Jelenlegi hely

Már Ügyfélkapun keresztül is megnyitható a Babakötvényes számla

Április vége óta már otthonról is meg lehet nyitni a Babakötvény-számlát! Bárhol, bármikor és ingyenesen, és még nyerhetünk is vele! És itt nem csak a gyermekünk jövőjére gondolunk, de az online számlanyitáshoz kapcsolódó nyereményjátékra is.
Jó hír, április vége óta már otthonról is meg lehet nyitni a Babakötvény-számlát. Az ügylet tetszőleges időpontban kényelmesen, gyorsan és költségmentesen elvégezhető, így nem véletlen, hogy már az első héten közel ezren éltek a lehetőséggel. A sikerben a Babakötvény növekvő népszerűsége és az új online számlanyitáshoz kapcsolódó nyereményjáték is szerepet játszik.
SZPONZORÁLT TARTALOM

- Mi lehet a rendkívüli népszerűség oka?

Erről és néhány kapcsolódó témáról kérdeztük dr. Borbély László Andrást, a Magyar Államkincstár pénzforgalmi elnökhelyettesét.

Közel 7 éve lehet Babakötvényt vásárolni. A konstrukció mindig is nagyon kedvező volt a befektetők számára, mivel egyrészt a megelőző naptári év inflációja (hivatalosan: átlagos éves fogyasztói árindexe) plusz 3 százalékkal kamatozik. Másrészt

a szülők, családtagok által a gyermek Start- értékpapírszámlájára befizetett pénzösszegeket az állam 10 százalékkal, maximum 6.000 Ft
összegig kiegészíti.

Igazán népszerűvé az elmúlt közel másfél évben vált, amikor a Babakötvény állomány 60 százalékkal, míg a hozzá tartozó Start-számlák száma 25 százalékkal emelkedett. Ebben a folyamatban elsősorban az infláció megugrása játszotta a meghatározó szerepet, mivel így a legelső kibocsátású Babakötvény éves kamata 5,8 százalékra, az összes többié pedig 6,4 százalékra emelkedett, ami az adott kamatkörnyezetben kimagasló mérték.

- Ha ez ilyen sokba kerül az államnak, akkor miért hozta létre a Babakötvényt?
A Start-számla és a Babakötvény szorosan összekapcsolódik egy további állami juttatással, az Életkezdési Támogatással, amelyet a gyermek születésekor ír  jóvá az állam 42.500 forint összegben. E három juttatás együttes célja a gyermek felnőtté válásának támogatása és önálló életkezdésének segítése fiatal felnőttként.

A teljes juttatási csomag, így a következő elemekből áll:

  • Életkezdési Támogatás,
  • extra magas kamatozású Babakötvény
  • befizetések állami kiegészítése.
Az együttes cél a felnőtté válás, a fiatalok önálló életkezdése anyagi biztonságának megalapozása.

- Ki jogosult az úgynevezett Életkezdési Támogatás igénybevételére?
A 42.500 forint összegű juttatás minden 2005. december 31-ét követően született belföldi és 2017. június 30-át követően született külföldön élő magyar gyermek részére jár az államtól automatikusan.

Változások az ügyintézésben

- Igaz, hogy változott a Kincstári Start-értékpapírszámla megnyitásának módja?

Igaz! 2020. április 27-től a Kincstár legújabb fejlesztésének köszönhetően

már elektronikus úton is megnyitható a Babakötvényes számla, ez nagy könnyebbség az elmúlt időszak, a járványhelyzet idején és a gyermeknevelés hétköznapjai alatt egyaránt!
 
Ez azt jelenti, hogy Ügyfélkapun keresztül is megnyitható a Kincstári Start-értékpapírszámla a www.magyarorszag.hu felületen. Az online ügyintézés gyors és egyszerű, otthonról kényelmesen és biztonságosan elintézhető. Az intézkedés sikerét jól mutatja, hogy az első héten közel 1000 Babakötvény számlát nyitottak meg Ügyfélkapun (Magyarország.hu) keresztül.

- A Babakötvény magas kamata mellett a Kincstár külön eszközzel is ösztönözni az elektronikus számlanyitást.

Amennyiben 2020. június 30-ig nyitja meg a szülő a számlát és legalább 100.000 forint értékben vásárol állampapírt, részt vehet a Magyar Államkincstár nyereményjátékában.
A játékban 25 darab, a Kincstár által kibocsátott 100.000 forint értékű, a Kincstárnál állampapír vásárlására fordítható Nyereményutalványt sorsolnak ki a játékban részt vevők között. A Nyereményjáték feltételei a
Játékszabályzatban olvashatóak.
További információkért keresse fel az Államkincstár 
honlapját.

- Hol lehet további tájékoztatást kapni a Kincstári Start-értékpapírszámla megnyitásáról és vezetéséről?
A szükséges dokumentumokról, ügyfélszolgálataink elérhetőségéről és az általános információkról telefonon, a Központi Ügyfélszolgálatunkon (+36-1-452-2900), valamint a Kincstár honlapján
(www.allamkincstar.gov.hu) tájékozódhat.

A Magyar Államkincstár debreceni Állampénztári Irodája a Debrecen, Hatvan utca 15. szám alatt található, telefonszáma +36-52-516-284
Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hideg meggyleves: a nyári hideg levesek sztárja

Hideg meggyleves: a nyári hideg levesek sztárja

Felülmúlhatatlan. Ha a receptem szerint készíted el, családod imádni fogja.
Pszichológiai öngondoskodás - lelki immunerősítők a mindennapokra

Pszichológiai öngondoskodás - lelki immunerősítők a mindennapokra

Mindannyiunknak vannak olyan napjai, hetei, amikor úgy érezzük, nem vagyunk jól mentálisan. Akár egy külső életesemény, akár a saját energiatartalékaink lemerülése okozza (vagy akár mindkettő), ilyenkor nehéz lehet egyedül lenni magunkkal, a gondolatainkkal, de sokszor még a párunkkal vagy családunkkal is.
Kedvezményes családi utazás vonaton, buszon

Kedvezményes családi utazás vonaton, buszon

Itt a nyár, és az idő – tér – tömeg összefüggésrendszerében biztos sokkal többen lesznek, akik vonatra, buszra szállnak, vagy autóba ülnek a gyerkőcökkel. Körbenéztünk, milyen kedvezményeket tudnak a gyermekes családok igénybe venni utazáskor.
Így biztosan nem veszíted el a gyereket a nyaralás alatt!

Így biztosan nem veszíted el a gyereket a nyaralás alatt!

Akármennyire is gondos szülőknek tartjuk magunkat, bizony egy pillanat műve és a gyerkőc könnyen elveszhet nyaralás alatt (is).
Ugrás az oldal tetejére