Jelenlegi hely

Az egyszarvú és a bús költő titka

Nem tudjuk, léteznek-e még egyszarvúk, de egy biztosan idetalált Debrecenbe 250 évvel ezelőtt. A bús költő titkáról a fátylat nem is oly rég lebbentették fel az irodalomtörténészek. Most mindkettő után nyomozhatsz virtuálisan a Déryben.

DEMÓ a Déryben

Digitális iskolai múzeumi oktatási napot szervez a múzeumok nemzetközi napja alkalmából május 18-án.
Demó névre hallgató Mozaik Múzeumtúra programban csaknem húsz múzeum vesz részt történelmi, irodalmi, néprajzi, zenei múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, online feladványokkal, játékokkal, videókkal, virtuális túrákkal.
A virtuális esemény fő célja, hogy népszerűsítse a múzeumpedagógia újdonságait, megmutatva, hogy a múzeumok hogyan tudják segíteni az oktatás mindennapjait - közölte a Mozaik Múzeumtúra programot koordináló Örökség Kultúrpolitikai Intézet.

Virtuális országos múzeumtúra

A Szolnoki Reptár, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Zsidó Kiválóságok Háza Balatonfüredről, az érdi Magyar Földrajzi Múzeum, a Siklósi Vár, a Kecskeméti Katona József Múzeum, a Bajor Gizi Színészmúzeum, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és még sokan országszerte igazi különlegességekkel készülnek, nem egyszer a kulisszák mögé engednek betekintést.

A programhoz a Déri Múzeum és tagintézménye, a Debreceni Irodalom Háza is csatlakozott.

A debreceni Arany Egyszarvú titkai

A Déri Múzeum aktuálisra vette a témaválasztást, a gyógyítás és a gyógyító szerek körül forog majd minden: az állandó kiállítás egyik egysége, az egykori debreceni Arany Egyszarvú patika segítségével mutatják be a múzeumpedagógusok. A patika berendezése az egyik legszebb és legértékesebb hazai gyógyszertári gyűjtemény. Egyes edényekben még mindig megtalálhatók a régi gyógyszerek maradványai. A  minikiállításról készült kisfilm után a témához kapcsolódó online feladatok mozgatják meg a gyerekek fantáziáját.

Egy bús költő titkos szerelme

A Debreceni Irodalom Házában egy különleges szerelem, egy kíváncsi rajongó története elevenedik meg. Ady Endre pályája elején néhány évet Debrecenben töltött. Itt lett joghallgatóból újságíró, és kezdett első verseskötete, a Versek kiadásán dolgozni, ami 1899-ben meg is jelent Debrecenben. A fiatal költő ez idő tájt kapott levelet a Debreceni Hírap szerkesztőségébe Kíváncsi jeligére, melyben valaki afelől érdeklődött, vajon miért olyan bús költészete. A barátnője helyett csellel a költőnek elküldött levélbeli kérdéssel vette kezdetét egy levelezés, s egy különös szerelem a költő, és egy olyan leány között, akinek személye 1960-ig még az irodalomtörténészek számára is talány volt.

„Valakinek, a kit én sohse láttam, s a kire mégis annyiszor gondoltam. Ez a kötet talán nem csak az ő számára lesz búcsú...”

Az online tárlatvezetés során megismerjük a a Debreceni Irodalom Házában őrzött relikviákat, kapcsolatuk váratlanul előkerült bizonyítékait. Természetesen mindezen tárgyakat a vírus elvonulása után az Adybandi ébresztése című időszaki kiállításon személyesen is megtekinthetnek majd a látogatók. A virtuális tárlatvezetés során sok információ elhangzik Kíváncsi Illi és a költő levelezéséről, de némely fordulat rejtve marad. Azokat a diákok szerkesztett formában közreadott levelezésükből deríthetik ki. Az új ismeretek birtokában teljesebb képet kapnak e történetről, melyet képregényben is ábrázolhatnak.

A programban való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött; a pedagógusok ezen a honlapon jelentkezhetnek osztályukkal.

A Mozaik Múzeumtúra oldalán egy helyről elérhetővé és kereshetővé tette a magyarországi múzeumok digitális tartalmait.

ADL - Debrecenimami

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Meghallgatlak! telefonos segítség az autizmussal élő gyermekek szüleinek

Meghallgatlak! telefonos segítség az autizmussal élő gyermekek szüleinek

A Nem Adom Fel Alapítvány Léleköntő programjának keretein belül indult telefonos szolgáltatás március 23-a óta elérhető a segítségre szoruló autizmussal vagy ADHD-vel élő gyermekek és szüleik számára. Céljuk, hogy a koronavírus miatt kialakult különleges helyzetben is segítségre találjanak az érintett családok.
Otthon nyaralunk! - Tippek, ötletek, hogy az idei is feledhetetlen legyen

Otthon nyaralunk! - Tippek, ötletek, hogy az idei is feledhetetlen legyen

Bizony nem a drága játékok, a luxus nyaralások azok, amikre a gyerekeink vágynak, hanem a velünk töltött időre, a bolondozásra, a sok mókára.
15 nap alatt 15 lépésben a műanyagmentes élet felé. Tarts velünk!

15 nap alatt 15 lépésben a műanyagmentes élet felé. Tarts velünk!

Szelektív hulladék gyűjtés. Műanyagmentes élet. Zero Waste. Manapság oly divatos szavak ezek. Valami újabb divathullám? A csapból is ez folyik....mondhatnánk stílusosan, azonban ez az új divat, nem tekinthető divathóbortnak. Sőt. A csapból valóban műanyag folyik lassan. Rajtunk múlik, hogy így lesz-e vagy teszünk ellene. Tarts velünk!
Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Te is szeretnéd biztonságban tudni a nagyobb gyerekeidet? Jó lenne, ha nyáron nem a kütyüket nyomkodnák egész nap? Találtam egy hasznos alkalmazást, amivel nyomon követheted, hogy mikor, merre jár, szabályozhatod a képernyőidőt és a tartalmakat is. Érdekel?
Ugrás az oldal tetejére