkóknak. De nálunk leginkább a fák, illetve a motívumok különbözősége adja az egyediséget a termékek között. A legjobban nyírfára szeretünk égetni, illetve szeretjük az olyan Üzifa megrendeléseket, ahol a szöveg mellé egy szép színes motívum is kerül.

Miért ezt a technikát választottátok, hogy került az érdeklődésetek középpontjába?
Az, hogy fára dolgozunk, sosem volt kérdés. Azon sokat agyaltunk, hogy hogyan kerüljön a minta a fára. Ahogy megismertük a pirográf technikát, és elkezdtük használni, egyértelmű lett számunkra, hogy ennél maradunk. Tartós, nem kopik le a fáról évek múlva sem, és nagyon élvezzük ezzel a technikával az Üzifák készítését. A szeletelt farönkök égetése során nagyon kellemes, különleges illatok szabadulnak fel, ami mindig jó érzéssel tölt el minket.

Hol találhatnak meg az érdeklődők a Család Expon kívül?
A közösségi médiában Facebookon, illetve Instagramon találnak meg minket.

Violinkulcs Ékszer és Ch. Németh Orsolya

Milyen különlegességekkel várod az expon a látogatókat?
Akik már ismernek engem és az ékszereimet jól tudják, hogy nagyon szeretem a virágokat és a szép gyöngyöket, így itt, ezen a rendezvényen is a vidám, virágos és hangjegyes, zenés témájú ékszereimmel találkozhatnak, illetve készülök sok gyermek és felnőtt kalárissal és más népi gyöngyékszerrel is.

Milyen technikával készültek a termékek?
Többféle technikát és alapanyagot használok az ékszereim készítéséhez. A kis virágok és hangjegyek javarészt egy speciális ékszergyurmából készülnek, a gyöngyékszereimet pedig a legjobb minőségű cseh üveg- és kristály gyöngyökből fűzöm.

Melyik terméketeket szeretitek a legjobban készíteni?
Mindegyik ékszerem a saját gyermekem, mindegyiket ugyanolyan szeretettel és odafigyeléssel készítem. Nemigen tudnék közülük választani.

Miért ezt a technikát választottad, hogy került az érdeklődésed központjába?
A gyöngy egy különleges, csodaszép alapanyag, amit az afrikai legnomádabb életformájú törzsektől a legelőkelőbb európai királyi házakig mindenhol szívesen viselnek. Ha úgy szeretném, csillog, ragyog, de lehet egészen finom, szolid kiegészítője is akármelyik korosztály bármilyen alkalomra szánt öltözetének. A többi alapanyagom pedig olyan formai és színbeli szabadságot ad, hogy bármilyen bohókás, vidám vagy éppen finoman elegáns, romantikus mintát is lehet belőlük varázsolni.

Hol találhatnak meg az érdeklődők a Család Expon kívül?
Debrecenben élek és dolgozom. Az alkotásaim egy része megtekinthető Facebookon vagy a Meskán (Violinkulcs Ékszer); de aki egyedi darabot szeretne, írhat egy e-mailt is violinkulcsekszer@gmail.com

ADL - Debrecenimami

Képek forrása: a kézművesek Facebook oldalai

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

A szakember őszintén, tabuk és sztereotípiák nélkül
Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Sokan mondják, hogy 6 hónapos kor előtt kizárólag anyatejet szabad adni a babának, mások meg azt, hogy már 3 hónaposan is elkezdhető a hozzátáplálás.
Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Alig várod, hogy elkezdődjön a vakáció, és végre együtt legyél a gyerekekkel. Tele vagy kreatív ötletekkel, ideákkal... aztán a nap végén már visszaszámolsz az első óvodai vagy tanítási napot várva. Ismerős?
A legjobb házi praktikák napégésre - Az Aole vera az új tejföl?

A legjobb házi praktikák napégésre - Az Aloe vera az új tejföl?

„Kend be vékonyan tejföllel!” – Ez nem egy ételrecept részlete, hanem nagyanyáink kedvenc praktikája napégésre, ami lassan kimegy a divatból és feledésbe merül. A helyét átvette az Aloe vera – nem véletlenül.
Ugrás az oldal tetejére