Jelenlegi hely

Nyiss ablakot pénteken a zenének!

Nyiss ablakot a zenének! Szerencsére nem MZ/X küld valamit a jövőből, hanem a MÁV Szimfonikusok csodálatos dallamainak kell a tér!

Debrecenbe is elhozza a zenét a MÁV Szimfonikus Zenekar. Nyiss ablakot a zenének! elnevezésű programjuk ezen a héten, május 15-én, pénten érkezik Debrecenbe.

A MÁV Szimfonikus Zenekar 75 éve küldetésének érzi, hogy a klasszikus zenét elvigye az emberekhez. 1945-ben, a második világháború után, a zenekar alapítói azzal az üzenettel indították útra zenészeiket, hogy a saját eszközeikkel segítsék a világégés által megtépázott lelkek gyógyítását.

A MÁV Szimfonikus Zenekar új kezdeményezésével, tiszteletbentartva a rendelkezéseket, arra bíztatja honfitársainkat, hogy maradjanak otthon, de nyissák ki az ablakokat, engedjék be a tavaszi napfényt és a zenét. A zenekar március 30-ától útnak indított Budapesten két autót, melyek klasszikus zenét sugározva járják az utcákat, néha meg-meg állva, hogy a MÁV Szimfonikus Zenekar legszebb felvételeivel üzenjenek azoknak, akik akár kötelességüket teljesítve munkába igyekeznek, akár az otthonukban töltik az időt és ablakot nyitnak a zenének.

Hogyan utazik egy zenekar járvány idején?

A kezdeményezés hatalmas sikert aratott és néhány hét alatt átlépett Budapest határain. Az autók az ország nagyvárosaiban és a falvakban is megfordulnak már, pénteken elérnek Debrecen városába is. A professzionális hangeszközökkel ellátott autókat a zenekar művészei vezetik, az útvonalakat a nézők üzenetei, a követők kérései alapján alakítják, a beszámolókat, képeket, videókat a Mávzenekar Facebook oldalán lehet követni. A zenélő járművek megfordultak már idősotthonokban, a László Kórház covid részlegénél, de vittek  zenét szentendrei tanároknak, meglátogattak zeneiskolás gyerekeket és zenéltek lakóközösségeknek és Balaton-parti településeken is. A nemzetközi sajtó is felfigyelt az egyedi kezdeményezésre. Az akcióról hírt adott a La Guardien és a Reuters nemzetközi hírügynökség is.

A zenekar vezetése és művészei elkötelezettek abban, hogy most, amikor súlyos veszélyhelyzettel kell megbirkóznia nemcsak hazánknak, de a világ szinte minden polgárának, talán még fontosabb, hogy néhány boldog, önfeledt pillanatot élhessünk át, feltöltődjünk és bizakodva nézzünk a jövőbe, remélve, hogy hamarosan újra megnyithatnak a koncerttermek, színházak, közösségi terek és az élet visszatér a rendes ütemébe.

"Elég kinyitni az ablakot szinte bárhol, a legkopárabb városi udvaron is, és árad befele a madárdal – és nemcsak a rigók remekelnek, hanem rákezdte már a fülemüle is, nálunk legalábbis betölti a kertet különlegesen bonyolult trillázatú éjjeli csattogása."


Szabó T. Anna: Mozart madara

És hogy hol hallhatjátok a zenét?

Az autók folyamatosan járják majd Debrecen utcáit, reméljük, hogy az útvonaltervezet hamarosan Facebook oldalukon is elérhető lesz.

ADL - Debrecenimami

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

15 nap alatt 15 lépésben a műanyagmentes élet felé. Tarts velünk!

15 nap alatt 15 lépésben a műanyagmentes élet felé. Tarts velünk!

Szelektív hulladék gyűjtés. Műanyagmentes élet. Zero Waste. Manapság oly divatos szavak ezek. Valami újabb divathullám? A csapból is ez folyik....mondhatnánk stílusosan, azonban ez az új divat, nem tekinthető divathóbortnak. Sőt. A csapból valóban műanyag folyik lassan. Rajtunk múlik, hogy így lesz-e vagy teszünk ellene. Tarts velünk!
Otthon maradok, otthon alkotok…

Otthon maradok, otthon alkotok…

Pályázat típusa: rajzpályázatKorcsoport: óvodások, alsó tagozatos iskolásokBeküldési határidő: 2020. május 30.
Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Te is szeretnéd biztonságban tudni a nagyobb gyerekeidet? Jó lenne, ha nyáron nem a kütyüket nyomkodnák egész nap? Találtam egy hasznos alkalmazást, amivel nyomon követheted, hogy mikor, merre jár, szabályozhatod a képernyőidőt és a tartalmakat is. Érdekel?
21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

Milyen babakocsiban tologatták a szüleinket és nagyszüleinket? A századfordulótól a 1980-as évekig bemutatjuk a legérdekesebb modelleket a Fortepan képei alapján.
Ugrás az oldal tetejére