Jelenlegi hely

Iskolás kortárs problémák új helyszínen a CSIP előadásokon

CSIP azaz Csokonai Ifjúsági Program. Fantasztikus lehetőség, hogy az iskolás gyerekek egy-egy darabon keresztül a saját korosztályuk problémáit elszenvedőként és okozóként is megtapasztalják. Felvilágosít, érzékenyít, megoldást keres...

Ebben az évadban is izgalmas, elgondolkodtató interaktív előadásokkal várja a Csokonai Ifjúsági Program a gyerekeket és az ifjúsági korosztályt. A CSIP nagyon népszerűvé vált az utóbbi években a debreceni és környékbeli fiatalok körében, hisz programjaik közvetlen formában, a játékba a diákokat is bevonva világítanak rá mindennapi, kortárs problémákra.

A koronavírus-járvány idén az előadásokra az iskolai osztálytermek helyett

új játszóhelyükre, a Debreceni Művelődési Központba várják a pedagógusokat és az osztályokat,

ahol egyszerűbben megoldhatók a járványügyi intézkedések. 

A CSIP alapvetően a felsős gyerekeknek és középiskolás fiataloknak készít programokat. Színházi nevelési előadásaik legglényegesebb eleme, hogy az

előadást kinyitják a résztvevők felé, vagyis egy-egy lényegi ponton megállítják a produkciót és megszólítják a résztvevő fiatalokat, hogy a drámában kibontakozó konfliktusok miértjén együtt gondolkozzanak velük,

és a színház nyelvén keresztül körüljárják azokat a krízishelyzeteket, amelyeket végigélnek a történetek szereplői. Az előadások időtartama korosztálytól és darabtól függően 1,5 - 2 óra.

A Kövek darabot az ausztrál szerzőpáros egy újsághír alapján írta. Annak ellenére, hogy a darabban feldolgozott balesetekhez hasonlóról a mai napig is érkeznek tudósítások, a történet aktualitása mégis inkább a két fiatal barátsága, és az, hogy önmaguk és barátságuk határainak feszegetése hogyan okozhat komoly tragédiát. A Kövek célkorosztálya az 5-6. évfolyam.

Részlet a Kövek című előadásból

A muszlim fennhatóság alatt álló városban békében élnek az 1100-as évek elején muszlimok, zsidók, keresztények, mikor a keresztes lovagok mozgolódni kezdenek. Ebben az alaphelyzetben egymásba szeret egy zsidó lány és egy keresztes lovag. Az 5-7. évfolyam számára íródott Jeruzsálem története arra kínál megoldást, miként lehet emberként reagálni egy szélsőséges ideológiák által uralt világra.

Részlet a Jeruzsálem című előadásból

A CSIP új előadása, a Kimondhatatlan a családon belüli bántalmazásról szól. Két lány történetén keresztül mutatják be a szereplők, mi történik, ha a fizikai erőszak, a manipulálás, a folyamatos kritizálás, az agresszív, megalázó, lealacsonyító beszédmód egy családban mindennapossá válik. Ez az előadás a 9-12. évfolyamot célozza meg, de felnőttek részvételét is várják.

Részlet a Kimondhatatlan című előadás próbájából

A CSIP tagjai a drámaórákon csoportos játéktevékenységet kínálnak: felépítenek egy képzeletbeli világot az osztállyal, amelyben tagjai szereplőként vonódnak be a történetbe.
A 6-10. évfolyam számára készült Bence táskája az iskolai bántalmazás, a zaklatás működését, és a különböző szerepek felelősségét járja körül. A résztvevőknek lehetőségük van a problémát többféle nézőpontból vizsgálni, különböző szereplők felelősségén gondolkodni egy fiktív helyzetben, a szerep védettsége mellett.

A színházi nevelési előadásokra, programokra az alábbi járványügyi intézkedések lesznek érvényben:
  • Az előadásokat, programokat határozatlan ideig nem lehetséges az osztálytermekbe utaztatni, ezért az osztályokat új játszóhelyen várja a Csokonai Színház: a DMK-ban.
  • A színháztermet fokozottan fertőtlenítik.
  • A kézfertőtlenítés belépéskor kötelező. (Az eszközöket a színház biztosítja.)
  • Az előadások és a programok alatt kötelező a maszkviselés. A színészek és a drámatanárok maszkban játszanak, maszkban vezetik az interakciókat, a kisegítő kollégák és a DMK dolgozói is maszkban várják a diákokat.
  • Az előadások és programok során a színészek, drámatanárok távolságot tartanak a résztvevőkkel – az előadásokat, programokat e szabály mentén átalakították ki.
  • A programokon csak tünetmentesen lehet részt venni.

A CSIP-es csapat, a Csokonai Színház színházi nevelési szakemberei, Gemza Melinda, Madák Zsuzsanna és Varga Nikolett, színész kollégáikkal együtt közös gondolkodásra invitálják a fiatalokat, hogy a színház nyelvén mesélhessenek nekik fontos társadalmi, emberi, közösségi kérdésekről.

A részletes programról és a jelentkezési feltételekről ezen a linken értesülhetnek az érdeklődők.

ADL - Debrecenimami

Forrás: képek, szöveg csokonaiszinhaz.hu

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére