Jelenlegi hely

Lehetőségek a szülési fájdalmak csillapítására

Mai világunkban már nem kell szükségszerűen fájdalommal szülni. Számtalan gyógyszeres és alternatív, gyógyszermentes fájdalomcsillapítási lehetőség létezik.

Gyógyszermentes, alternatív fájdalomcsillapítás

 

E módszerek közös vonása, hogy nem biztosítanak teljes fájdalomnélküliséget, inkább csak a fájdalom enyhítésére alkalmasak.

Aktív szülés, avagy „Készülj tudatosan a szülésre”: 

A szülés lefolyásának és körülményeinek megismertetését jelenti a kismamával.

Leggyakoribb módszerek:

  • Gáttájéki masszázs megtanulása
  • Kegel-torna
  • Szakirodalmak ismerete
  • Szülés-előkészítő tanfolyam
  • Légzés megtanulása
  • Kismamajóga
  • Terhestorna
  • Apa jelenléte

TENS elektrostimuláció: 

A szerkezet elektromos impulzusokat küld az agyba, felszabadítva ezzel az endorfinokat, így változtatva meg a fájdalom érzékelését.

Vízben vajúdás: 

Már több kórházban is biztosított e lehetőség. A szülő nő egy vízzel telt kádban helyezkedik el. Hatása: gyorsul a tágulási szakasz és a meleg méhlazító hatású.

Akupunktúra: 

Hasznos lehet akupunktúrás pontok nyomása szülés közben, ill. a sarok dörzsölése. Kevésbé elterjedt módszer, hatásosságát sokan kétségbe vonják.

Hipnózis: 

A kismama megváltozott tudatállapotban szül, így átértékeli a fájdalmat: csökken a szorongás és a félelemérzet, rövidül a tágulási szakasz.

Gravitáció kihasználása:

A vajúdás alatti mozgás (séta, állás) megváltoztatja az érzékelést, enyhíti a fájdalmat. Fontos az egyenes testtartás, kihasználva a gravitáció erejét, hogy a baba lefelé haladhasson.

 

Gyógyszeres fájdalomcsillapítás

 

Kábító fájdalomcsillapító: 

Érzéstelenítő anyagot fecskendeznek a kismama véráramába, hatása 3-4 órát tart. Hátránya, hogy a méhlepényen keresztül bejut a baba véráramába, ezért manapság szinte már nem is használják.

Gázkeverék, kéjgáz: 

A kismama nitrogénoxidul-oxigén keverékét lélegzi be, a légutakon keresztül kiürül az anya szervezetéből, gyors, biztonságos, de sajnos a babára is hatással van, ezért szintén nem használják az utóbbi években.

Epidurális érzéstelenítés (EDA): 

Két csigolya közötti katéteren át kapja a kismama a gyógyszert, szinte teljes fájdalommentességet biztosít, kevés a magzati és anyai kockázat. Napjainkban a legelterjedtebb és legmegbízhatóbb módszer. Mellékhatása: kitolási szakasz megnyúlhat, nyomási reflex csökkenhet, de jó szülésvezetéssel orvosolható.

Összeállította: Nyíregyházimami

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

13+1 tipp az influenza ellen az otthonunkhoz

13+1 tipp az influenza ellen az otthonunkhoz

Minden évben drukkolunk, hogy idén ne kapjuk el az influenzát, és most már a covid is erre a listára került. Tudtad, hogy az omikron vírus műanyag felületen akár 200 órán keresztül is életképes? 13+1 tipp, amire eddig nem is figyeltünk, hogyan védekezzünk ellene otthon.
100 DIY jelmezötlet kartonból - avagy varrni nem tudó anyuk figyelem

100 DIY jelmezötlet kartonból - avagy varrni nem tudó anyuk figyelem

Tételezzük fel, hogy te is abba a táborba tartozol, aki nem vesz bolti jelmezt farsangra a gyerkőcnek, hanem magának varr egyet. De tételezzük fel, hogy nem tudsz varrni és ez örökké csak álom marad…
Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Előfordult már veled, hogy bármennyire is szeretted volna, drága gyermeked nem nyitotta ki a száját és nem köszönt ismerősnek, barátnak, szomszéd néninek, bárkinek? Felhúztad magad vagy elfogadtad, hogy ő ilyen és kész? Teveliné Horváth Melinda szakpszichológus véleményét kérdeztük a "nemköszönés" jelenségről.
Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Pályázat típusa: ösztöndíjBeküldési határidő: 2022. február 10.Korcsoport: felsőoktatásban tanulók részére
Ugrás az oldal tetejére