Jelenlegi hely

Adományozni sem könnyű, főleg karácsonykor

Hova, kinek, hogyan? Szeretnél idén a szeretteiden kívül másokat is megajándékozni karácsonykor? Kevés rá az időd, nem tudod, merre keresd a lehetőségeket? Körülnéztünk, milyen egyházi és civil szervezetek indítanak akciókat decemberben.

„Mindig mondtam: az a feladatunk, hogy az embereket jobbá tegyük.”
(Árpád-házi Szent Erzsébet)

Adomány - ne csak nézz, cselekedj!

A karácsony sokunknak egy kötelezően teljesítendő teendőlistává vált. Hajlamosak vagyunk a sok ránk erőszakolt külsőség közepette elfeledkezni az eszmeiségéről. Ne csak a családunkra, de a körülöttünk élőkre is gondoljunk. Sokan vannak, akik nem egy ajándéknak, de ételnek, meleg ruhának is örülnének. Számtalan akció, szervezet dolgozik kollégáival és önkénteseivel azon az ünnepek előtt, hogy mindenkihez jusson étel, meglepetés a gyerekeknek, akárhol is élnek.

Összegyűjtöttünk néhány szervezetet, hogy ne keresgélned, csak csomagolnod kelljen.

Hogyan adományozz?

Ne feledd, csak azt a tárgyat vagy ruhát, játékot, könyvet add tovább, olyan élelmiszert vegyél, melyet Te is megennél, vagy elfogadnál.
Az élelmiszereknél nagyon fontos,hogy legalább fél éves szavatossági idejük legyen. Kell ennyi idő, hogy a bevásárlókosaradból az adománygyűjtő szervezeten keresztül valakinek az asztalára kerüljön februárban az ebből készített főtt tészta vagy babfőzelék.
Ha több ruhát adnál, írd rá a csomagra kívülről, hogy mi található benne és milyen mérettartományban: pl. rugdalozó 56 - 86-os méretűek; vagy hosszú szárú gyereknadrág 122 - 146-os méretűek. Nagy segítség tud lenni, mikor több mázsányi ruhát kell olykor átválogatnia az önkénteseknek (tudom, én is csináltam).

Lehetőleg ne legyen benne törkény, sérülésre hajlamos csomagolású élelmiszer, folyadék; olvadós csoki papírban...azaz semmi olyan, amit Te se tennél be egy hosszú utazás alkalmával a bőröndödbe.

Adományozás során gondolhatunk az étel intolarenciával küzdőkre, és cukor- vagy gluténmentes termékeket is helyeznek a Szeretetdobozba, mint például édesítőszert, cukormentes kekszet, gluténmentes tésztát.

Már dübörög a MikulásGyár

Igazi mesebeli hely, ahol mi lehetünk egy kicsit a Mikulás. A MikulásGyárba évről-évre egyre többen jelentkeznek önkéntesnek. Sokan kifejezetten a MikulásGyár miatt jönnek Magyarországra a karácsonyi időszakban. Ausztráliából, Kínából, USA-ból és Európa több országából is érkeznek segíteni, csomagolni.

Az önkéntesek az adományokat dobozokba szelektálják, majd ezeket a dobozokat a Magyar Vöröskereszt adott megyei központjába juttatja el a Magyar Posta. A Vöröskereszt a dobozok tartalmát - már csomagokként - rászorultsági alapon osztja szét. A rászorultaknak tartós élelmiszerre és tisztálkodási szerekre van a legnagyobb szükségük, de nagyon szívesen fogadnak játékokat, könyveket, ruhákat is.

A MikulásGyár 2019. november 29. és december 21. között tart nyitva, a Millenáris Parkban 9 és 21 óra között, a Lurdy Házban 10-től 19 óráig.
Hivatalos MikulásGyár-gyűjtőpont a legtöbb posta is. További infók a weboldalukon ITT!

Idén maga Joulopukki is ellátogat a MikulásGyárba, ahol sok-sok programmal várják az adományozókat november 29-én a megnyitó ceremónián!

Egy cipősdoboznyi szeretet

Az egyik legismertebb és legkedveltebb  jótékonysági program, a Baptista Szeretetszolgálat  Cipősdoboz Akciója idén 12. alkalommal indult el Magyarországon. Évről-évre egyre többen csatlakoznak a hozzá: a tavalyi évben 50 ezer cipősdoboz-ajándék gyűlt össze, idén is legalább ennyit szeretnének összegyűjteni a szervezők.

Mindez az akció központi gyűjtőhelyén, a budapesti Deák Ferenc téren található Cipősdoboz Vár, ahol a Doboztündér fogadja az ajándékokat. A programba bekapcsolódók lelkesedése is évről-évre nőtt, így míg kezdetben a mottó még az volt, hogy „Tízezer gyermek boldog karácsonya”, 2014-ben már 50 000-nél is több cipősdoboz ajándék gyűlt össze az akció keretében.

Leadási határidő: 2019. december 18. További részletek a Cipősdoboz akció hivatalos weboldalán ITT!

Cipősdoboz ajándékot bárki készíthet: elsőként döntsd el, milyen életkorú lánynak vagy fiúnak készül az ajándék, és ennek megfelelően válogass a dobozba apróbb meglepetéseket. (Az akció hivatalos oldalán részletes ajánlást kaphatunk a doboz összeállításához.) Ha tele a doboz és szépen be is csomagoltuk, már csakel kell juttatnunk a legközelebbi gyűjtőpont egyikére.

Anyák az Anyákért

Igazi otthon nélküli édesanyáknak gyűjtenek, akik a Családok Átmeneti Otthonában, Anyaotthonokban, Krízis szállókon és védett helyeken élve próbálják gyermekeiket felnevelni.

Olyan nehéz sorsú édesanyák, akiknek az év többi napja sem könnyű, de a gyerekek miatt mégis inkább a karácsony a legnehezebb. És igen, ezek a nők magukra nem gondolnak, nem gondolhatnak, talán egy plusz csokit sem tudnak megvenni maguknak. Igen, ők biztosan örülnének egy kis odafigyelésnek, egy gesztusnak, hogy érezzék nem csak anyák, hanem NŐK is. Nekik nincs énidejük, csak az aggodalom és a féltés a "mileszholnap" miatt.
Jöhetnek a piperék, hajfestékek, bizsuk, hajvasalók, minden amitől TE nőnek érezheted magad. Az illat, egy rúzs, egy doboz csoki, ajándékutalvány, vagy ami havi szükséglet, betétek, tamponok, arckrémek, tusfürdők ... Lepjük meg őket, hogy életükben ez egy emlékezetes karácsony lehessen!

A csomagokat a lakhelyed szerinti legközelebbi helyre próbáljuk koordinálni, írd meg kommentbe, ha küldenél csomagot és írd oda, hogy hol élsz, mi megírjuk a címet, ahová a csomagot lehet küldeni. Ha bárhová szívesen küldöd, írd beazt, hogy: Bárhová

szeretet. éhség…

Az Ökumenikus Segélyszervezet 1995 óta minden évben meghirdeti az Országos Adventi Pénzadománygyűjtést, amely azóta az ország legnagyobb ünnepi összefogása lett. A felhívás tört mézeskalácsszív szimbóluma mára évente több százezer ember számára jelent egyet karácsony egyik legfontosabb üzenetével: a cselekvő szeretettel. Adományoddal a segélyszervezet átmeneti otthonaiban családok százainak biztosít élelmiszert, ruhát, tanszereket, lakhatást és átfogó támogatást a továbblépéshez.

Idén is sok sztár csatlakozott mézeskalácsszív sütési akciójukhoz mellyel kezdetét vette Országos Adventi Pénzadománygyűjtésük. Jószolgálati nagyköveteik Lévai Anikó és Kovács ’Koko’ István.

A gyűjtés december 31-ig tart, További információk az Ökomenikus Segélyszervezet weboldalán ITT.
Adománypontjuk az Adventi Ünnepi rendezvényen a Bazilikánál található meg: a Segélyszervezet átmeneti otthonaiban élők által készített ajándéktárgyak vásárlásával is segítesz, de az önkéntesek fogadják a pénzadományokat is, melyhez idén először használhatod a bankkártyádat is.

Angyal kerestetik!

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete idén 14. alkalommal indítja útjára Angyali Csomagküldő Szolgálat (ACSSZ) Angyalait, kik sok rászoruló NOE tagcsaládot örvendeztetnek meg évről évre az ország egész területén karácsonyi szeretetcsomag küldésével.

A NOE-hoz egész évben folyamatosan érkeznek segítségkérő levelek, melyek száma karácsony közeledtével egyre több lesz. Sok családban nem is mernek az ünnepi díszítésre, ajándékokra gondolni, hiszen a mindennapi étkezés és a meleg ruha sem megoldott számukra.
Olyan jólelkű családokat keresnek, akik örömmel segítenének az ACSSZ munkájában, és vállalják egy másik család karácsonyi megajándékozását. A segítségkérő családok leginkább sok helyen felhasználható utalványnak, tartós élelmiszernek, édességnek, játéknak, könyvnek, meleg ruhának örülnek.

Angyalnak jelentkezni 2019. december 10-ig az ITT TALÁLHATÓ űrlap kitöltésével lehet. Bővebb információt a NOE honlapján találtok!

Angyalváró - Adománygyűjtés

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom adománygyűjtése a Böjte Csaba testvér gyermekeinek a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekei számára.: az Angyalváró ünnepségre cipősdoboz ajándékokat visznek. Tegyük szebbé karácsonyát!

Milyen adományokat várnak? Cipősdobozban ajándékokat a gyerekeknek, gyerekjátékot, írószert, iskolaszert, édességet, tartós élelmiszert (kakaó, liszt, cukor, müzli, rizs, stb.), tisztító- és tisztálkodás szereket (illatszer, dezodor, fogkefe, fogkrém, szappan, papírzsepkendő, stb.) A dobozra írd fel, milyen nemű és korú gyermeknek szánod az ajándékot és ne ragaszd le a dobozt! Ha van időd, írj egy személyes üzenetet is, ami a szívedből szól az ajándékozott kisgyereknek! Az ajándékokat december 14-én adják majd át a gyerekeknek Erdélyben.

Szeretetdoboz személyre szabva

Korábbi cikkünk olvasottsága is inspirált minket arra, hogy részletesebben foglalkozzunk az adventi időszak alatti adománygyűjtés témájával és összeszedjük olvasóinknak a lehetőségeket.

A Magyar Református Szeretetszolgálat idén is meghirdeti “Szeretetdoboz” című, tartós élelmiszergyűjtő adventi programját. Az elmúlt évben 115 tonna tartós élelmiszert tudott gyűjteni a szervezet, mellyel több mint tízezer nélkülözésben élőt segíthettek.

A Szeretetdoboz környezetbarát anyagokból készült, többször felhasználható adománydoboz, mivel ragasztószalag nélkül is záródik, így környezetünket is óvjuk, miközben segítünk. Miután az adománya célba ért, a dobozt más újra meg tudja tölteni. A doboz terhelhetősége: maximum 15 kg.

Mit tegyünk a Szeretetdobozba? Legalább fél éves szavatossággal rendelkező tartós élelmiszert, továbbá tisztálkodási- és tisztítószereket felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt.

Hogyan juthatok Szeretetdobozhoz, és hová adhatom le adományomat? A Magyar Református Szeretetszolgálat irodáiban (Budapest, Debrecen, Ózd, Vásárosnamény) bármikor személyesen átvehet Szeretetdobozokat, és le is adhatja adományát. Amennyiben gyülekezete, munkahelye, iskokája számára nagyobb mennyiségű Szeretetdobozt szeretne igényelni, kérjük, vegye fel a kapcsolatot kollégáinkkal, akik segítenek a Szeretetdobozok szállításában.

A Szeretetdoboz gyűjtőpontokat ITT TALÁLOD! Az adományokat december 15-ig várják!

SegítsVelem MosolyManó

Egy olyan ritka program, mely a diákokat ösztönzi kortársaik körében nyújtott segítségre.bA Magyar Máltai Szeretetszolgálat több szervezettel együttműködve idén karácsonykor is nagyszabású jótékonysági akciót szervez az általános iskolákban. Tavaly közel kétszáz iskolából több mint 8 ezer diák készített össze ajándékcsomagot rászoruló társainak.

A diákok a már nem használt, de jó állapotú játékaikat  dobozokba teszik, amelyekre ráírják, hogy milyen korú és nemű társuknak küldik. Az iskolába beérkezett csomagokat  a szervezők eljuttatják a nélkülöző gyerekek számára. Remélhetőleg  idén is rengeteg felajánlás érkezik, amelyeket a GLS Hungary  elszállít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat raktáraiba, ahonnan a karitatív szervezet még karácsony előtt átadja a nehéz helyzetben élő családok gyermekeinek.

A „SegítsVelem MosolyManó” akció 2019. november 7. és december 6. között zajlik!

Fontos a motiváció. Így a szervezők idén az adományozó diákokat is megajándékozzák! Az a három osztály, amelyik a leggyorsabban gyűjti össze felajánlásait és leghamarabb rendeli meg az elszállítási igényét, ellátogathat a GLS Hungary csomaglogisztikai központjába. Emellett a legtöbb ajándékot felajánló vidéki osztály egy napos kirándulást nyer és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jóvoltából egy élményekkel teli napot tölthet Budapesten.

Tavaly, 2018. decemberében közel 300 rászoruló gyermek vette át a MosolyManók meglepetés dobozait, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Tiszabői Általános Iskola karácsonyi ünnepségén.

Online világ az adományozásban

Igen, a problémák ugyanazok, de a megoldásban szerencsére fejlődnek a lehetőségek. Ha kicsit túlvállaltad magad az ünnepekre, de szeretnél segíteni, egyre több helyen ezt online is megteheted.

  • A Cipősdoboz akcióhoz a Liliput Játékvilág gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a cipősdobozkészítést, elég, ha weboldalukon kiválasztod milyen korú és nemű kisgyereket szeretnél megajándékozni, tedd a dobozod virtuális kosaradba, s ők minden mást elintéznek helyetted. Kiválaszt, bevásárol, becsomagol, letép, megír, elküld a nevedben.

  • Nincs ötleted, de szeretnél jól segíteni? A Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány önkéntesei segítenek! Már 2000 forintnyi adományból összeállítanak egy doboznyi ajándékot a nevedben. Elég ha az összeget átutalod az Alapítvány számlaszámára Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány; Számlaszám: 16200199-11531241-00000000 (MagNet Bank)
    Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntesd fel: "Dévai adomány"

 

Ne feledkezzünk meg két-, négy és lábatlan barátainkról sem!

Sajnos a legtöbb állatmenhelynek nincs ideje és anyagi háttere a hatalmas kampányokhoz. De tapasztalatból tudjuk, hogy örömmel fogadnak minden olyan adományt, mely védenceik egészségét és boldogságát támogatja. Lehet ez kutya-, macskakonzerv, alvóhelyhez ketrec, vastag plédek, régi párnák és paplanok, vitaminok, tápszerek, kutyaházak… Ezek általános igények, de biztos, hogy a környezetedben található szervezetek között akadnak egyedi kívánságok, nehezebb sorsú és beteg állatok.

Hogyan akadhatsz a közeledben szervezetekre? Elég ha a google vagy a Facebook keresőjébe beírod a településed nevét az állatmenhely szóval. A Noé Állatotthon Alapítvány Állatok Karácsonya nagyon hasznos és hatékony kezdeményezés, ITT olvashatsz róla bővebben.

 

ADL - Debrecenimami

Forrás: a cikkekben szereplő szervezetek Facebook oldalai

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Régi idők karácsonya Budapesten

Régi idők karácsonya Budapesten

Milyen volt az ünnepi készülődés az elmúlt évszázadban a fővárosban? Régi képekkel mutatjuk be, hogy milyen is volt egykor a karácsonyi forgatag.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
Ugrás az oldal tetejére