Jelenlegi hely

Mozdulj, Debrecen! Iskolaprogram indul

Napjainkban nagyon keveset mozognak a gyerekek. Ezt a tényt a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (DAEFI) iskola-egészségügyi szűrővizsgálatainak eredményei is alátámasztják, melyek alapján indítják el az ingyenes mozgásprogramot.

Az iskolai szűrőprogram eredményei alapján a szülő is tud dönteni a részvételről

A DAEFI által a Pósa utcai központban végzett iskola-egészségügyi szűrővizsgálatok eredményeit saját gyermekére vonatkozóan minden szülő megkapja.

A Mozdulj, Debrecen! iskolaprogramhoz csatlakozó debreceni általános iskolákban a most induló tanév elején az osztályfőnökök megkérik a szülőket, hogy ellenőrizzék az általuk konkrétan a gyermekük egészségi állapotára vonatkozóan megkapott „Igazolás a védőnői és orvosi alapszűrés végzéséről és eredményéről” című dokumentum tartalmát. Ebben az iskolaorvos értékeli a gyermek fizikai-szellemi, fejlettségi állapotát, és probléma esetén javaslatot tesz a szülőnek akár szakorvosi vizsgálat elvégzésre, melyhez beutalót is mellékel. 

Ha ebben a dokumentumban az iskolaorvos mozgásszervi problémát jelezve aktív mozgást vagy gyógytornát ír elő, abban az esetben javasolt, hogy a gyermek részt vegyen a Mozdulj, Debrecen! mozgalom ingyenes iskolaprogramjában.

A program most indul Debrecen önkormányzata támogatásával, a Debreceni Sportcentrum, a DAEFI és az összes debreceni iskolafenttartó együttműködésével.  

Az idős korosztályt már régebb óta mozgatja a Mozdulj, Debrecen! program

Ki és hogyan vehet rajta részt?

A Mozdulj, Debrecen! iskolaprogram első lépéseként az általános iskolák 1-6. osztályos diákjainak nyílik lehetőségük arra, hogy iskolájukon belül heti 2x45 perces könnyed, játékos, mozgásfejlesztő foglalkozásokon vegyenek részt.

A szülők a KRÉTA rendszeren keresztül az osztályfőnököknek egy beleegyező nyilatkozattal jelezhetik gyermekük részvételi szándékát a programban, amely a tervek szerint október 1-jén kezdődik.

Amennyiben a szülő nem találja a gyermek szűrőprogrambeli részvételét igazoló igazolást, az másolat formájában az iskolavédőnőtől igényelve pótolható. 

Októbertől indulnak majd a foglalkozások

A könnyed mozgásfejlesztő foglalkozásokat minden gyerek saját iskolájában, délutáni foglalkozások keretében az egyébként is az adott iskolában dolgozó pedagógusok – ehhez szakmai segítséget, ajánlásokat, ötleteket is kapva – Mozdulj, Debrecen! iskolakoordinátorként irányítják majd. 

A DAEFI által szervezett egészségnap egy debreceni iskolában

A Mozdulj, Debrecen! mozgalom reményei szerint ezek a foglalkozások bátrabbá, magabiztosabbá fogják tenni a gyerekeket mindenfajta testmozgással kapcsolatban.

A Mozdulj, Debrecen! iskolaprogramhoz már középfokú oktatási intézmények is –  a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) intézményei, a Debreceni Nemzetközi Iskola és az EURO Baptista Két Tanítási Nyelvű Gimnázium és Technikum – csatlakoztak, saját maguk finanszírozva a programot. Ezekben az iskolákban is elindulnak a heti 2x45 perces mozgásfejlesztő foglalkozások, ugyancsak koordinátorok közreműködésével. 

ADL - Debrecenimami

Forrás; Fotó forrása; Fotó forrása; listakép

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Őszi kreatívkodások

Őszi kreatívkodások

A következő hetekre még jó időt mondanak - használjátok ki a jó időt termések gyűjtésére, hogy a hűvösebb, esősebb őszi napokon aztán együtt alkothassatok!
Anyai bűntudat, meg amit akartok

Anyai bűntudat, meg amit akartok

Van az úgy, hogy a szakember is csetlik-botlik... ;-) Elrontja, elfelejti, elbizonytalanodik, megkérdőjelezi magát, sőt segítséget is kér. Kis-Kovácsné Vancsa Barbara írása.
A lelkét is tápláld! – 30 megerősítő szülői mondat

A lelkét is tápláld! – 30 megerősítő szülői mondat

A pozitív megerősítések, dicsérő szavak a felnőtteknek is fontosak, de a gyerekeknek szárnyakat adnak, növelik az önbizalmukat. Néhány egyszerű szó, mondat, amit érdemes kipróbálni. A szokásos kérések, fegyelmezések után íme a pozitív lista:
Színes Állatvilág Rajzpályázat

Színes Állatvilág Rajzpályázat

Pályázat típusa: alkotópályázatBeküldési határidő: 2023. október 1.Korcsoport: 4 - 12 éves gyerekeknek

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére