Jelenlegi hely

Közúti ellenőrzések júniusban - Mindig óvatosan!

A tanév utolsó napjait éljük, ha a gyerekek már nem koncentrálnak úgy az órán, nem történik különösebb bajuk. De ugyanezt nem mondhatjuk el az utakon: gyakran találkozunk mindannyian reggelenként a megengedettnél gyorsabban, a táblákat figyelmen kívül hagyó autósokkal iskolai-ovis fuvar előtt, vagy jobb esetben után.

Ha a kisebb családtagok már célba értek, agyunk a munkahelyen kezd el pörögni. Törvényszerű, hogy a gyerkőcleszállítás után emelkedik a telefonálók száma… és még örülhetünk, ha a füléhez szorított telefonnal kezeli a sebváltót… legalább nem sms-t ír!

Az elmúlt időszak megnövekedett baleseti statisztikáit nézve a Hajdú-Bihar megyei rendőrség júniusban egy hónapon át tartó razziát tart Debrecen és a megye útjain. Május végéig 30%-al több személyi sérüléssel járó baleset történt, mint a hasonló korábbi időszakokban.

 

Hol hibáznak az autósok?

A magas baleseti statisztikai adatok mögött elsősorban a rossz sebességválasztást, a gyorshajtást lehetne említeni, aztán az elsőbbség megadás elmulasztása és az irányváltoztatás elmulasztása áll. A stoptáblát is szeretik sokan figyelmen kívül hagyni.

A fórumok és a tájékoztató akciók mellett hetente több alkalommal tartanak rendőrségi akciókat a megyében, hogy kiszűrjék a szabálytalankodókat.

 

Hogy mire számíthatunk?

A város több pontján traffipaxos ellenőrzési pontokat állítanak fel, egyaránt szondáztatják a két- és négykeréken közlekedőket. A gyalogosoknak járó elsőbbség megadását is ellenőrzik autóból figyelve a helyzeteket a rendőrök.

A helyszíni bírságok mellett emelkedett az előállítások száma is. Igaz, ez a vétkes előállítottnak 8-12 órányi intézkedési időt is jelenthet a rendőrkapitányságon, de jóval kevesebb adminisztrációs költséget és időt az államnak. Egy ilyen több órás előállítás után a határozatot és a csekket is megkapja a hibát vétett autós, tehát a hetekig húzódó levelezős eljárással szemben valóban gyorsabb.

 

TIPP: Az autóvezetők döntéseit nem lehet garantálni, de a belső biztonságunkat igen. Sokunkat zavart meg már a leesett ásványvizes üveg után rimánkodó gyerkőc, a lábunk alá guruló kisautó, hiányzó papírzsebkendő, vagy kihangosítás. Nagyobb autós boltokban, webáruházakban pár száz forintos költségen vásárolhatunk egy kis biztonságot. Néhány ötlet autós anyukáktól:

 

Gyakorló városi autósként, a dinamikus közlekedés híveként és szülőként is többszörösen átgondolom a közlekedési helyzeteket naponta. Mindig felteszem a kérdést és a lelkére csomóztam kollégáimnak és beosztottjaimnak is az elmúlt évtizedekben: "Megéri? Sokkal kevésbé bánná ő és én is, ha késik pár percet. Mint ha nem érne be soha többé, vagy egy családtaggal-, végtaggal kevesebbel élné le az életét."

Induljunk minden nap így útnak!

 

Forrás: Fotók: Autofejlesztes.hu; Pixabay

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
A humor és a nevetés nemcsak jól esik, de egészséges is!

A humor és a nevetés nemcsak jól esik, de egészséges is!

Május első vasárnapja Anyák napja mellett a nevetés világnapja is. Egy szívből jövő nevetés jót tesz az egész testnek és léleknek. Nem csupán a stresszt csökkenti vagy az immunrendszert erősíti, hanem segít megelőzni a depressziót és javítja az önértékelést is.
Munkások vagy a munka ünnepe? Mióta ünnepeljük május 1-ét Magyarországon?

Munkások vagy a munka ünnepe? Mióta ünnepeljük május 1-ét Magyarországon?

Itthon május elsejéről először 1890-ben emlékeztek meg, az első felvonulást a Városligetben tartották. De miért május 1-én ünneplünk?
Május első vasárnapja: a nevetés világnapja is

Május első vasárnapja: a nevetés világnapja is

Tudtad, hogy május első vasárnapja a nevetés világnapja is? És azt, hogy először 1998-ban Indiában egy úgynevezett nevető klubban tartották meg?

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére