Jelenlegi hely

Nevetve gazdagodhatnak a gyerekek

Debreceni „kincskereső” szülőknek ajánljuk Szerencsés Jánost.

Nehéz dolga van a szülőknek manapság, ha tiszta dolgokat szeretnének mutatni csemetéiknek. Sok csatornán (televízió, számítógép, tablet, mobiltelefon) rengeteg féle „mese” ömlik a gyerekekre nap mint nap, és sajnos sok esetben ezek a történetek nemhogy „útba igazítanák” a kicsiket (és nagyobbakat) az élet dolgai felől, hanem feszültségeket keltenek bennük. A Vojtina Bábszínház Szerencsés János című előadása ezért is a „kincskeresők” öröme lehet.

Az eredeti, Grimm testvérek gyűjtötte népmese (Az ördög három arany hajszála) a Vojtina színpadán némileg átalakítva, és egy másik Grimm mesével ötvözve (A szerencsés János) jelenik meg. A két mese hőse különbözi: míg Az ördög három arany hajszálában a „szerencsegyerek” szerencséje eleve elrendeltetett, ő mintegy sodródik az eseményekkel; addig A szerencsés Jánosban a hős szerencséje ironikusan jelenik meg: inkább balga ő, mégis szerencsésnek érzi magát. A Vojtina Szerencsés Jánosa azonban mindkettejüktől különbözi. Az ő jellemét a választott „bábműfaj”, a vásári bábjáték alakítja, ami pedig igencsak öntudatos hősökkel dolgozik, akik valamilyen cél érdekében bejárnak egy utat, s megvalósítják vágyaikat, elhatározásaikat. E tiszta forrásokból táplálkozik tehát Markó Róbert előadása, aki a darab írója és rendezője is egyben. Az ő Szerencsés Jánosa is egy cél érdekében cselekszik, még a poklon keresztül is véghezviszi akaratát: megszerzi az ördög három arany hajszálát, hogy szerelmét feleségül vehesse.  

A népmeséket nem kell magyarázni, nem kell „feldolgozni”. Csak egyszerűen hagyni kell őket hatni: a gyerekek – legalábbis az én hároméves fiam – is ezt tették/teszik, amikor szájtátva nézik végig az előadást. A történetet direkt nem mondom el (nézzétek meg inkább!), csak azt, hogy mivel gazdagodhatnak csemetéink általa:

Például azzal a gondolattal, hogy néha le kell mondanunk dolgokról, hogy valami újat vagy szükségeset megkaphassunk a helyébe. Vagy azt, hogy akár háromszor, négyszer is neki kell veselkednünk valaminek, mire célhoz érünk (például, hogy bejussunk egy kapun). Vagy, hogy a kedves szó, az udvariasság aranyat érhet. Nagyon szép tanulsága az előadásnak az is, hogy a „rosszat”, a gonoszságot nem irthatjuk ki teljesen a világból.  

E felsorolt esszenciák azonban nem direkt módon jelennek meg: a gyerekeket és felnőtteket is magával ragadja a kiváló bábjáték (játsszák: Telenkó-Oláh Tímea, Schneider Jankó), a sok humoros szó- és játékfordulat. Arany Zoltán pedig csodálatos zenével tölti fel, s emeli „égig”, lélekig hatóig a Vojtina előadását.

– SJE –

Fotók: Vojtina Bábszínház

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

"Miért nem tudok fogyni?" Nézzük, van-e jó válasz, szakértői válasz a kérdésre!
Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Mire jó a családi kiruccanás?

Mire jó a családi kiruccanás?

Pihenünk, szórakozunk, felfrissülünk, új élményeket szerzünk. Emlékeket gyűjtünk, együtt van a család. De mire tanít még az utazás?
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére