Jelenlegi hely

Zenés, mesés, verses debreceni programok a Magyar Kultúra Napjára

A Magyar Kultúra Napja alkalmából jónéhány rendezvényt találunk Debrecenben és környékén. Összegyűjtöttük, mivel ünnepel a város.

A Himnusz születésnapja

Minden január 22-én megünnepeljük a Himnusz születésnapját, ez a Magyar Kultúra napja. Évről évre egyre több helyen és izgalmasabb programokkal emlékezünk meg kincseinkről, múltunkról. A Magyar Kultúra napjának ötlete Fasang Árpád zongoraművésztől származik, 1985 óta tartjuk meg határon innen és túl.

Hogy miért ezen a napon?

Kölcsey Ferenc Szatmárcsekén ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Mintegy 30 nyelvre lefordított művét Erkel Ferenc megzenésítésében 1844. július 2-án mutatták be a Nemzeti Színházban. A Himnusz 1989-ben,166 évvel azután vált hivatalosan nemzeti himnuszunkká, hogy Kölcsey papírra vetette.

A magyar Himnusz regényes történetéről készült videót ITT tudod megnézni.

Ez a nap alkalmat ad arra, hogy a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket megmutatva nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, különleges eseményekkel közelebb hozzuk ezt a hatalmas kincsestárat a mindennapjainkhoz.

"A kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egy-kettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának. Csak az a mienk igazán, amiért megdolgoztunk, esetleg megszenvedtünk."
Kodály Zoltán

De félre a pátosszal, hiszen a célunk, hogy a kultúránk élő maradjon. Nézzük, mit is találunk ezen a napon a megyénkben!

Debreceni programok a Magyar Kultúra Napja alkalmából

Nagytemplomi zenés, verses műsor

Több mint 200 gondolat, hang és mozdulat címmel ünnepi megemlékezést tart a Debreceni Református Nagytemplom 2022. január 21-én, pénteken 14.00 órától. A belépés díjtalan.

Versek, zeneművek, árnyszínház és különleges színpadi produkciók kaptak helyet abban a színes csokorban, melyet a közönségnek nyújtanak át kulturális értékeinkből 2022. január 21-én 14 órától a Debreceni Református Nagytemplomban fellépő alkotócsoportok, amatőrök és profik, mesterek és tanítványok. A “Több mint 200 gondolat, hang és mozdulat” címet viselő műsorral a magyar kultúra napját ünneplik az előadók.

Csinszka gondolatai és székely jazz

Csinszka című előadást a magyar kultúra napja alkalmából Mészáros Ibolya színművész előadásában csodálhatjuk meg január 21., péntek 17.00 órakor az Ondódi Közösségi Ház (Debrecen, Kádár dűlő 61/c). Az előadást dramatizálta és színpadra alkalmazta, Csinszka - "Vallomás a csodáról" című könyve alapján maga az előadó.

TÉGED ÖRÖKÖLTELEK - a Művészi Zene Kör és Csíki András közös interaktív előadása székely jazz és szülőföldversek a Magyar Kultúra Napja alkalmából január 21. péntek 17.00 órakor a Borsos-villában (4027 Debrecen, Borsos József tér 1.).
A belépés az online regisztrációt (FB csatlakozás) követően ingyenes.

A könyvtár kihagyhatatlan helyszín

A Magyar Kultúra Napja a Méliusz Könyvtárban ez alkalomból kvízzel és színezővel várják a kicsiket és nagyokat január 22. szombat 10.00 - 18.00 óráig a Gyermekrészlegen (Debrecen, Bem tér 19/D)

Hajdúdorog online

A Hajdúdorogi Görög Demeter Művelődési Ház online mutatja be műsorát idén is Youtube csatornájukon.

Bábszínházi előadással és verssel a Vojtinától

Borbély Szilárd versével és a Boldog képek című előadásunk online vetítésével tisztelgünk a Magyar Kultúra előtt 2022. január 22-én (szombaton) este 18.00 órától.
A vetítést ingyenesen megnézhetitek a Facebook-oldalunkon és a YouTube-csatornánkon.

Wolf Péter Cine-fónia a Kodállyal

A Kodály Filharmonikusok Debrecen előadásában a könnyűzene műfajából a klasszikus, szimfónikus zene területére kalandozó Wolf Péter Cine-fónia című művét hallhatjuk majd felvételről. Vezényel Kovács László Liszt-díjas, kiváló és érdemes művész, a Kodály Filharmonikusok állandó karmestere. Hegedűszólót játszik: Alexáné Kardos Ildikó

A darab január 22-én, szombaton 19 órától a Papageno Facebook-oldalán, 19 óra 50-től pedig a Debrecen Televízió adásában hallgatható meg.

Berecz András mesével és humorral

2022. január 23-án, vasárnap 17:00 órakor Berecz András Kossuth-díjas mesemondó és énekmondó műsorát lehet megtekinteni a Vámospércsi Művelődési Ház és Könyvtár nagytermében.
A részvétel ingyenes.
Vámospércs a településnek szeretne orgonát vásárolni, örömmel fogadják a látogatók támogatását, a támogatójegy vásárlást. A részvétel feltétele az érvényes védettségi igazolvány bemutatása és maszk használata.

Magda. A Szabó

Aki színházi előadásra vágyik, Biharkeresztesen január 24-én, hétfőn 16.30 órától Magda, A Szabó című színházi estet nézheti meg Mészáros Tibor és Mészáros Sára előadásában. A rendezvény ingyenes.

Könyvbemutató a Nagyerdőről

A Debreceni Nagyerdőért Természetvédelmi és Kulturális Egyesület 6. alkalommal rendezi meg ez alkalomból akutális kiadványának bemutatóját.

2022. január 24-én, hétfőn, 16:30-tól a régi Ifjúsági Ház, DEMKI (Simonffy u. 52.) Galéria21 termébevárnak minden érdeklődőt szeretettel.

A Magyar Zene Háza

Különleges épitészeti csoda és kezdeményezés: 2022. január 22-én, szintén ezen jeles ünnepen nyílik meg a Magyar Zene Háza Budapesten.

A Magyar Zene Háza nem egy hagyományos múzeum, három vállalt feladatán keresztül – múzeum, oktatás és előadóművészet – a látogatók aktív bevonásával hozza közelebb a zenét az érdeklődők számára. Gyermekközpontú szemléletével, érdekes zenepedagógiai programkínálatával izgalmas zenei birodalmat teremt.

Zenei utazások térben és időben címet viselő, 1000 négyzetméteren felépülő tárlaton a látogató, interaktív résztvevőként egy élményekkel teli történetet járhat be.

Az állandó tárlat mellett különleges élményt nyújt majd az úgynevezett hangdóm, melyben felfedezhetjük a bennünket körülvevő hangzó világot. Az egyszerre körülbelül 50 látogatót befogadni képes attrakció mintegy 150 négyzetméteren kapott helyet a kiállítóterek mellett.

A nyitás utáni napokban zeneakadémisták adnak ingyenes koncerteket, majd január 28-tól indul az intézmény koncertprogramja. Az épület minden nap nyitva tart, az állandó kiállítás is hétfő kivételével egész héten látogatható lesz, míg a programok az első két hónapban a hét második felére koncentrálódnak, majd fokozatosan az egész hétre kiterjednek.

További aktuális debreceni programokat ITT keresd!

ADL - Debrecenimami

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól.

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól

Kezdő anyukák első játszóterezéseik előtt gyakori kérdés: - Ti mit vesztek fel? Mit visztek magatokkal? Mi kérdeztünk, ti meséltetek. Néhány hasznos tipp gyakorlott játszóteres anyukáktól.
A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Gondolnád, hogy ezek a szavak szoros összefüggésben vannak egymással?
A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Hol az összefüggés? Nézzük meg, melyik játék miben fejleszt!
Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére