Jelenlegi hely

Az egyik legkülönlegesebb őszi program a daruvonulás a Hortobágyon

Az ősz egyik semmihez nem hasonlítható, legkülönlegesebb természeti eseménye a daruvonulás. Lesd meg Te is a Hortobágyon, foglalj a vezetett túrák egyikére időben helyet!

A több ezres darucsapatok naponta ismétlődő, alkonyathoz és pirkadathoz kötődő mozgásának, a daruhúzásnak a megtekintésére a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szeptember végétől október végéig hétvégéken és az őszi szünetben hétköznap is szervez túrákat.
Szeptemberben és október elején mind hajnali, mind alkonyati túrákat is indítanak, októberben pedig az alkonyati túrákon lesz a hangsúly.

A daruleső túrákat idén saját gépkocsis megközelítéssel hirdetik meg, illetve korlátozott számban és alkalommal kisvonattal is. Fontos:

Hortobágy-halastavi darules kisvasúttal elnevezésű program időpontjai már beteltek.

Felújítás alatt a Hortobágy-halastavi Kisvasút

A Hortobágy-halastavi Kisvasút ebben az időszakban, a vendégek kényelmét célzó pályafelújítási munkák miatt korlátozottan üzemel. Ezzel egy időben a Hortobágy-halastavi tanösvény útvonalain is korlátozásokat kell bevezetni a gyalogos közlekedésben.

A korlátozások időszakai: 2021. szeptember 20-24.; 2021. szeptember 27 - október 1. valamint 2021. október 18. és előreláthatólag 2021. december 31. között. 
Ez azt jelenti, hogy ezeken a napokon gyalogos forgalom sem lehetséges a Hortobágy-halastavi tanösvényen. 

A túrák leírása és bejelentkezés google űrlap formájában ITT! Látogatása és programfoglalása előtt kérjük, látogasson el honlapunkra és időben tájékozódjon a változásokról.

Daruszámlálásban jó vagy?

Szeptember 18-án már több, mint 14 ezer daru éjszakázott a Halastavaknál.

Az itt tartózkodó darvak létszámát hetente mérik a Hortobágyi Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálatának szervezésében. Az ún. szinkronszámláláskor a darvak éjszakázóhelyeként szolgáló sekély vízállásoknál, halastavaknál felsorakozó megfigyelők a látóhatárt egymást között felosztják, így a különböző behúzási útvonalakon érkező csapatok létszámát jó közelítéssel meg tudják becsülni.

A Hortobágy pusztái, halastavai és egyéb vizes élőhelyei európai vonulásának legnépesebb szárazföldi pihenőhelyeként ismertek. A Magyarországon átvonuló darvak 95%-a a Hortobágyon vonul át és hónapokat töltenek el itt.

A vonulási időszak szeptemberben, az északi költőterületek időjárásának hidegebbre fordulásával indul be, az újabb lehűlések és a csökkenő mennyiségű táplálék egyre nagyobb állományokat hoznak mozgásba.

Darules programok

Pusztai darules négy keréken

Az éjszakázó helyeikre húzó darvak megtekintése a nemzeti park területén. A program a túra díjának megfizetésével, mosdózással indul, melyet a darvakról szóló rövid tájékoztató követ. Ezt követően a vendégek szakvezetőt követve saját gépjárművel (normál személyautó elégséges) közelítik meg a terepi helyszínt, amely akár 20-30 km-re található Hortobágy falutól.

A túra időpontjai:

 • 2021. október 2. (szombat)16.30 (TELTHÁZ)
 • 2021. október 3. (vasárnap) 16.30
 • 2021. október 9. (szombat) 16.00
 • 2021. október 10. (vasárnap) 16.00
 • 2021. október 16. (szombat) 15.30 (TELTHÁZ)
 • 2021. október 17. (vasárnap) 15.30
 • 2021. október 23. (szombat) 15.30
 • 2021. október 24. (vasárnap) 15.30
 • 2021. október 25. (hétfő) 15.30
 • 2021. október 26. (kedd) 15.30
 • 2021. október 27. (szerda) 15.30
 • 2021. október 28. (csütörtök) 15.30
 • 2021. október 29. (péntek) 15.30
 • 2021. október 30. (szombat) 15.30
 • 2021. október 31. (vasárnap) 14.30

Várható befejezés: napnyugta, hazaindulás saját járművel.
Ár: 1500 Ft/felnőtt, 1000 Ft/gyerek (3-18 év), 4000 Ft/család (2 felnőtt, 3 gyerek) A programot kizárólag készpénzben van lehetőség kifizetni!

Kisvonatos hajnali darules

Több tízezer daru tölti az éjszakát a Kondás-tó lecsapolt medrében, majd napfelkelte után elindul táplálkozó helyeire. Először kisebb, majd egyre nagyobb csapatokban repülnek ki, amely gyönyörű látvány háttérben a napfelkeltével. A kihúzás megtekintésére kisvonatos túrára invitáljuk vendégeinket hajnali indulással. A kisvonat 4 km-t tesz meg, a Kondás-tóig még 1 km séta vár a résztvevőkre, így elkerülhető a madarak zavarása. A túra minimum 10 fő esetén indul.

Találkozó: a Halászbárka Fogadóközpontban (Hortobágy-Halastó; 33-as főút 67. km-nél letérve Hortobágy-Halastó irányába)

A túra időpontjai: 

 • 2021. szeptember 25. (szombat) 5.00
 • 2021. szeptember 26. (vasárnap) 5.00
 • 2021. október 2. (szombat) 5.15
 • 2021. október 3. (vasárnap) 5.15
 • 2021. október 9. (szombat) 5.30
 • 2021. október 10. (vasárnap) 5.30

Várható befejezés: napkelte után
Ár: 2000 Ft/felnőtt, 1500 Ft/gyerek (3-18 év), 5500 Ft/család (2 felnőtt, 3 gyerek) A programot kizárólag készpénzben van lehetőség kifizetni!

Természetvédelmi őr munka közben: A daruvonulás
Exkluzív túra - Darules terepjáróval

Különleges terepjárós túra, mely során a táplálkozó területekre természetvédelmi őr, gyakorlott madarász, terepi szakember kíséretével történik az utazás, és távcsövekkel a madarak kémlelése, ill. az esetleges gyűrűzött példányok megfigyelése, majd a daruhúzás megtekintése.  Túra időtartama kb. 4-5 óra. A program kizárólag hétköznapi napokon (kedd-péntek) és korlátozott létszámmal, minimum 1, maximum 3 fővel indul csak, tekintettel a terepjáró szállítókapacitására.
Az űrlapon kérjük, hogy több munkanapot jelöljenek meg!

Maximum létszám: 3 fő
Várható befejezés: napnyugta
Ár: 15 000 Ft/felnőtt, 8000 Ft/gyerek (3-18 év) A programot kizárólag készpénzben van lehetőség kifizetni!

Daruvonulás egyénileg

Ha a fenti túrákon már nincs hely, de a vendégek - akár hétköznap is - szeretnének darvakat megtekinteni, akkor erre a következő helyszíneken van lehetőség egyénileg:

Hortobágy-halastavi tanösvény, Kondás-tó:

FIGYELEM! A Hortobágy-halastavi tanösvény és a Hortobágy-halastavi Kisvasút a vendégek kényelmét célzó pályafelújítási munkák miatt az elkövetkező hetekben korlátozottan üzemel/látogatható. A korlátozások időszakai: 2021. szeptember 20-24.; 2021. szeptember 27 - október 1. valamint 2021. október 18. és előreláthatólag 2021. december 31. között. 
Ez azt jelenti, hogy ezeken a napokon gyalogos forgalom sem lehetséges a Hortobágy-halastavi tanösvényen.

A tanösvény megközelítése: 33. számú főút 67. km jelzés közelében gépjárművel Hortobágy-Halastó felé lekanyarodva a Halászbárka Halastavi Fogadóközpontig. Ezt követően a vendégek a halastavak között lévő 5 km hosszú földúton gyalogosan jutnak el a Kondás-tóhoz, ahol naplemente környékén tudják a darvakat megtekinteni.
A Hortobágy-halastavi tanösvény látogatásához napi vagy heti belépőkártya vásárlása szükséges.
Belépőkártya váltható:

 • Tourinform Hortobágy a Hortobágyi Csárda épületében: szeptember (kedd-vasárnap): 9.00-17.00; október (kedd-vasárnap): 9.00-16.00
 • Online: https://hnp.jegy.hu/program/nemzeti-parki-belepokartya-napi-jegy-felnott-116851
 • Kaparó csárda (33. számú főút nagyiváni elágazás);
 • Halászbárka Halastavi Fogadóközpont (Hortobágy-halastó) szeptember (kedd-vasárnap): 8.00-18.00; október (kedd-vasárnap): 8.00-17.00

Általános információk amatőr és profi fotósok számára
Fotózás kizárólag a tavak töltéseiről, vagy az igazgatóság tornyaiból, betekintő épületeiből lehetséges. A Kondás-tó északi elbontott töltésére nem lehet bemenni. Semmilyen sátrat, mobil lest (tent, mobile blinde) nem lehet kihelyezni. Tilos vakut, vagy egyéb mesterséges fényt használni a fotózás vagy közlekedés során.

Darura fel!

ADL - Debrecenimami

Forrás: hnp.hu; HNP Igazgatóság Facebook oldala:

Fotó: Szilágyi Attila - Természetvédelmi Őrszolgálat

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

Ha felerősödik a vágy, hogy segíts másokon, akkor itt egy remek lehetőség, amivel bizony nagy mosolyt csalhatsz egy gyermek arcára! Nincs más dolgod, csak egyszerűen december 6-ára készíts egy mikulás csomagot, és rakd le egy padra, egy párkányra, bárhová, ahol egy kisgyermek megtalálhatja.
Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Élő adventi naptárrá változnak azok a települések, ahol a házak ablakait ünnepi fénybe és díszbe öltöztetik, számmal jelölve a napokat december elsejétől karácsonyig. A várakozás izgalma igazi közösségi élménnyé válik. Testi-lelki egészséget szolgáló program lehet ilyenkor az esti séta lakóhelyünk utcáin.
Sorozatfüggő, gasztromán, kirakós vagy kitalálós... adventi kalendárium ötletek

Sorozatfüggő, gasztromán, kirakós vagy kitalálós... adventi kalendárium ötletek

Avagy last minute adventi kalendáriumok. Míg határidők léteznek, a last minute kifejezés örök szóhasználatban marad. Percek alatt kell megoldanunk 24 egyformát és a belevalókat. Hidd el, nem olyan nagy ördöngősség, már ha van inspiráció.
Ugrás az oldal tetejére