Jelenlegi hely

A megfelelő hűtőszekrény választása otthonunkba

A hűtőszekrény a legalapvetőbb eszköz minden háztartásban az élelmiszerek tartósságának és frissességének megőrzése céljából. Sokszor, ez az igen egyszerűnek tűnő háztartási eszköz vásárlása bizony megfontolt választást igényel, melyet különféle tényezők befolyásolnak. Ilyen lehet, például az ár, kihasználhatóság a típusa és az, hogy milyen extra funkciókat nyújtson a számunkra. De elsősorban mindig olyat kell választanunk, amelynek nemcsak a belső tulajdonságai alapján kell, hogy megfeleljen, de emellett még külsőre is megnyerőnek kell lennie a számunkra.

Különböző árban találunk hűtőszekrényt. Rengeteg ismert márkával találkozhatunk a vásárlás során, ilyen például a Beko, Gorenje, Elektrolux vagy a Bosch.

Merre nyílik az ajtó? Hova tegyem?

Az elhelyezhetősége az egyik legfontosabb szempont. Lehet beépíthető vagy külön álló, azaz standard. Itt érdemes figyelembe venni a méretét. Jellemzően a hűtőszekrény inkább magas, mint széles. Szélességben elérheti akár a 71cm-t is, legfőképpen a beépíthető típusoknál érdemesebb ezt pontosan megnézni. Az ajtók száma lehet 1, de akár kettő is. Az ajtók nyitási iránya is változtatható az egyes hűtőszekrény típusoknál.

Csak minden beleférjen!

A következő lényeges szempont maga a nettó űrtartalom, hogy mennyire vagyunk képesek kihasználni. Ez függ a méretétől, amit a hely adta lehetőségek fognak meghatározni valamint attól is, hogy hány tagú a család vagy esetleg egyedülállóként szeretnénk használni. Lehet 250l alatt, de akár 600l feletti is. Külön meg van határozva az is, hogy a rekeszek nettó űrtartalma mennyi, valamint, ha rendelkezik fagyasztó résszel annak mekkora a kapacitása. A legtöbb hűtőszekrény esetében a fagyasztórész kisebb, mint maga a hűtőszekrény rész. Átlagosan 50l és 500l között van a fagyasztórész űrtartalma.

Én legyek okos vagy a hűtőm?

Néhány típus rendelkezhet kijelzővel, mely lehet LCD vagy érintőképernyő. Ez már, egyfajta kényelmi beállítási funkcióként szolgál a hagyományos hűtőtérbeli hőfokszabályozóhoz képest. Vannak olyan extra funkcióval ellátott típusok, melyekben már vízadagoló is van, így egyszerűen és frissen, hűtött formában tudjuk azonnal fogyasztani a vizet.

Gyerekzár a hűtőre?

A hűtőszekrény különböző funkcióval is rendelkezhet. Az antibakteriális rendszer semlegesíti a baktériumokat.

A Child lock funkció használata igen hasznos, főleg, ha gyermek van a családban. Ugyan azzal a gombbal tudjuk ki- és bekapcsolni ezt a funkciót. Bekapcsolt állapotában más nyomógomb használata nem lehetséges, egyfajta biztonsági zár.

Az Eco funkcióval rendelkező hűtőszekrény optimális hőmérsékleti feltételeket biztosít az élelmiszerek tárolásához. Előfordulhat néha, hogy nyitva felejtjük a hűtőszekrényajtót és ezt nem mindig vesszük észre. Erre nagyon jó megoldást nyújt egy olyan hűtőszekrény, amely különféle hangjelzéssel ellátott, így már biztosan észre fogjuk venni, ha nyitva marad a hűtőszekrény ajtaja.

Előfordul, hogy az ember nyaralni megy vagy esetleg hosszabb utazáson vesz részt. Ezekre az esetekre a legjobb megoldás, ha a hűtőszekrény Holiday funkcióval ellátott, melynek használatával energiát takaríthatunk meg. Ilyenkor a hűtőtérben a hőmérséklet automatikusan +14 fok lesz. Ez idő alatt semmilyen élelmiszert ne tároljunk a hűtőtérben. A használata során a fagyasztótérben a hőmérséklet változatlan marad.

A legtöbb hűtőszekrény már LED világítással rendelkezik, mely gazdaságos és hosszú élettartamú. A páratartalom szabályozás, azaz a 6. érzékként is nevezett funkció használatával, 4-szer hosszabb ideig tarthatjuk frissen az élelmiszereket. Szabályozza a páratartalmat, hogy az a 70-85% közötti szinten maradjon. Hőmérséklet eltérés esetén, ötször gyorsabban állítja vissza a megfelelő értékre a belső hőmérsékletet. Igazán extra funkciónak számít manapság, ha egy hűtőszekrény rendelkezik wi-fi-vel, így távolról is irányítani tudjuk az okostelefonunkkal.

Csak energiatakarékosan!

Energiahatékonyság szempontjából is érdemes mérlegelni a döntést. Nem csupán azért, mert energiát spórolunk meg, hanem azért, mert emellett még jelentős összeget is. Az energiahatékonysági osztály besorolása A+++ kezdődően a D energiaosztályig terjed. A legújabb európai előírások szerint 4 osztályt különböztetünk meg a hűtőszekrények esetében A-F-ig. Az éves átlagos energiafogyasztás is lényeges szempont vásárlásnál. Lehet 150 kW alatt, de elérheti a 350kW-os fogyasztást is. Lehet, hogy drágább egy A+++-os besorolású hűtőszekrény, de az ára egy idő után megtérül.

Takarítás egy mozdulattal?

A hűtőszekrény kiválasztása során fontos lehet, hogy rendelkezik-e leolvasztási rendszerrel, illetve milyen típusú ez a rendszer. Lehet automatikus, félautomata vagy kézi. A hűtőrendszer is különböző. A statikus hűtőrendszer a legelterjedtebb hűtési rendszer, amely egy vagy több motorral és egy speciális körrel működik. A No Frost és Full No Frost rendszereknél nincs szükség a fagyasztórész kiolvasztására, emellett képes megakadályozni a penész és a kellemetlen szagok kialakulását. Továbbá lehet még dinamikus, Smart Frost (természetes klímát biztosít az ételeket nem szárítja ki), MinFrost és NeoFrost.

A megfelelő információk tudatában, már nem tűnhet annyira bonyolultnak egy hűtőszekrény vásárlása. Amennyiben még így sem vagyunk teljesen biztosak benne, hogy melyik az, ami a konyhánk stílusához, valamint az igényeinknek megfelelő lenne, kérjünk segítséget szakembertől a vásárlás előtt.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Dubánci, avagy Petr Vaclavek MakkMarcijai, a háromgyermekes prágai apuka zseniális szüleményei.
Rajzpályázat Én és az állatok címmel

Rajzpályázat Én és az állatok címmel

A Debreceni Állatkert több mint 17 hektáron szolgál a környezeti nevelés színteréül és biztosít lehetőséget a tantervhez illeszkedő vagy tanórán kívüli foglalkozások megtartására. Az Állatok Világhete alkalmából rajzpályázatot hirdetett.
Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság alkotópályázatot hirdet általános iskolás és középiskolás gyerekek, valamint felnőttek számára, melynek témája a LIFE IP GRASSLAND-HU  területek rovarvilága.
Illóolajokkal a megfázás ellen

Illóolajokkal a megfázás ellen

Elérkezett az influenza és a megfázások ideje.Egyre több gyerek hiányzik az iskolából, óvodából, előfordul, hogy egy teljes osztály fele otthon lábadozik.
Ugrás az oldal tetejére