Jelenlegi hely

A média az emberért, a családokért van! - Ismét átadták a magyarországi és a külhoni Média a Családért-díjakat

Az újságírók szakmai elismeréseit január 16-án adták át az Operaház hamarosan megnyíló új játszóhelyén, a kőbányai Eiffel Műhelyházban. A díjat 2007-ben alapította a Média a Családért Alapítvány és a Képmás magazin. A magyarországi, valamint a külhoni Média a Családért-díj mellett gazdára talált két közönségdíj és az EMMI különdíja is.

A díjátadó gála házigazdái Szám Kati, a Képmás főszerkesztője, valamint Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója voltak. „Azért vagyunk ma itt, hogy a médiát ünnepeljük. Nem a legerősebben harsogó, a botrányt híresztelő és a sztárok csillámporától látványos médiát, hanem azt, amely az emberért, a családokért van. Az újságírókat, akik 2019-ben a családokért dolgoztak. A családbarát sajtó ünnepe a mai” – hangzott el Szám Kati köszöntőjében.

„A Média a Családért Alapítvány immár a 14. alkalommal tünteti ki a családbarát témával foglalkozó újságírókat, ezzel olyan missziós tevékenységet végezve, amely szilárd állasfoglalás a család, a házasság és a gyermekvállalás mellett. Olyan világban élünk, ahol nem szeretjük az összetett, komplikált dolgokat, amikért meg kell küzdenünk.

Ami elromlik, azt nem akarjuk megjavítani, inkább kidobjuk. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a család egy leáldozóban lévő műfaj, egy »old school« modell, és helyettesíthető mással. Pedig a családra még nem találtak fel applikációt, mert a családot nem lehet helyettesíteni semmivel, a családra nem írható algoritmus, annyiféle, ahányfélék mi vagyunk, egyedi, akárcsak az ujjlenyomatunk.

Kedves Jelöltek! Önök a leírt és megjelenített gondolataikkal azt a jót és értékeset mutatják meg, amelyre a média világában mindannyiunknak szüksége van. Önök egyszerre szólnak az eszünkhöz és a szívünkhöz” – mondta Lévai Anikó megnyitó beszédében.

„A családnak nincs alternatívája. Életünk legfontosabb adottsága és feladata, erőforrása és kihívása. A család az emberi élet, boldogság, siker meghatározó tényezője. De a legnagyobb hiba, ha a családot csak rózsaszín szemüvegen át nézzük, mint egy csokoládéreklámot. A családok valódi csodája, hogy nem egyszerűek és nem mindig tökéletesek.

A Média a Családért-díj a valódi családok történeteit ismeri el, ünnepelve azt, ami mindennapjaink legnagyobb nehézsége és legfontosabb kincse, jövőt adó háttere és előtere egyaránt” – foglalta össze a díj szellemiségét Dr. Aczél Petra, a Média a Családért Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Corvinus Egyetem egyetemi tanára.

Idén az 1 millió forintra emelt Média a Családért-díjat Zirig Árpád vehette át Berta Lászlótól, a „Csak az reszel neked almát, aki szeret” című írásáért, amely a Magyar Konyha magazinban jelent meg.

A győztesnek gratulált Berta László, a díjat 2019-ben támogató Zalaco Sütőipari Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója. „A kiskereskedelmünkre büszkék vagyunk, a dunántúli régióban 150 000 családnak sütünk rendszeresen kenyeret, péksüteményt és cukrásztortákat. Ez nagy felelősség számunkra.

A családok helyzetét én is úgy látom, ahogy Tolsztoj, aki az Anna Karenina című regényét azzal a megállapítással kezdi, hogy a jó házasságok és a jó családok mind egyformák, a rosszak pedig mind különbözőek.

Természetesen történhetnek tragédiák, amik az egyensúlyt felborítják – olyankor kell a társadalomnak és nekünk, vállalatoknak is részt vállalni önként a segítő feladatokból. A mi vállalatunk életében mindig élő gyakorlat volt a felelősségvállalás, a fenntartható fejlődésre törekvés. Remélem, hogy fennállásunk 70 éve, amit 2020-ban ünneplünk, megnyitja a lehetőséget a következő 70 év számára is.”

A Külhoni Média a Családért-díjat ezúttal B. Vida Júlia kapta a Ma7 médiacsalád oldalán megjelent „Hanna és Kincső az első pillanattól a családunkhoz tartozik” című írásáért. A díjat a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, Péti Márton és a MOL-csoport szponzorációs vezetője, Kelenvölgyi Ágnes adták át.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának különdíját Benkő Andrea, a Kossuth Rádió szerkesztője kapta a „Családok, történetek” című sorozatban elhangzott műsoráért, amely az örökbefogadásról szólt. A különdíjat dr. Beneda Attila családpolitikáért felelős államtitkár-helyettes adta át, aki elmondta: „Évek óta a családbarát szemlélet meghonosításáért dolgozunk Magyarországon, ahol a családbarát közgondolkodás és a generációk közötti összefogás kiemelten fontos.

Ezért is elengedhetetlen, hogy olyan sajtótermékek szülessenek, amelyek nemcsak tudósítanak, hanem elgondolkodtatnak, értéket közvetítenek, formálnak, új irányokat mutatnak. Biztosak vagyunk abban, hogy a családbarát média hitet, erőt és visszaigazolást ad arról, hogy a család olyan erőforrás, amelyre hosszú távon is lehet támaszkodni.

Ebben a munkában vesz részt a Média a Családért Alapítvány, amely a családbértékeire hívja fel a figyelmet.”

A Média a Családért-díjhoz idén is kapcsolódott közönségszavazás, és a magyarországi jelöltek mellett a külhoniakra is lehetett szavazni. A magyarországi közönségszavazás győztese: Zubor Rozália, aki a „Fel is kell őket ám nevelni!« – állították meg az utcán az 5 gyermekes Vivient, aki pedig még egy hatodikra is igent mondana” című, Famiily.hu-n megjelent cikkével vett részt a versenyben.

A külhoni jelöltek közül a legtöbb szavazatot Péter Beáta kapta, aki az Ádám családról írt. „Naponta megélni a népi kultúrát” című írása a liget.ro oldalán jelent meg. A győztesek a négycsillagos alsópáhoki Kolping Hotelben tölthetnek el egy családi hétvégét.

A közönségdíjakat a Kolping Hotel igazgatója, Baldauf Csaba adta át a győzteseknek. Az ünnepség végén a Képmás magazin lapigazgatója, Molnár-Bánffy Kata megköszönte az újságírók munkáját és a támogatók nagylelkű, felelős hozzáállását a családbarát média ügyéhez. Örömmel jelentette be, hogy a 2020. évi Média a Családért-díj támogatója a Magyar Telekom lesz. A díjátadó műsorát az Operaház művészei tették színessé, hangulatossá.

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Képregény, táblakép, futás... a közös pont: a Himnusz

Képregény, táblakép, futás, ismeretlen szerelmes ... a Himnusz és Kölcsey titkai

Gondolnád, hogy január 22-én ünnepeljük a Himnusz születésnapját? És azt tudtad, hogy képregény is készült belőle? Vagy azt, hogy Kölcsey nem is tartotta jó versnek?
23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

Te is tudsz ilyen „jó szándékú”, de romboló mondatokat? Nekem a „kedvenceim” az „Engedd el!” a „Másoknak sokkal nehezebb” és a „Tudom, mit érzel”. Ilyenkor szívesen visszakérdeznék: Tényleg tudod?! Szerintem fogalmad sincs…
Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Ugrás az oldal tetejére