Jelenlegi hely

A Déri Múzeumtól Chicagoig azaz amikor a műtárgyak utaznak

Világot látni mindenki szeret, de néha nem csak az emberek, de a tárgyak is nagy útra kellnek. A Déri Múzeum Nagy büszkesége, hogy rövidesen Amerikában mutatkoznak be különleges darabjaik. De hogyan is költözik egy műtárgy?

A Déri Múzeumtól Chicagoig 

Tökéletes épségben érkeztek meg, s bukkanhattak elő „lepleikből” a napokban a Déri Múzeum féltő gonddal csomagolt és szállított műtárgyai az Amerikai Egyesült Államokban. 

A Debrecenből kölcsönzött rendkívül értékes tárgyak az USA-ba dr. Dani János régész irányításával jutottak el. 

A chicagói Field Múzeum, illetve a New York-i Egyetem Ókori Világ Tanulmányi Intézete ad otthont ez év őszén annak a világon először látható különleges kiállításnak, amely a neolitikumtól a vaskorig sok száz unikális leletet mutat be.

Az Első Európai Királyok Amerikában

Az Első Európai Királyok című egyedülálló tárlat anyagát Közép-Kelet és Dél-európai országok, például Románia, Szerbia, Montenegró, Albánia, Bulgária, Koszovó, Észak-Macedónia, Bosznia-Hercegovina és Magyarország múzeumainak gyűjteménye adja. Az intézmény számára nagy büszkeség, hogy a világhírű Field Múzeumban, illetve a New York University múzeumában is megjelenhet.

Olyan, összesen 36 tételből álló tárgyleletet tud megmutatni a nagyvilágnak, mint például a hajdúsámsoni bronz fegyverkincs a világhírű karddal, a Nyírlugos-Szennyespusztai bronzszitula, vagy a középső bronzkori, ottományi kultúrából származó pocsaji kocsimodell. A kiállított tárgyak biztosítási értéke eléri a 150 ezer dollárt, azaz a 60 millió forintot. Az első, még nem az összes anyagot bemutató kiállítás szeptember 24-én nyílik New Yorkban, „Az Első Európai Királyok: Rituálé és emlékezet, Az ókori Balkán és azon túl” címmel.  

Ezt követően a teljes tárlat 2023 márciusától tekinthető meg Chicagóban, a Field Múzeumban. 

ADL - Debrecenimami

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére