Jelenlegi hely

Idén virágkocsi-korzó vár a karneváli felvonulás helyett

A hagyományos karneváli felvonulás helyett idén a Debreceni Virágkarnevál legnagyobb látványosságai, a virágkocsik szabadtéri kiállításon tekinthetőek meg a Nagytemplom előtt, a Kossuth téren és a Piac utcán.

A Virágkocsi-korzó augusztus 20-án a Nagyerdei körúton, majd augusztus 21-22-én a Kossuth téren és Piac utcán lesz látható. Sőt! Különlegesség, hogy augusztus 20-án 21 és 24 óra között esti fényben, kivilágítva is megtekinthetőek lesznek a virágkocsi kompozíciók.

Emellett a virágkocsik egy része idén is útra kel, látható lesz Esztergomban, Nagyváradon és Hajdúszoboszlón is.

A virágkocsik szárazvirágokkal, élővirágokkal és a hollandiai Zundert városából érkező több százezer dália felhasználásával, valamint szobrászok, statikusok és kivitelezők és több száz önkéntes részletekbe menő fáradságos munkájával készülnek el. A virágkocsik témája szabadon mutatja be Debrecen meghatározó nagyvállalatainak, partnereinek küldetését, munkásságát, kapcsolódását a város életéhez.

Szent Korona

Tervező És Szobrász: Nádasdi Róbert; Virágdizájn: Simon Ágnes; Kivitelező: Gulyás Tamás

Hagyományosan ez nyitja a felvonuláson a kocsik sorát. A Szent Korona a magyarok legfontosabb nemzeti ereklyéje, a magyar államiság jelképe. Szent István király intelmeinek bizonysága szerint a Szent Korona jelenti az országot, a királyságot, a király, a hitet, az egyházat, az uralkodói tulajdonságokat és az erényeket. A kompozíció a koronázási jelvényekkel – az országalmával és a jogarral – teljes.  A 40. Debreceni Virágkarnevál óta hagyománnyá vált, hogy magyarországi és határon túli városok fogadják a virágkocsit: a Szent Korona tiszteletét tette már Budapest, Balatonfüred, Pécs, Eger, Nagyvárad, Cegléd, Kecskemét, Székesfehérvár, Gyula, Tiszafüred városában. A kompozíció rendszeres vendég Esztergomban, ahol Nagyboldogasszony napján Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek áldja meg.

A virágkocsi – a Szent Korona nemzetegyesítő küldetését beteljesítve – a nyugati országrésztől egészen Székelyföldig bejárta tehát a Kárpát-medencét, hirdetve a magyarok összetartozását.

City of Literature - Debrecen város virágkocsija

Szobrász: Pózner Gábor; Virágdizájn: Gulyás Tamás; Statikus: Bodó Imre; Tervező És Kivitelező: Gulyás Tamás

Debrecen szeretne csatlakozni az UNESCO Kreatív Városok Hálózatához (UNESCO Creative Cities Network), ezért pályázott idén az Irodalom Városa címre. A Hálózat 2004-ben alakult azzal a céllal, hogy a kulturális és kreatív iparon keresztül erősítse a helyi gazdaságot és foglalkoztatást, emellett támogassa a tagvárosok közötti nemzetközi együttműködéseket, melyek a hét kreatív terület egyikét képviselik. Ezek a kézműipar és népművészet, dizájn, film, gasztronómia, irodalom, médiaművészet és zene. A Hálózaton belül jelenleg 39 Irodalom Városa címet viselő tagváros van, melyek közül három a visegrádi országokban található: Prága, Wroclaw és Krakkó; térségünkből még Ljubljana rendelkezik e címmel. Eddig két magyar város tagja a hálózatnak: Budapest 2015 óta a dizájn, míg Veszprém 2019 óta a zene kreatív városa.

Debrecen június végén nyújtotta be pályázatát az UNESCO-hoz; a szakmai zsűri 2021. október 29-ig dönt a nyertes városokról. Bővebb információ ITT.

A Mi Civaquánk! - A Future of Debrecen virágkocsija

Szobrász És Statikus: Nádasdi Róbert; Virágdizájn: Simon Ágnes; Tervező: Kuhn András; Kivitelező: Gulyás Tamás

Elhozzuk a Tisza vizét Debrecenbe! A Civaqua-program nem csak Magyarországon egyedülálló, hiszen kevés olyan európai ország van, ahol egy víz nélküli városba elvezetik egy folyó vizét. A Tisza megérkezése Debrecenbe elsősorban természetvédelmi jelentőségű, emelnünk kell a Nagyerdő talajvízszintjét és újra élettel megtölteni a Tócó-patakot és a jóléti tavainkat. A Civaqua közös ügyünk! A víz megérkezésével új természetközeli kirándulóhelyek és kikapcsolódást szolgáló fejlesztések valósulnak meg a debreceniek ötletei alapján. Debrecen Városa és Future of Debrecen mozgalom tavasszal elindította „A mi Civaquánk” ötletpályázatra beadott 70 tervből a három legjobb ötlet és a közönségdíjas is meg fog valósulni. Az ősz folyamán szavazhatsz a kedvenc ötletedre a www.futureofdebrecen.hu oldalon. A Future of Debrecen virágkocsija is zöld, hiszen elektromos meghajtású. A virágkocsi lebegő virágkoszorúiból alázúduló víz jelképezi, hogy nekünk, debrecenieknek mindig vannak közös álmaink, amiket összefogva meg is valósítunk!

„Minden forrásom belőled fakad” (Zsolt 87,7) - Emberi Erőforrások Minisztériumának virágkocsija

Tervező És Szobrász: Pikó Sándor, Nádasdi Róbert; Virágdizájn: Szabó Erzsébet; Statikus: Kiss Péter

2021.szeptember 5-12. között rendezik meg Budapesten a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, azt a világméretű katolikus ünnepségsorozatot, amelynek a célja, hogy egyre jobban felismerje mindenki, mennyire szereti Isten a világot. Isten szeretetének egyik legnagyobb jele a találkozó középpontjában álló Eucharisztia, ami mindennapos valóságos találkozást enged az Istennel. Az Eucharisztia tulajdonképpen Jézus valóságos Teste és valóságos Vére a kenyér és a bor színe alatt, az évek során számos csoda kötődik az Eucharisztiához, az egyik legismertebb a magyarországi Bátán történt, amikor egy átváltoztatott ostya vérezni kezdett. Ezen a virágkompozíción ez próbál megelevenedni: fontos az, hogy egy világméretű találkozót a Szent István által Mária oltalmába ajánlott országban rendeznek meg. Mária életének pedig a középpontjában az Isten volt, ezt szimbolizálja az Eucharisztia, amelynek piros színe a bátai csodára emlékeztet.

Fátyol, a világkiállítás kabalája - Vadászati és Természeti Világkiállítás virágkocsija

Szobrász És Statikus: Nádasdi Róbert; Virágdizájn: Simon Ágnes; Tervező: Remete Pál; Kivitelező: Gulyás Tamás

Az 1971-es budapesti Vadászati Világkiállítás 50 éves jubileumán hazánk szeptember 25. – és október 14. között rendezi meg – a HUNGEXPO-n – az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítást. Az esemény 2021 legnagyobb természeti kiállítása egyben az év legnagyobb kutyabarát rendezvénye is, ami azt jelenti, hogy a négylábú vendégeket felkészülten és örömmel látják. A világkiállítás egyik főszereplője Fátyol, a rendezvény kabalakutyája, vérbeli vadászkutya, egy drótszőrű magyar vizsla. A fajtaválasztás nem véletlen ugyanis a magyar vizslák vérbeli vadászkutyák, így a többi magyar fajta mellett jogosan érdemlik ki a hungarikum megnevezést. Jelen kompozícióban Fátyol láható a világkiállítás fontos üzenetét tartalmazó logójával, mely szerint az ember egy a természettel.

Richter Gedeon 120 - Richter Gedeon Nyrt. virágkocsija

Szobrász És Statikus: Nádasdi Róbert; Virágdizájn: Simon Ágnes; Tervező És Kivitelező: Gulyás Tamás

Idén ünnepli a Richter Gedeon Gyógyszercég az alapításának 120. évfordulóját, amelynek szép emléket állít a debreceni Biotechnológiai Telephely által megálmodott virágkocsi. A Tesz-Vesz Város című mese szereplői köszönnek vissza a kompozícióban, amivel a Richter az elmúlt időszakban nyújtott megfeszített és hősies munkáját szeretné megköszönni minden egészségügyi dolgozónak. A  Debrecen város gazdasági életében meghatározó szerepet betöltő Richter Gedeon Nyrt. Biotechnológiai Telephelye 2012-ben kezdte meg működését a Határ úti Ipari Parkban, mely mára 330 dolgozót foglalkoztat.

TEVA a virágkarneválon - A TEVA Gyógyszergyár Zrt. virágkocsija

Tervező És Szobrász: Abai-Nagy István; Virágdizájn: Simon Ágnes; Statikus: Bodó Imre; Kivitelező: Gulyás Tamás

A Debreceni Virágkarnevál történetének talán egyik legkülönlegesebb virágkocsijával készül az eseményre a fesztivál állandó szereplőjének számító TEVA Gyógyszergyár Zrt. A városban több mint 1,700 embert foglalkoztató társaság arra szeretné felhívni a figyelmet virágkocsijával, hogy mennyire fontos odafigyelni magunkra, a lelki egyensúlyunkra, a természetközeli feltöltődésre. Ennek az üzenetnek a megfogalmazásához pedig egy festményt, Szinyei Merse Pál Majális című alkotását hívták segítségül: a réten pihenő, beszélgető emberek látványa ugyanis tökéletesen örökíti meg a kikapcsolódás hangulatát, és tükrözi, hogy mennyire fontos figyelmet fordítanunk baráti és társas kapcsolatainkra. Noha már az is újdonság, hogy festmény adja a kocsi ötletét, akadnak még „csavarok” a tervezésben. A remekművet ugyanis nem egyszerűen virágba öntik, hanem kiemelik azt a sík világból, és háromdimenziós életképként formálják újjá az alkotást. És még ez sem minden! A kompozíció megjelenítése interaktív, azaz bárki bekerülhet az eredeti műbe, és készíthet egy szelfit Szinyei Merse Pál híres festményének szereplőivel.

„Felelősséggel a mindennapokban”- A.K.S.D. Városgazdálkodási Kft. virágkocsija

Tervező És Szobrász: Pikó Sándor; Virágdizájn: Antal István És Antal Istvánné; Statikus: Kiss Péter

Az A.K.S.D. Kft. 1992 óta, azaz 29 éve a város egyik meghatározó cége, a hulladékgazdálkodással összefüggő feladatai több mint 400 munkatársa segít a mindennapokban.Az utóbbi két virágkocsijaik nem titkoltan azzal a szándékkal születtek meg, hogy felhívjuk a figyelmet a környezettudatos gondolkodás fontosságára, az egyéni felelősség kérdésére. A jelenlegi kompozíciót az 1,6 millió négyzetkilométeres nagy csendes-óceáni szemétsziget ihlette, mely a becslések szerint 80 ezer tonna hulladékból áll, és az elmúlt évtizedek alatt vált ilyen elképesztő méretűvé köszönhetően az emberiség felelőtlenségének.

Az A.K.S.D huszadik kocsija idén Poszeidón tengeri szennyezés elleni küzdelme jeleníti meg. A téma a háborgó tenger görög istene, akinek hatalma a tengerek mellett kiterjed a folyókra és a tavakra is. Ő és kísérete szimbolizálja a bolygónkat, mely egyre inkább ki van téve az emberiség környezetszennyezésének.

Rege a csodaszarvasról - Metal-Sheet Kft. virágkocsija

Szobrász: Pikó Sándor; Statikus: Kiss Péter; Virágdizáj: Antal István És Antal Istvánné

A Metál-Sheet Kft. 2004-es debreceni alapítása óta a legnagyobb hazai szendvicspanel és trapézlemez gyártók egyike. Legelső virágkarneváli kompozíciójukban a magyar történelem egyik legrégibb, legismertebb mondavilágát választották. A kompozíció a valaha élt legnagyobb szarvast, valamint az utána induló két testvér, Hunor és Magor alakját jeleníti meg. A háttérben a fiaitól búcsúzó Nimród/Ménrót királyt láthatjuk.

Élj a divatnak szabadon! - FÓRUM virágkocsija

Tervező és Szobrász: V. Ferenczi István; Virágdizájn: Simon Ágnes; Statikus: Bodó Imre; Kivitelező: Gulyás Tamás

A FÓRUM Debrecen Bevásárlóközpont immár több mint 10 éve a régió elsőszámú divatközpontja. Virágkocsijukkal a home office szettek és a „normális” élet közötti kontrasztot mutatják be.

Most, hogy levettük melegítőinket, pizsamáinkat, itt az idő, hogy kiöltözzünk, ehhez pedig kétségkívül érdemes felújítani a ruhatárat! Az öltözködés kettősségét mutatja meg ez a koncepció, szereplői között pedig egy időkapu helyezkedik el, ami azt az átmenetet jeleníti meg, amelyet egy kiadós vásárlás oldhat fel.

