Jelenlegi hely

MASZKOK IDEJE – Velencei álom kirakatkiállítás

Aki egyszer is járt Velencében és végigsétált a karneváli hangulatban a Szent Márk téren, az soha nem felejti el az a különleges atmoszférát. Nemes Károlynak sem sikerült, ebből lett már a második kiállítása a Kölcsey Központban. Igaz, most a kirakatba kerültek az álarcok.

Nemes Károlynak, a velencei álarcok készítőjének újabb kiállítása a Kölcsey Központban, de a kirakatkiállítások sikere nyomán újra!

A karneváli maszkok magyar készítője

„A történet évekkel ezelőtt kezdődött, mikor először látogattam Velencébe, épp karnevál idején. Róttam az utcákat, apró hidakon, sikátorok százain keresztül, számtalan kirakatban csodásan díszített álarcok mosolyogtak rám. Úgy éreztem, nekem kell egy ilyen maszk! Kutatni kezdtem, hogyan tudnék ilyet készíteni. Többféle kreatív technikát megismertem és kísérleteztem különböző eljárásokkal, hiszen az igazi velencei álarc készítésének titkát szigorúan őrzik az olasz mesterek. (…) Több év telt el, mire eljutottam addig, hogy az első saját álarcomat elkészítettem. Azóta sokkal szebb álarcokat készítettem, de az első maszkom máig a legkedvesebb számomra.

Az is érdekelt, mi az álarcok eredete, hogyan alakultak ki a formák, mi a jelentése az egyes színeknek.
A hagyományos velencei álarcokhoz a Commedia dell’arte, a népi színjátszás adja azokat a szereplőket és az általuk képviselt jellemvonásokat, melyeket a maszkok formái magukon viselnek, az egyes színek is emberi tulajdonságokat fejeznek ki. Ma már az álarcok ezen jelentéstartalma háttérbe szorult. (…)

A kiállításon az elmúlt években elkészült munkáim láthatók, melyek reprezentálják a különböző technikákat, színeket, formákat. Bízom benne, hogy az Önök tetszését is elnyeri és felkeltem az érdeklődést nem csak az álarcok, hanem a Velencei Karnevál misztikuma iránt.”

(Nemes Károly, az álarcok készítője)

Az idei Velencei Karneválba is beleshetünk

Nemcsak ez a kiállítás, de bizony maga a velencei karnevális is szokatlan keretek között zajlik idén. A virtuális térbe költözött karneváli szokásokat és hangulatot itt tudjátok meglesni.

Kép forrása: Velencei karnevál hivatalos Facebook oldala
 
A kiállítást az arra sétálók február 9-én 16 órától március 1-ig tekinthetik meg a Kölcsey Központ Hunyadi utca felőli kirakatában. A jelmezeket és figurákat köszönjük a Debreceni SZC Kreatív Technikum tanárainak és diákjainak.
 
Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Tulipán, szabadnap, elhízás elleni kampány: avagy hogyan ünnepli a világ a Nőnapot

Tulipán, szabadnap, elhízás elleni kampány: avagy hogyan ünnepli a világ a Nőnapot

Sztrájktól az állami derék-méret felmérésig... világkörüli csatangolásunkban a Nemzetközi Nőnap szokásait néztük meg, ki hogyan ünnepli. Még ebben a több mint száz éve egységesnek tűnő ünnepben is hatalmas eltérések vannak világszerte.
Évente ünnepeljük a világban, 112 éves, ki az?

Évente ünnepeljük a világban, 112 éves, ki az?

A Nemzetközi nőnap! Ugyan máig sokan azzal próbálnak kivonulni a Nőnapi nemzetközi virágosítási kampányból, hogy kommunista ünnep, de messze áll ettől az érvtől az igazság. Több köze van hozzá sztrájkoknak, választási jognak és a mimózának, mint eredetének a kommunistákhoz.
Lélekfrissítő történetek 2.

Lélekfrissítő történetek 2.

Egy jó történet tanít, megerősít, beszélgetésre késztet, összekapcsol másokkal. Ezek a tanulságos, szívhez szóló történetek az élet dolgairól szólnak, útravalók a mindennapokban.
Mától ellenőriznek és büntethetnek a hálapénz miatt, ha adsz, ha kapsz

Mától ellenőriznek és büntethetnek a hálapénz miatt, ha adsz, ha kapsz

Mától elköszönünk egy újabb több évtizedes megkövesedett rendszertől, a hálapénztől. Jól gondold meg, hogy mától mivel köszönöd meg orvosodnak, szülésznődnek vagy éppen a család egyik tagját ápoló egészségügyi dolgozónak a segítségét.
Ugrás az oldal tetejére