Jelenlegi hely

Megtarthatóak a nyári táborok, de sok a higiéniai feltétel a szervezőknek

Járványügyi korlátozások nélkül megtarthatók az idei nyári táborok. A szülőknek a gyermek egészségi állapotáról nyilatkozni kell, a szervezőknek is számos óvintézkedést be kell tartani. Pontosan miket is?

A kedvezőnek tűnő koronavírus-helyzet miatt szinte berobbant a nyári táborszezon, úgy tűnik, sosem volt még ennyi tábor Debrecenben. A korlátozások nélkül a korábban megszokott keretek között bonyolíthatják le a szervezők a nyári táborokat. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján közétett szakmai ajánlásban számtalan ajánlást megfogalmazott.

Bejelentési kötelezettség

A közlemény szerint a tábort annak kezdete előtt legalább hat héttel a helye szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal népegészségügyi feladatkörében eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatalnál kell bejelenteni. Közölni kell a táborozás helyét, időpontját, a résztvevők várható számát, a tábort szervező vagy a képviseletére jogosult nevét, elérhetőségét.

Higiéniás alapszabályok a gyerekeknek és a szervezőknek egyaránt

Azt írták, ugyan a kockázat kisebb, de a koronavírus továbbra is jelen van, ezért az NNK – a járványtól függetlenül is – szükségesnek tartja és javasolja az általános higiénés szabályok betartását.

A táborokban kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató, magát egészségesnek érző diák, illetve szervező vehet részt. A gyerek egészségügyi állapotáról a szülőnek nyilatkoznia is kell 12/1991. (V. 18.) NM rendelet alapján.

Javasolják továbbá, hogy a táborban részt vevő szervezők és segítők lehetőség szerint legyenek a koronavírus elleni védőoltás legalább két dózisával beoltva.

Javasolt lehetőség szerint a szabadtéri (sport jellegű, szabadtéri játékokkal gazdagított) foglalkozások, táborok előnyben részesítése.

Kiemelték, hogy a zárt térben történő foglalkozások esetén kiemelt figyelmet kell fordítani a rendszeres, megfelelő intenzitású szellőztetésre, ez vonatkozik a folyosókra és a szociális helyiségekre is.

A tábor működtetése során gondoskodni kell a személyi higiéné betartásáról, amelynek alapja a gyakori, alapos szappanos kézmosás, esetleg kézfertőtlenítés, valamint a köhögési etikett betartása.

Az NNK szerint fontos, hogy a személyi higiéné alapvető szabályairól a táborba érkezők is kapjanak részletes, az adott korosztálynak megfelelő tájékoztatást.

Takarítás, étkezés: fókuszban a fertőtlenítés     

Szülőként az iskolai közegbe is aggódva engedjük gyermekünket. Talán az ismert terepen kialakított szokásokat könnyebb betartani. Így nem árt, ha alaposan körbenézünk, kérdezünk a táborok szervezőitől a higiéniai lehetőségekről és rendszabályokról.

A táborok szervezőinek, a helyet biztosító intézménynek nemcsak a helyiségek rendszeres és hatékony takarítására kell figyelni fokozottabban, de

  • a táborozók által használt játékokat, sporteszközöket, játszótéri eszközöket szintén javasolt rendszeresen vírusölő hatású szerrel fertőtleníteni.
  • Folyamatosan biztosítani kell a szappanos kézmosási lehetőséget, melyet lehetőség szerint vírusölő hatású kézfertőtlenítési lehetőséggel kell kiegészíteni.
  • Nem lehetne újdonság a táborszervezőknek az étkezés helyszínének tisztaságára, a rendszeres fertőtlenítésére való kiemelt figyelem.
  • étkezés előtt és után alapos szappanos kézmosás;
  • az edények, evőeszközök, poharak, tálcák megfelelő hatásfokú fertőtlenítő mosogatása;
  • a tiszta evőeszközök, poharak, tányérok, tálcák cseppfertőzéstől védett tárolása; 
  • önkiszolgáló rendszerben történő tálalásnál az evőeszközök, tányérok, poharak gyermekek általi tapogatásának elkerülése;
  • a textíliák gépi úton történő fertőtlenítő mosása ajánlott.
  • Az étkeztetést végzők számára vírusölő hatású, alkoholos kézfertőtlenítő szer biztosítása, és annak rendszeres használata;

Ha már megtörtént: mit tegyünk beteg személy esetén?

Amennyiben egy gyermeknél, vagy szervezőnél, segítőnél betegség tünetei észlelhetők, haladéktalanul el kell őt különíteni, egyúttal értesíteni kell a szervezők által előzetesen felkért, megbízott orvost, aki dönt a további teendőkről.

Gyermek esetén a szülők értesítéséről is gondoskodni kell. A beteg gyermek felügyeletét ellátó személynek kesztyű és maszk használata kötelező.

A részletes ajánlás ITT olvasható.

ADL - Debrecenimami

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól.

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól

Kezdő anyukák első játszóterezéseik előtt gyakori kérdés: - Ti mit vesztek fel? Mit visztek magatokkal? Mi kérdeztünk, ti meséltetek. Néhány hasznos tipp gyakorlott játszóteres anyukáktól.
A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Gondolnád, hogy ezek a szavak szoros összefüggésben vannak egymással?
A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Hol az összefüggés? Nézzük meg, melyik játék miben fejleszt!
Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére