Jelenlegi hely

Kirándulós bakancslista – kimozdulás kisgyerekkel

A kirándulás, kimozdulás a kisbaba érkezése után már nem is olyan egyszerű feladvány. Elég a hétköznapokkal megbirkózni, nehezen szánja rá magát a család, hogy útra keljen. Főleg, ha nincs is tűző napsütés és kirándulóidő. „No meg a gyerkőc pici még, úgysem sokat fog fel belőle.” Ezen utóbbiban mi nem hiszünk, és egyébként is elég nyugtalanok vagyunk, így számos élményt gyűjtöttünk már be 1,5 és 3 éves porontyaink társaságában.

Ha a kimozduláshoz egy kis inspiráció kell, és információ, hogy mire számítsatok a kicsikkel, akkor íme, néhány tipp:

Vigyázat! Túrázunk!

Hozzánk a legközelebb eső kiránduló „körzet” a pósteleki kastély és erdő. Van itt erdei ösvény, állatsimogató, kastélyrom és halastó is mini-komppal. Nyáron, ősszel és télen is kilátogatunk, és ha mi magunk nem tudnánk, a gyerekek mindig lelkesen hívják fel a figyelmünket a természet szépségére és változásaira. Kisfiaim lelkesen vizsgálják a térképet és követik a túrajelzéseket. Vigyázat! Úgy rákaptak a TÚRÁzásra, hogy egy figyelmetlenül bemondott bevásárlóTÚRA után számos kritikát kaptam: Anya, nem is voltak jelek!

Biztos, hogy a ti környezetetekben is van parkerdő, városszél, vagy a földutas határ. Meglepődhetsz, mennyi látványosságot nyújt gyereknek és felnőttnek egyaránt a madárvilág, növényzet és rovarközösség. Ne csodálkozz, ha otthon előkerülnek a régi állathatározók.

Enyém a vár, Tiéd a lekvár!

Az ódon várak meghódítását az ember életkortól függetlenül nagy kalandnak éli meg. Ha Veszprém megyében a cseszneki várat, Heves megyében a kisnánait vagy Békés megyében a gyulait választod, akkor az élmény garantált. Biztos, hogy a legkisebbeknek is találtok megmászható kőfalat. A monumentális építmények és belső terek, a magasság és a kilátás a gyerkőcöknek is látványosságot nyújt.

Jó mesélőkével pedig megelevenedhet a középkori élet és kislovagjaink nyargalászva vezethetik le az energiáikat.

Cseszneken hegyvidéki kilátást és sok másznivalót találunk, Kisnánán modern turisztikai látványosságokkal segítenek felidézni a múltat, Gyulán pedig ép belső tereket találunk, sok nézelődési lehetőséggel.

Csodaszarvas

Mára már Szarvas igazi természeti célponttá nőtte ki magát. Az arborétum kincseit interaktív ösvényekkel színezték ki, a hajókirándulás a kikötőből indul, a pávák pedig egyáltalán nem zavartatják magukat a kirándulóktól. A szomszédból pedig vonatfütty és harangszó csábítja a látogatókat.

A Mini Magyarország folyamatosan bővülő makettparkja nem csak a híres magyar látnivalókat mutatja be, de gombnyomásra elindul a vonat, megkondul a harang és még számos más élmény indítható a kicsik és nagyok által.

Ha pedig az úton a másik irányba fordulunk, az Anna-ligeti élményparkban találhatjuk magunkat. A 1,5 km-es sétány lakói bajba került vadállatok, akik most már a park vendégszeretetét élvezik. Párban élnek, és ezen a nyáron az újszülött bölényborjú első lépéseit is figyelhették a látogatók.

A túra végén az árnyas teraszon megehetjük az uzsonnát vagy a légvárral és trambulinnal is felszerelt játszótér segít az autóba ülés előtt lefáradni.

Háp-háp-háp, jönnek a kacsák

Ősszel és télen nagy szükség van a fedett helyen élvezhető célpontokra. A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum a hatalmas édesvízi akváriumával, vidraetetéssel és kalózszigetet idéző játszószobájával akkor is várja a családokat, ha odakinn a játszótér, a víziélmény-park, a baromfiudvar, a szarvas- és pelikán karámok meglátogatásának nem kedvez az időjárás.

Hajrá repcsi!

A szolnoki Reptár vizitjénél bizony nagy szomorúság volna, ha elmosná az eső a kinti látványosságokat, a helikoptert és a (vadász)repülőket. Ezek a gépcsodák még a legkisebb manóknak is feltűnnek.

Túrabakancsra fel, és ne hagyjátok ki a fenti kalandokat 2017-ben!

Szerző: Ágnes, Csabaimami

Fotók: Saját

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

13+1 tipp az influenza ellen az otthonunkhoz

13+1 tipp az influenza ellen az otthonunkhoz

Minden évben drukkolunk, hogy idén ne kapjuk el az influenzát, és most már a covid is erre a listára került. Tudtad, hogy az omikron vírus műanyag felületen akár 200 órán keresztül is életképes? 13+1 tipp, amire eddig nem is figyeltünk, hogyan védekezzünk ellene otthon.
100 DIY jelmezötlet kartonból - avagy varrni nem tudó anyuk figyelem

100 DIY jelmezötlet kartonból - avagy varrni nem tudó anyuk figyelem

Tételezzük fel, hogy te is abba a táborba tartozol, aki nem vesz bolti jelmezt farsangra a gyerkőcnek, hanem magának varr egyet. De tételezzük fel, hogy nem tudsz varrni és ez örökké csak álom marad…
Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Előfordult már veled, hogy bármennyire is szeretted volna, drága gyermeked nem nyitotta ki a száját és nem köszönt ismerősnek, barátnak, szomszéd néninek, bárkinek? Felhúztad magad vagy elfogadtad, hogy ő ilyen és kész? Teveliné Horváth Melinda szakpszichológus véleményét kérdeztük a "nemköszönés" jelenségről.
Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Pályázat típusa: ösztöndíjBeküldési határidő: 2022. február 10.Korcsoport: felsőoktatásban tanulók részére
Ugrás az oldal tetejére