Kis baglyocskák figyelem, a tudás itt terem! - Debreceni Szakképzési Centrum virágkocsija

Tervező És Szobrász: Pózner Gábor; Virágdizájn: Simon Ágnes; Statikus: Bodó Imre; Kivitelező: Gulyás Tamás

A bagoly évezredek óta a tudást és a bölcsességet szimbolizálja, ami nem véletlen, hiszen rendkívül fogékony és intelligens állat. Már a görög mitológiában is fontos szerepe volt: Pallasz Athéné – a bölcsesség, az igazságosság, a kézművesség és a képzés istennője – szent állataként tartották számon. A virágkocsinkon szereplő kisbaglyok az itt tanuló diákokat jelképezik. Légy te is bölcs kisbagoly, a szárnyakat mi adjuk hozzá! - vallja a Debreceni Szakképzési Centrum, mely a városi szakképzést nyújtó oktatási intézményeket fogja össze.

100 éves a Debreceni Postaigazgatóság - Magyar Posta virágkocsija

Tervező És Szobrász: Pikó Sándor; Virágdizájn: Antal István És Antal Istvánné; Statikus: Kiss Péter

1920. november 1-én a Postai és Távírda Rendeletek Tárában jelent meg az a rendelet, amely a Magyar Királyi Posta Debreceni Távírdaigazgatóság megalakulását fogalmazta meg. A 100 éves Debreceni Postaigazgatóság tiszteletére indított virágkocsi megidézi a galambposta időszakát, a szájában éppen levelet szállító korabeli hírvivővel. A jubileum tiszteletére a Magyar Posta 100 facsemetét ültetett el a város egyik legnagyobb lakótelepén, a Tócóskertben, kialakítva ezzel a Postás Ligetet.

„A Tudás fája” - Debreceni Egyetem virágkocsija

Tervező, Statikus, Szobrász: Nádasdi Róbert; Virágdizájn És Kivitelezés: Gulyás Tamás

Az emberiség fejlődéstörténetében újra és újra megjelenik a vágy a tudásra. A fa egyetlen kis magból növekszik életerős, viharokat kiálló, szárazságot tűrő fává, mely termésével ajándékozza meg a földet. A Debreceni Egyetem önmaga is egy több mint 100 éves, bölcs fa, mely a kutatásfejlesztési és innovációs tevékenységével apró magokból teremt újabb és újabb zöldellő fákat, az általa birtokolt tudás átadásával pedig a hazai képzési portfólió szinte teljes kínálatában és vertikumában hallgatók ezreit segíti hozzá ahhoz, hogy sikeresek, eredményesek és boldogok legyenek.

Prémium Zóna – Szabadtéri wellnessfürdő a Hajdúszoboszlói Strandon - Hajdúszoboszló városának virágkocsija

Tervező És Szobrász: Pikó Sándor; Virágdizájn: Antal István És Antal Istvánné; Statikus: Kiss Péter

Az ország legújabb szabadtéri wellness fürdője várja a vendégeket Európa legnagyobb fürdőkomplexumában. A Prémium Zóna egzotikus medencéi a világ különböző tájait elevenítik meg. A Plitvice medencében hatalmas szikláról zúdul alá a vízesés, a hullámzó vizű Tahiti medence vízibárja trópusi koktélok kínál, az Amazonas medencében sodrófolyó örvénylik, az emeletes jakuzzi tölcsérekből csodálatos panoráma látható. Hajdúszoboszló virágkocsiján megelevenedik a Prémium Zóna mindhárom medencecsoportjának egy-egy eleme. Az Amazonas jakuzzi tölcsér, a Plitvicei sziklás vízesés és a Tahiti vízibár.

ADL - Debrecenimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

Ha felerősödik a vágy, hogy segíts másokon, akkor itt egy remek lehetőség, amivel bizony nagy mosolyt csalhatsz egy gyermek arcára! Nincs más dolgod, csak egyszerűen december 6-ára készíts egy mikulás csomagot, és rakd le egy padra, egy párkányra, bárhová, ahol egy kisgyermek megtalálhatja.
Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Élő adventi naptárrá változnak azok a települések, ahol a házak ablakait ünnepi fénybe és díszbe öltöztetik, számmal jelölve a napokat december elsejétől karácsonyig. A várakozás izgalma igazi közösségi élménnyé válik. Testi-lelki egészséget szolgáló program lehet ilyenkor az esti séta lakóhelyünk utcáin.
Sorozatfüggő, gasztromán, kirakós vagy kitalálós... adventi kalendárium ötletek

Sorozatfüggő, gasztromán, kirakós vagy kitalálós... adventi kalendárium ötletek

Avagy last minute adventi kalendáriumok. Míg határidők léteznek, a last minute kifejezés örök szóhasználatban marad. Percek alatt kell megoldanunk 24 egyformát és a belevalókat. Hidd el, nem olyan nagy ördöngősség, már ha van inspiráció.
Ugrás az oldal tetejére