Jelenlegi hely

Sütőtökös almás palacsinta

A palacsinta számtalan változata ismert. A sütőtökös almás palacsinta: egy kis változatosság az eddig ismert palacsinta-féleségek mellé. Egyébként aktuális is, mivel mindkettőnek most van szezonja, és egyben pénztárcakímélő, ami a mai inflációs világban nagy előny. 

Kép és szöveg: Pap Zsuzsa 

A sütőtökös almás palacsinta készítése

Hozzávalók:

10 – 16 palacsintához

  • 25 dkg liszt
  • 2.5 dl tej (lehet 1,5 dl tej és 1 dl szódavíz) – lehet, hogy csak kevesebb kell)
  • 2 tojás
  • csipet só
  • 2 evőkanál sütőtök püré
  • 1 db nagyobb alma (meghámozva, lereszelve)
  • olaj

Megjegyzés:

Sütőtök pürét úgy tudsz készíteni, hogy a sült sütőtök belsejét kikaparod, pépesíted. Célszerű sütőtök sütés után készíteni, hiszen nagyon kevés kell belőle. 

Elkészítés: 

  • 1 dl tejet összekeversz a 2 tojással, 25 dkg liszttel, csipet sóval. Ha már csomómentes, hozzákevered a sütőtök pürét, maradék tejet illetve szódavizet (vigyázz a mennyiséggel, a tészta legyen kicsit sűrűbb, mint a szokásos palacsintáknál).

Kép és szöveg: Pap Zsuzsa

  • Hozzákeversz még 1 evőkanál olajat, végül belereszeled az előzőleg meghámozott almát. Ebből a mennyiségből 12 – 16 palacsinta lesz attól függően, hogy milyen vastagságúra sütöd.
  • Palacsintasütőbe teszel egy kevés olajat, felforrósítod, majd beleöntesz 1 közepes merőkanálnyi palacsintatésztát és a sütő forgatásával egyenletesen elosztod benne. Elkezded sütni. A sütéssel vigyázz. ezt a palacsintát kicsit másképp kell sütni, mint a szokásos palacsintákat. Alacsonyabb hőmérsékletet állíts be, mert magas hőmérsékleten könnyen megég az alja, mire a teteje is megszilárdul. Akkor jó, ha a palacsinta elmozdítható a sütőben. Ennek megállapításához kell egy kis gyakorlat.
  • Ezután megfordítod falapáttal. Feldobással ennél a palacsintánál ne kísérletezz. Fordítás után a másik oldalát is megsütöd. Amikor kész, lapos tányérra csúsztatod.

Kép és szöveg: Pap Zsuzsa

Kép és szöveg: Pap Zsuzsa

Kép és szöveg: Pap Zsuzsa

A sütőtökös almás palacsinta tálalása

A palacsintákat hajtsd össze. Egy-egy tányérra csak egy palacsintát tegyél. Szórd meg fahéjas cukorral. Befőttet is tehetsz mellé, és ha van otthon citromfüved vagy mentád, egy-egy ágacskával díszítheted.

Kép és szöveg: Pap Zsuzsa

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Jó hírünk van! Maszat és Hóchóc Debrecenbe jönnek!

Jó hírünk van! Maszat és Hóchóc Debrecenbe jönnek!

Képzeld el, milyen lenne, ha a gyerkőcöd kedvenc meséje egy varázslatos színházi élménnyé válna! Most itt a lehetőség, hogy együtt fedezzétek fel Maszat kalandjait élőben!
Válaszd a szezonálist!

Válaszd a szezonálist!

Korábban természetes volt, hogy a boltok polcain vagy a piacokon csak szezonális zöldségek és gyümölcsök közül választhattunk. A mai fogyasztói társadalmunkban viszont már elvárás, hogy januárban is kapható legyen eper vagy paradicsom. Persze hümmögünk az árakon, na és persze az ízeken….
Itt a Veganuár, Te tudod mi az?

Itt a Veganuár, Te tudod mi az?

Ne nevess ki, bizonyára tájékozottabb vagy nálam. Azt hittem sokáig, hogy a Veganuár kifejezés egy, a média által kitalált frappáns elnevezés a diétás januári étkezésre. Míg ki nem derült számomra, hogy egy levédett kifejezés és egy mozgalom.
Télen is kertészkedhetünk? Friss saláták egy virágládából!

Télen is kertészkedhetünk? Friss saláták egy virágládából!

Naná, hogy télen is ehetünk friss salátát! Nem is egy növény kedveli a hűvös időt, ha van egy jó ablakpárkányod van teraszod, kertészkedj!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére